Také máte nakvetlé meruňky?



host - 116.7 (?) 
13.3.2013 8:39, zobrazeno: 5318x

Dobré ráno, našim meruňkám už prosvítají růžové okvětní plátky skrz květní pupeny - bojím se, že namrznou. Jaký máte názor? Helena

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.3.2013 9:47

Nedělejte si z poškození poupat hlavu. Problém nastane pokud podobné počasí jako je teď, nastane v období plného květu a po odkvětu. Teď ještě o nic nejde. A myslím, že to nebude ani tak dlouhé, ani tak mrazivé, jak původně předpovídali.Chtěl bych zde ještě připomenout, to co napsal pan PP o počasí v březnu. Zaujalo mě to asi proto, že tady někde mám starší brožuru o počasí, kde jsou i nějaké staré pranostiky. Je to takové milé odlehčení od těch věčných starostí s počasím.

Dvě přísloví: Březen, za kamna vlezem. A babička říkávala: "Zjara je za každým křem jináč." (krajový sklon slova keř). Tolik k předpovědím z Wettrzentrale, Ukmo, Gaps, USAF, Yrno, medardů, aladinů a jiných věštíren. Prostě může být lecjaks, zpravidla chladno. Ráno hmlisto, v poledne tak isto, večer tma.

No řekněte, není to kouzelné?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 13.3.2013 9:57

Moje marhule su v hlbokej dormancii, zatial ani naznak prebudenia, a to som uz napr. na althanovej spozoroval na niekolkych pucikoch mierne zelenu spicku. Ale ja mam oproti vam iste drsnejsie podmienky (mame tu este sneh).

PS: Inak v mnoznom cisle som pisal preto, lebo uz mam Vehardu 2x (dobuducna este planujem obahatit svoj sortiment o dalsie mrazuvzdrone odrody, ale o tom-potom)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.3.2013 15:34

Ba naopak, paní Heleno, pokud by toto studené počasí vydrželo co nejdéle, byl bych spokojen, protože by se tím oddálilo kvetení meruněk a byla by větší možnost úniku před jarním mrazem. Pokud samozřejmě pominu minuloroční pozdní mráz 18.5., který se tady ale nekonal. Jinak dnes bylo typické středoevropské zimní počasí. Zataženo, mlhavo, vylepšené ještě mrznoucím mrholením. Přesto mě to neodradilo od zarývání kompostu a mulčování, na podzim shromážděným materiálem, který zdejší spoluobčané samozřejmě označují za bordel. Mně však spadané, převážně lipové listí ještě nějaký čas dobře poslouží pro zakrytí půdy, hlavně kolem mladých stromků. Studený a vlhký vzduch byl při pobytu na zahradě velmi příjemný. Ovšem kolem jdoucí zabalení v zimních bundách a kapucách tohle moje rozpoložení jistě nesdíleli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 116.7 (?), 13.3.2013 16:25

Děkuju za odpověď, to jsem ráda, že to takhle vidíte, mám 10 meruněk a všechny se už chystají na kvetení. Také každý den aspoň chvíli pracuju na zahradě, stále se poměrně brzy stmívá po tom, co přijdu z práce, ale i tak je to fajn, např včera jsem vykopala zeminu ze skleníku, jen co se oteplí tak tam navozím hnůj a zasadím salát a zaseju ředkvičky.

Tak ať se daří, Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.3.2013 17:03

Bohužel vás musím zklamat, paní Heleno. Ve vlákně "mrazy v březnu 2013" paní Petra radostně hlásí, že ve středu má být už +10°C. Pro nás to je samozřejmě příjemné, ale pokud to vydrží, tak se může stát, že meruňky vykvetou příliš brzo a pak jejich květy nebo malé plody zmrznou. Čím dříve vykvetou tím je větší pravděpodobnost zmrznutí. Takže důvod k radosti by byl opačný, než u paní Petry a to, kdyby tohle počasí vydrželo alespoň tři týdny. To bohužel nehrozí. Ještě k příspěvku pana PP, který jsem v tomto vlákně minule přetiskl kurzívou. Díky tomuto příspěvku může mít člověk rád i ten březen, i když je ráno "hmlisto a v poledne tak isto a večer tma" a že za každým keřem je jinak teplo. Ale je jasné, že je lepší březen s jarem v zádech, než listopad, kterému je v zádech jen dlouhá a studená zima.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 13.3.2013 17:19

Tak jednak oni to na CHMU už zkorigovali, těch 10 už podle dlouhodobé minimálně doprostřed týdne nehrozí. Druhak já osobně se současným počasím jsem zcela spokojený. U nás je slabě pod nulou, sice "hmlisto" ale jen mírný vítr. Přece jen je ještě březen a čeká nás duben, ještě tam budem. Čím déle zůstanou květy schované v pupenech, tím líp.

Ale stejně mi připadne, že současné předpovědi počasí jsou všechny bulvár se snahou o thriller za každou cenu. A to i od vážené státní instituce CHMU. Ještě dodneška do rána malovali na dlouhodobé zlověstné mraky se sněžením a hrozivé mrazy. Dnes odpoledne jsou tam samá sluníčka a příjemných -5 +5, akorát tak na březen. Že by se to přes poledne tak bleskově zlomilo? Divný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 105.132 (?), 13.3.2013 17:37

Suhlasim. Mne mrazy teraz nevadia, skor mi vadili tie tepla, lebo to moze spravit skore kvitnutie a vyrastenie niektorych rastlin. To, ze sa mrazom nevyhneme, je vysoko pravdepodobne. Akekolvek rekordy teplot v marci smerom hore su horsie ako rekordy teplot smerom dole. Dufam ze bude ako teraz, okolo nuly a to co najdlhsie. Nie ze by som sa netesil z priujemnejsieho pocasia, ale cim sa viac oddiali kvitnutie, tym lepsie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika