Ovocné stromky do 850m
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 186.174 (?), 2.11.2011 15:37, zobrazeno: 21834x
Dobrý den, koupili jsme velký pozemek k rekreaci na Lipně. Pozemek začíná na úplném vrchu kopce a svažuje se dolů, ve výšce 850m a obklopen lesy Boletického prostoru. Orientace pozemku je na jiho západ, celý den na svah svítí slunce (i v zimě) a v zimě je tu hodně sněhu a vítr.
Prosím o radu jaké druhy ovoce a případně i odrůdy se zde dají pěstovat, protože žijeme v nížině a nevíme si moc rady.Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.146 (?), 2.11.2011 17:04
Zdravím sloužil jsem v Nové Peci a v zahradach po zbouranych domech rybíz a angrešt vše kyselé boruvky o měsíc později než u nás znamí ve Volarech tak třešen a hrušky jinak věci hlavně ve skleníku jeřabiny vam tam pujdou
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář (60) - 150.143 (?), 3.12.2011 14:49
Dobrý den. Ve vaší nadmořské výšce pěstujte ranější odrůdy ovocných stromů hlavně jabloní a hrušní, višní a některé odrůdy třešní, jeřáby černý a červený. A nebál bych se jít ani do starých a 100 let osvědčených odrůd. U vás by bylo nejlepší pěstovat stromky na vyšších tvarech (čtvrtkmen, polokmen a i vysokokmen). Když budete sadit stromky tak si je musíte zabezpečit proti okusu zvěři králičím pletivem a kmínky bych vám ještě doporučil obalit jutovinou proti mrazu, než se stromky aklimatizují. Jestli se u vás vyskytuje i vysoká zvěř tak si zajděte na polesí k hajnému ať vám odprodá nátěr proti okusu (býval to kdysi Morsuvin) a natřete s tím celý stromek i spodní část korunky.
Z jabloní bych vám doporučil tyto odrůdy :
letní: Astrachan, Průsvitné letni, Daria
podzimní: Antonovka, Kardinal, Wealthy, Wealthy d' red, James Grieve, Rubín, Šampion, Panenské, Mor. Jadernička, Matčino.
Do zimních odrůd bych nedoporučoval jít - maximálně by to zvládla Strymka - není to chuťovka, ale jinak to s ní ujde. Chodské a Hvězdnatá reneta
Hrušně: zde bohužel je málo odrůd, které by to zvládly v prvé řadě letní odrůdy: Clappova i červená, Špinka, Muškatelky, Konference, Hardyho (Gellertova).
Švestky ranných odrůd by měly být bez problémů.
Višně jsou většinou mrazuvzdorné kromě sladkovišní.
Z třešní to zvládá Napoleonova chrupka, mohla by i Kordie, Burlat. Staré odrůdy jsou jistota, protože jediné přežily katastrofální zimy kdy bylo až - 45 ' c
Když si dáte tu práci s výběrem odrůd a zajištěním stromků, určitě nebudete zklamáni. Při výsadbě utopte podnože ať máte pravokořenné stromy a když se jim něco přece jen stane tak vám ze země vyroste nový stromek původní vysazené odrůdy.
sadař z kobeřic
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.34 (?), 1.4.2012 8:06
Dobrý den
Přečetl jsem si Váš článek a našel jméno jabloně STRÝMKA.
Marně tuto jabloň již dlouho sháním.Kdysi dávno ji měl na zahradě můj děda, ale bohužel musela ustoupit stavbě.Jablíčka jsou super a vydrží ve sklepě skoro až do další její sklizně.Neporadíte kde tuto jabloň sehnat?Mě by se líbíla na podnoži čtvrtkmene. Jaromil.k@seznam.cz
Děkuji za odpověd a s pozdravem Křížek Jar Olomoucko
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6652) - 9.2 (?), 1.4.2012 8:49
Proti gustu... Zrovna čtu leták z nabídky prodeje jablek od ovocnářské firmy. Bohemia, Šampion, Rubín, Melrose, Melodie, Gloster, Idared, Zvonkové, Golden, Topaz, Jonagold, Starkrimson. Prodej z vozu po přepravkách 10 kg. Dále k tomu mošty a cibule. Má smysl se pachtit se zimní jabloní nevalné kvality jen proto, že vydrží do léta? Výpěstek neseženete, nikdo to nemnoží, musíte sehnat rouby a vypěstovat si to sám. Chutná to jak řepa a tvrdé je jak kamen. Snad se to nehodí ani do štrůdlu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 22.159 (?), 1.4.2012 17:38
Strýmku prodává třeba pan Pešek z Bojkovic... My máme na zahradě 2 staré stromy na dožití a nový už rozhodně vysazovat nebudeme.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 222.12 (?), 24.4.2012 12:31
Děkuji moc za vaše rady!!!
nakonec jsme tedy nakoupila jabloně Průsvitné letní, Rubín a Šampion, protože ty nám chutnají nejvíc a uvidíme zda se nám povede:-)
Dále jsme nasadili maliny a ostružiny, zkusili i černý a červený rybíz a jednu třešeň. Moc jste mi pomohli s radami a nápady.
Jinak k reakci, zda má smysl se s jabloněmi a jinými ovocnými stromy pěstovat, tak podle mě to smysl má. Jednak krásně vypadají na jaře a stačí si jen odskočit na zahrádku a vždy si utrhnout čerstvé jablíčko podle chuti.
Jinak doma v Budějcích jsme si te´d pořídili meruňku Harcot, tak jsme zvědaví, jak se nám povede.
hezký den všem!!!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|