Opadání plodů meruňky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 59.195 (?), 24.5.2012 21:57, zobrazeno: 14651x
Dobrý den, během jednoho dne mi ze stromu (stáří 4 roky) opadala polovina plodů a mám obavy, že další polovina opadá v krátké době. Chci se zeptat, čím to může být. Plody vypadají zdravě. Minulý pátek byl přízemní mráz a je docela větrné počasí. Avšak nevím, zda může toto mít vliv na tak velký opad. Děkuji za odpověď. Tomáš A.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 5.149 (?), 24.5.2012 22:27
Já mám opačné problémy. Na maličkých větvičkách Bergeronu je nasazeno pět i více plodů. Měl bych udělat probírku a kdy? Často se stane, že větvička se čtyřmi listy stále drží třeba tři plody, které jsou pak nic moc. Za radu kdy a jak přistoupit k probírce předem děkuji.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 28.22 (?), 25.5.2012 9:54
Pro vývoj kvalitních plodů je nutná přiměřená listová plocha (8 - 10 listů/1 plod). Doporučuji na malé větvičce ponechat 1 plod - u staršího stromu probíhá propad automaticky v červnu (červnový propad plůdku).
Probírku dělám po propadu plůdku kolem 20.6. i u jiného ovoce - zejména u jabloní (u Prahy). Zdravím - J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 5.149 (?), 25.5.2012 12:34
Díky za informaci, zatím to nechám a pak to proberu.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 5.149 (?), 27.5.2012 10:01
Včera jsem si znovu prohlédl meruňku Bergeron a napadlo mne, zda bych už teď neměl provést nějakou probírku nasazených meruněk alespoň na větvičkách na které dosáhnu ze země tak, že bych z přeplněných větviček odtrhl jednu nebo dvě hrsti plodů. Pokusil jsem se nafotit stav uvnitř koruny, moc se to nepovedlo (neměl jsem brýle), ale jsou i větvičky kde poměr plodů a listů se blíží k jedné. Zajímal by mě Váš názor.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 2.114 (?), 27.5.2012 11:06
Závidím vám vaši úrodu, u mně pomrzly už pupeny.
Hodně záleží na stavu stromu, měl jsem původně představu, že se jedná o malý stromek.
Váš nápad je dobrý, na malých větvičkách máte sám zkušenosti, že přehuštěné plody nejsou kvalitní. Udělal bych totéž - zkazit se nic nedá.
Přeji pěknou úrodu, zajímala by mě lokalita vaší zahrady.
Zdravím - J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 5.149 (?), 27.5.2012 12:40
Díky za reakci, opravdu se jedná o poměrně velký strom. Lokalita severní část městské části Brno-Komín, nadmořská výška cca 250 mnm, trvale zde fouká ve směru od Brněnské přehrady, která je vzdálená cca 2 km. Mrazy 18.5. mně nepoškodili vůbec nic.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Falcon - Bronzový Zahrádkář (66) - 216.2 (?), 27.5.2012 22:45
Zdravím, mám to stejné jak vy, dneska jsem provedl probírku na většině větví jsem měl třeba 10-15 meruněk (letos opravdu meruňky nešetřily), snížil jsem to na 2-5, už se lámaly haluze tou tíhou tak bylo na čase. Dohromady sem mohl otrhat tak 2 kýble z jednoho stromu... Bohužel do nejvyšších částí stromů se nemám jak dostat tak tam to nechám osudu...
Ale bohužel na co sem zapomněl je postřik proti strupovitosti, na pár plodech je to opravdu vidět, má cenu nějak teď proti tomu bojovat? popř. čím? děkuji...
Ondra
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.195 (?), 25.5.2012 19:01
Takže jsem pár plodů rozřízl, ale černé nejsou. Vypadají úplně stejně jako v souběžně probíhané diskuzi. Bohužel si začínám myslet, že stromek je napaden moniliózou. Některé plody se zcvrkávají, ale je jich minimum, většina vypadá zdravě. Na stromku usychají halouzky a pouští mízu, myslíte, že opadají všechny plody? Jak nyní mohu s moniliózou bojovat?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|