Ustřihl a spálil jsem celou korunku, zústal jen kmínek, rána zatřená balzámem. Nemám co ztratit, uvidíme. Pokud to je mrtvice tak na podzim bude vykopána.
Zajimala by mne ale nějaká informace o náchylnosti dané odrůdy a podnože na mrtvici.
Teď beztak nový strom sázet nebudete. Počkejte, možná obrazí nějaké spící pupeny. Ořezat strom můžete taky.
Otázka vztahu mrtvice a monilie není jasná. Vypadá to, že jde o jednu a tu samou chorobu.
Pane Vysloužile, už jsem měl pilku v ruce. Ale bylo mi ji tak líto, že jsem ji dal ještě den a doufal, že se někdo jako Vy ozve.
Radíte tedy nic neřezat? Nebo jak radil pán výše, uříznout 60-70 cm od země?
Děkuji
A čemu tím pomůžete, v tuto chvíli řezat? Počkejte do podzimu, kdy byste sázel nový, a uvidíte, jak se stávající zachová. A nebo i můžete v létě zkusit naočkovat na začátku hlavních větví, a využít tak pěkný a zakořeněný stromek.
Když stromek neořežete, tak z polosuchých větví vyrazí desítky krátkých výhonků - co pak s nimi uděláte?
V případě ořezání, vyraší pár výhonů silných a dlohých - základ budoucí koruny.
Jasně, máte pravdu. Myslel jsem řezat jako "likvidovat". Razantně ořezat, počkat, jestli vyraší, a pokud ne, na přelomu červenec/srpen bych zkusil naočkovat.
Pokud nic neorezete, nemoc se za vlhkeho pocasi rozleze po celem stromku. V pripade sucheho slunecneho pocasi se muze zastavit i bez rezu. Presto bych zvazil spise razantnejsi rez pod zasazenou cast. Dokud je cas (pokud je jeste cas). Ockovani nad mistem stepovani nema smysl. Pokud nevyrasi ani spici ocka na kminku, nechytne se ani nove ocko. Zvlaste ne do stareho nemocneho dreva. Pripadny nadbytek vyhonu nepovazuji za riziko. Spis je mozne, ze uz nevyrazi nic. Ztratili jsme nasim rozumovanim hodne casu.
Ustřihl a spálil jsem celou korunku, zústal jen kmínek, rána zatřená balzámem. Nemám co ztratit, uvidíme. Pokud to je mrtvice tak na podzim bude vykopána.
Zajimala by mne ale nějaká informace o náchylnosti dané odrůdy a podnože na mrtvici.