Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015

host - 234.50 (?)
2.5.2016 22:04

A ako je to s moníliovým úžehom u Orangeredu?

Akú chuť má Hargrand?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 102.213 (?), 2.5.2016 6:51

Včera jsem to postříkal Talentem a budu doufat v zázrak.

Ale je divné odkud se ta choroba vzala. Na žádných stromech nenechávám mumifikované plody a všechno listí shrabu a kompostuji. Všechny rány zatírám štěpařským voskem.

host - 234.50 (?), 2.5.2016 22:04

A ako je to s moníliovým úžehom u Orangeredu?

Akú chuť má Hargrand?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 3.5.2016 11:43

Orangered mám letos v pořádku. Bude to možná tím, že málo kvetl, takže riziko infekce pro malé množství květů bylo menší. Co se týže Hargrandu, tak bych uvítal hodnocení alespoň 10 zdejších pisatelů. Vzpomínám na vesměs pozitivní zkušenosti v jiných vláknech, mimo pana Vysloužila. Plůdky Hargrandu přežily řádění mrazů skvěle. 

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 4.5.2016 21:40

ja jsem prozatim z odrudy Hargrand nadsen, sice jej nemam dlouho, ale je videt, ze je to nejlepsi odruda, chutna, odolna a plodna, vysadim na podzim cca 30 stromů

Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 228.52 (?), 5.5.2016 8:07

NOVÝ DOTAZ:

Stříkala jsem, vypadá to celkem dobře, je i nějaký plůdek i přes ty mrazy. Ale na pár větviček jsem nedostříkla, vysoko v koruně jsem viděla asi 3 slabé proutky postižené moniliosou. Co teď s tím? Co se stane, když to tam nechám? Mám tam posílat manžela se štaflemi, ať to uřízne a postříká?

Sousedé mají monilosu na meruňkách masivně.

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 9.167 (?), 5.5.2016 11:18

Větvičky bych odstranil na zdravé dřevo - houba postupuje i cévními svazky do dřeva, jestli se nepletu. Pokud by to ovšem bylo nebezpečné, dal bych přednost životu manželasmiley. Ideální by byly dlouhé nůžky na tyči..

Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 228.52 (?), 5.5.2016 14:35

Dlouhe nuzky na tyci nemame, ale zdrave drevo uz by s nima stejne neustipl. Ja mu reknu, at odreze cele ty vetve, ze kterych to jde, stejne je prehoustla. (pred dvema lety jsem ji musela kvuli monilii dost oholit, od te doby na jare neprorezavam, cekam, jak to dopadne).

Dekuji za reakci.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 5.5.2016 15:08

Moniliový úžeh květů peckovin začíná pěkně řádit i na ošetřených stromech. Jak by taky ne, zima a vlhko mu hezky svědčí. Se zvyšujícími teplotami se jeho postup pravděpodobně na čas zastaví. Všechno napadené je třeba odstranit. Doporučuji si pořídit teleskopické nůžky s pilkou. Je to vynikající pomocník, určitě si jej oblíbíte.

host - 27.159 (?), 6.5.2016 22:24

Sůsed má tak 8 stromů meruněk, nestříká to, věk cca 25 let. Ale hrůza a děs, tak 15-20 % letorostů je zvadlých a uschlých od monilie.

host - 234.245 (?), 7.5.2016 10:13

S Strepet je novinka jednoho zahradnictví, krom chvály prodejce není odskoušená, mám k sušení odrůdu původem z Turecka Haci haliloglu (vyšlechtěná k sušení!) spokojenost maximální, téměř bez šťávy sladká.

Hargrand z vlastní zkušenosti není vhodný ke zpracování, kvůli pevným vláknům které nezměknou vařením, spíše naopak. Goldrich je velká, to je vše, výborná odrůda pro prodejce (snáší transport, neměkne velká...) ale bez chuti.

Na zavaření je asi nejvhodnější Orangered (Bhart) dále z novějších odrůd Bergarouge, Pinkcot, Bergeron, Bergeval a klasika Velkopavlovická (ta ale rychle měkne, ale tipické aroma meruněk)

Toto som sa tu okrem iného dočítal o Hargrande, má pán Mirda aj váš Hargrand takéto pevné vlákna? Jano

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz