Meruňky 2025

host - 204.14 (?)
16.9.2025 20:26
U mňa z celého stromu Fardao dozrel jeden plod. Takže tieto neskoré sa moc neoplatia, a strom pôjde pravdepodobne prec. Peter
Fardao
Fardao
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10836) - 70.240 (?), 15.9.2025 11:03

Zdravím do "Ficostánu", Korzáre Korzároviči. smiley Na té sledovanosti máš největší zásluhu ty. Moji "bledí jezdci" (nevybarvené plody) nikoho moc nezajímají, zvlášť když se jedná o běžně pěstovaný sortiment. Já to fotím už ze zvyku, nebo aby bylo vidět o čem je řeč. V tomhle počasí těžko nějaké chutné meruňky dozrají, i když do Farhialu vkládám velké naděje. Doufám, že stromek do budoucna vydrží. Farely, které dozrálo v druhé polovině srpna bylo lepší než třeba Bergarouge, od kterého jsme si s panem Hlavatým hodně slibovali. S těmi FAR meruňkami se roztrhl pytel, jak jsem si všiml, ale běžně dostupná není žádná.

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 15.9.2025 19:02

Zdravím Peter aj tu keď prší a je chladno marhulky majú špatnú chuť teraz sa už je pekne postupne oberám a koštujem tieto odrody škoda že nezrejú na strome naraz aj keď teraz majú sladkosť 21Brix chuť postupne ide dolu, všetky dávam preč teraz o marhule nikto nemá záujem už oberáme hrušky, jablká.Miesto neskorých marhúľ už som s kámošom naočkoval novšie odrody 14 kusov všetky začínajú na R23,R32,R12 atď všetko od maďarských priateľov oni chodia do zahraničia a odtiaľ to vozia.Dali mi aj 2 odrody v kontajneroch tie zajtra zasadim.

Marhulky
Marhulky

host - 204.14 (?), 16.9.2025 20:26
U mňa z celého stromu Fardao dozrel jeden plod. Takže tieto neskoré sa moc neoplatia, a strom pôjde pravdepodobne prec. Peter
Fardao
Fardao

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 16.9.2025 20:44

Presne tak Peter ja som sa v neskorších odrodách sklamal ani jednu nenechám. 

host - 136.144 (?), 16.9.2025 22:25

Já jsem dostal začátkem roku do rukou takový katalog, jaké například broskvičky by bylo nejlépe pěstovat. Nutno říct, že jsem žádný ten stromek nevysadil, protože zatím ještě nebyly k mání.  A to jsem navštívil několik ovocnářů a s odstupem času už se k výsadbě ani nechystám. Takže vám rozumím, rozumím nezdarům a rozumím i zavádějící a nebo nepravdivé reklamě. Každý má nějaké pěstitelské zkušenosti a musí se rozhodnout sám za sebe. Ono je pěkné se něčím nadchnout, ale...

host - 114.1 (?), 17.9.2025 6:59

Broskvoně se pěstují desítky a desítky let. A že by se najednou objevilo množství nových zázračných odrůd, nové zcela jistě, protože ještě nejsou k sehnání, jsou nejlepší na pěstování?

Tomu fakt věříte?

host - 136.144 (?), 17.9.2025 8:41

Já věřím tomu a hlavně to vidím, že z mnoha různých směrů zaznívají názory co pěstovat a co nepěstovat a jak se rychle mění podnebí. A nejedná se jen o samotné odrůdy, ale i o různé přípravky na ochranu a hnojiva. Takže z různých směrů hrnou rádoby all inclusive a pak výsledky nikde. Nejsem Adolf, abych věřil v něco zázračného, co zásadně změní vývoj, protože po mých mnohaletých zkušenostech vidím, že někteří ti promotéři nevědí o čem mluví a nebo používají postupy a různé fígle, ke kterým bych se já nepropůjčil. A protože je například aktuálně velká poptávka po broskvoních, trnkách z odkopků a skopovém mase. Nezačnu to hned bezhlavě vysazovat a pást mezi těmi stromy, protože takových modních vln už bylo mnoho a než něco dopěstujete už není zájem. A značně pochybuju, abych se neodchýlil od tématu, že pozdní odrůdy meruněk budou nějak extra tržní, když vidím, že lidi si nakoupí ze začátku sezony a až jsou zásobení, zájem opadá. A pěstovat pozdní merunky do kvasu nebo kdyby jen někde pro konervárnu, kde už nedostanete takovou cenu nedává smysl, protože s prodlužující se vegetací vzrůstají náklady na ochranu a zvyšuje se riziko poškození různými vlivy.

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 17.9.2025 9:02

Teraz som čítal príspevok pestovateľ Kovács z Maďarska má v sade 10 tisíc stromov viac druhov marhulky a broskyňe strihá hneď po obratí ešte stále strihá záhradkári sa ho pýtali dokedy sa môže strihať. Predctavil tam postrek ktorý používa po dokončení strihania volá sa Scudo.Neviem či niekto z nás podobný postrek používa. 

Marhulky
Marhulky

host - 136.144 (?), 17.9.2025 10:14

Přidávat k mědi jiné listové výživy a nebo k zatírání ran použít stromový balzám s přídavkem mědi není zase nic nového. Spíš jde o formu přípravku, aby ji rostliny dokázaly využít. Jiní stříhají a prořezávají zase v květu, každý má svoji pravdu, záleží na úhlu pohledu. Já na podzim nestříhám a ani neřežu a to i s ohledem na to, že dokud nevím jakou bubu mít kvalitu v demižonu, mohlo by to být kontraproduktivní.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10836) - 70.240 (?), 17.9.2025 16:35

Máte nádherné Fardao, pane PeterPe. Nejvíce si od těchto pozdních septembrových meruněk slibuje pan MH a já se k němu přidám. Ne, že bych čekal tak vysokou kvalitu jako třeba od augustové Farely, ale lepší mít něco v septembri, než přetlak meruněk v červenci. Ty tvoje pozdní meruňky určitě nebudou špatné, Milane. Mně konečně dozrál přeplozený Tardicot. Nejedná se zřejmě o meruňku od COT International, ale o jakéhosi pokračovatele Bergeronu. Je to velmi dobrá meruňka, ať dozrává standartně nebo pozdě, jako teď mně. Farhial ještě zralý není, stejně jako přeplozený Congat. Jeden plod jsem ochutnal, ale nebyl ještě OK. Ani ten Buzrlův Farbuz nebyl předtím špatný. Je zvláštní, že meruňky a broskve dozrávají v září standartně nebo déle, naopak některé švestky byly s dozráváním hodně napřed.

Tardicot (17.9. 2025)
Tardicot (17.9. 2025)
Tardicot (17.9. 2025)
Tardicot (17.9. 2025)
Congat (17.9. 2025)
Congat (17.9. 2025)
Congat (17.9. 2025)
Congat (17.9. 2025)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025