Meruňky 2025

host - 240.124 (?) 
21.8.2025 15:57
U mňa Fardao takto. Tento rok ju asi zruším. Veľmi hnije na strome, všetko ju nadobava. Už som povyhadzoval 4 kyble hnilych. Peter
Fardao
Fardao

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 21.8.2025 22:30

Sršně, osy? Máte Fardao pěkně vybarvené yes, už je některá na jídlo? Je to raritní velmi pozdní meruňka.

host - 240.124 (?), 22.8.2025 15:33
Niečo to vždy načne (sú tu osi, srsne, bzdochy a vseliaky iný hmyz) a monilia to s radosťou dokončí, hniju na strome. Farbu majú ale ešte sú tvrdé.

host - 136.144 (?), 22.8.2025 18:52

Koupil jsem si Magnicur Quick do révy, pak jsem si to rozmyslel (už mám vymoštováno co jsem chtěl a v demižoně) a naplácal jsem s tím pár různých odrůd švestek z Německa, že je budu sušit na strosmech, až se jim prd.lky pěkně scvrknou. Hanita hnije nejvíc a to jsem ji stříkl v době, kdy na ní monilioza ještě neúřadovala. Celou dobu krásné počasí na sušení sena, paráda a stejně hnije. Kolik by to těch postřiků chtělo...? Ale pamatuju si z minulosti, že nebývala na moniliovou hnilobu plodů tak náchylná. Udělal jsem i ve švestkách příkrmovací pás, plody na tu násadu narostly velikostně nadstandard a o tom to je, o dusíku který podporuje tyhle hniloby a plísně u všeho ovoce i révy.

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 26.8.2025 16:27

Milord, Winiecot sú ešte tvrdé toto počasie urychl dozrievanie na čo sa teším prvá úroda veľmi dlho sú na strome nehnijú predpoveď počasia 30C urýchli dozrievanie.Teraz som koštoval T58K-2 je veľmi šťavnatá a sladká super na neskorú marhulku.

Marhule
Marhule

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 27.8.2025 13:06

Záhradkári na iných fórach sa sťažujú na hmyz ktorý ničí všetky odrody teraz hlavne sršne, osy, včielky, myslím si do budúcna bude nutné dávať sieťky skoro na všetko.

Marhulky
Marhulky

host - 136.144 (?), 27.8.2025 19:16
Rubinolu kromě sršní a spol vyžírají velmi rády i sýkorky. Přítelkyně chce taky pořád ty pozdní meruňky, já jí říkám, co budeme dělat s rynglema. Osobně jsem rád, i když se na stromě ještě nějaká zapomenutá najde, že sezona meruní už je zakončena. Sice jsem měl sklizeň ne na všech stromech a z toho ještě ne všude dobrou konzumní kvalitu (bude se kácet a vytrhávat), celkově toho dobrého ze všech stromů tak kolem 25%, ale i tak toho bylo až nad hlavu, že ty poslední stromy opadaly už bez jakéhokoliv zájmu... Althanovky nejsou nijak přeplozené, ale zabapčily a přestaly zrát, už jsou hnědé od pecek, no hnědnou na stromech i déle visící merunky. Divím se, že ještě v TV produktu nevymysleli plašiče na hmyz s čidlem, to by byl šlager!

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 2.9.2025 17:21

Neodporúčam neskoré marhulky stále sú tvrdé nehnijú nemajú moniliu nepádajú držia na strome ale čo stoho, keď chuťovo sú slabšie Winiecot tú som obral a dal rodine je to ideálna odroda na zaváranie málo šťavnatá. Bol som na Južnom Slovensku u kámošov zobrať vruble skorších odrôd tie neskoré už sme preočkovali, keď prídu kámoši ponúkam im marhule nikto nechce všetci chcú slivky, hrušky, hrozno skoré jablká.Aj keď tieto marhulky sú krásne čo stoho čakať donekonečna až dozrejú asi ťažko keď stále hlásia dažde občas pekne.

Marhule
Marhule

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 3.9.2025 20:23

Korzár - máte je pěkné. smiley

Ale je to tak jak píšete, léto končí, chutě se mění, jsou jabka, švestky, hrušky. Možná něco jiného jsou ty meruňky na jihu evropy, kde dozrají dřív ještě v srpnu/august v hicu. 

Úplně zrušit pozdní meruňky by byla škoda, aspoň nechat přiroubovanou větev. 

host - 234.1 (?), 4.9.2025 17:38

Ničí vám aj na tie neskoré marhule hmyz? Máte ich pekné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz