Meruňky 2025
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 240.124 (?) 21.8.2025 15:57
U mňa Fardao takto. Tento rok ju asi zruším. Veľmi hnije na strome, všetko ju nadobava. Už som povyhadzoval 4 kyble hnilych. Peter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.124 (?), 22.8.2025 15:33
Niečo to vždy načne (sú tu osi, srsne, bzdochy a vseliaky iný hmyz) a monilia to s radosťou dokončí, hniju na strome. Farbu majú ale ešte sú tvrdé.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 22.8.2025 18:52
Koupil jsem si Magnicur Quick do révy, pak jsem si to rozmyslel (už mám vymoštováno co jsem chtěl a v demižoně) a naplácal jsem s tím pár různých odrůd švestek z Německa, že je budu sušit na strosmech, až se jim prd.lky pěkně scvrknou. Hanita hnije nejvíc a to jsem ji stříkl v době, kdy na ní monilioza ještě neúřadovala. Celou dobu krásné počasí na sušení sena, paráda a stejně hnije. Kolik by to těch postřiků chtělo...? Ale pamatuju si z minulosti, že nebývala na moniliovou hnilobu plodů tak náchylná. Udělal jsem i ve švestkách příkrmovací pás, plody na tu násadu narostly velikostně nadstandard a o tom to je, o dusíku který podporuje tyhle hniloby a plísně u všeho ovoce i révy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 27.8.2025 19:16
Rubinolu kromě sršní a spol vyžírají velmi rády i sýkorky. Přítelkyně chce taky pořád ty pozdní meruňky, já jí říkám, co budeme dělat s rynglema. Osobně jsem rád, i když se na stromě ještě nějaká zapomenutá najde, že sezona meruní už je zakončena. Sice jsem měl sklizeň ne na všech stromech a z toho ještě ne všude dobrou konzumní kvalitu (bude se kácet a vytrhávat), celkově toho dobrého ze všech stromů tak kolem 25%, ale i tak toho bylo až nad hlavu, že ty poslední stromy opadaly už bez jakéhokoliv zájmu... Althanovky nejsou nijak přeplozené, ale zabapčily a přestaly zrát, už jsou hnědé od pecek, no hnědnou na stromech i déle visící merunky. Divím se, že ještě v TV produktu nevymysleli plašiče na hmyz s čidlem, to by byl šlager!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (99) - 213.87 (?), 3.9.2025 20:23
Korzár - máte je pěkné. 
Ale je to tak jak píšete, léto končí, chutě se mění, jsou jabka, švestky, hrušky. Možná něco jiného jsou ty meruňky na jihu evropy, kde dozrají dřív ještě v srpnu/august v hicu.
Úplně zrušit pozdní meruňky by byla škoda, aspoň nechat přiroubovanou větev.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.1 (?), 4.9.2025 17:38
Ničí vám aj na tie neskoré marhule hmyz? Máte ich pekné.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|