Meruňky 2025

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?) 
28.7.2025 9:03

->.144 

Díky, no přemýšel jsem, že když po dlouhých letech mají meruňky velkou násadu, nějak jim pomoct. Právě dozrávají, ale vlivem studeného počasí a dešťů z nich nebude asi nic (VP), přávě je čas dozrávání a měknutí. tak hnojivo už asi nemá smysl. 

Korzár - Hacihaliloglu je turecká, u nich neprší. Cukernatost jste zkoušel? Z těch,,Zuckeraprikose" asi nic odolnějšího nebude, je to prostě takový typ. 

Mám pár plodů Playacot, u mě ještě nejsou měkké, vybarvují, jsem zvědavý jestli v těch deštích budou mít nějakou chuť, jinak plody vypadají odolně a celkem dobrá doba zrání - pozdnější, vypadá to nakonci Bergeronu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 90.190 (?), 28.7.2025 14:08
S tou Vehardou jsi mě Petře potěšil, při tomto způsobu léta však hodně trpí. To třeba fialová a kropenatá Leala dozrává v dobré kvalitě, je to meruňka do nepohody. Marek.
Leala
Leala

host - 136.144 (?), 28.7.2025 15:06
Pane MH, tak zkuzte na část stromu tu Cocacolu a nebo jedlou sodu a dejte vědět jak to dopadlo. Je ale pravda, že u sody jako pomocného prostředku k ochraně rostlin jsem někde zaznamenal ochrannou lhůtu 10 dní. Zdá se mi, že se po ní plody jako by na slunci uvařily a za pár dnů změkly, ale zkoušel jsem to letos poprvé, takže těžko říct. Ono konzumovat ji ve velkém asi taky není úplně košér. Já jsem měl loni meruňky na starých stromech velmi nekvalitní. Chuť a barvu jim dodalo až odležení ve sklepě a ani to už nestačilo. Tak jsem se naštval a loni po obvodu koruny udělal přihnojovací pás, dodal jsem umělou cestou všechny živiny v poměru který jsem vyčetl pro meruňky, přidal jsem nějaký kompost a hnůj. Všechno zarotavátoroval na hloubku nožů. Jinde jsem zkoušel po ovbodu korun vyhloubit díry a lil jsem tam na podzim rozpuštěná hnojiva. A protože letos bylo hodně sucho, (trochu jsem teda zaléval) kromě klasických listových výživ, které normálně dávám a loni už nestačily, jsem pořádně přitvrdil. Sledujte v době tvrdnutí pecek listy, jak se začnou kroutit nebo měnit barvu, je zaděláno na problém. Takže ty plody které sklízím nejsou v žádném případě produktem pouze listové výživy. Jedno je ale jisté, tam kde jsem dal péči menší a nebo žádnou (stromy určené k vykácení v mrazové kotlině) je kvalita horší a horší.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 29.7.2025 10:04

Ty na mě moc spěcháš, Marku. Letos je to šílené. Jedno ovoce zraje přes druhé, nálety včel, hniloba. Strupovitost vem čert, ale jsem rád, že některé sorty nebyly protrhané, alespoň se zrání zpožďuje. Nevím, jak kde, ale tady prší minimálně a pro mě je to fantastické počasí. Žádná úmorná vedra jako ve Středomoří, teplota lehce přes dvacet, paráda. Samozřejmě ne pro každého je to ideální. V zimě vlekaři nadávají, když není sníh a v létě zase brečí kempaři, že není teplo. Ta Leala snad ještě nepadá.  Některé odrůdy naopak předčasně skončily svoji existenci, např. Frostina, Ledana, Rakovského, Marlen. Momentálně je výborná Harogem. Menší plody má vždy San Castrese a Bebeco. Bebeco nic moc, ale ty měkké, padané San Castrese jsou lahodné. S jablečnou příchutí jsem to přehnal, ale je to taková specificky sladce aromatická chuť.

Harogem
Harogem
Harogem
Harogem
Harogem
Harogem
Veecot
Veecot

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2435) - 168.103 (?), 29.7.2025 14:20
Máte skvělou úrodu, pane Petře.A počasí Vám přeje.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 29.7.2025 15:35

Pane Waltře, vždyť už víte sám, jak to je. Kdysi, když jsem slyšel důchodce, jak si vždycky říkali větu: "Hlavně to zdravíčko," tak jsem si myslel, že nemají nic lepšího na práci, než hekat. Teď vidím, že měli pravdu. Najednou jste mimo hru a někdy k tomu stačí velice málo. Z meruněk bych vám doporučil tu Harogem. Má opravdu výraznou meruňkovou chuť. Doufám, že vaše Betinka je na tom byla podobně. Zajímavé bylo kousnout do nezralého Hargrandu a nezralé Ceglédi Óriás. Nevím, co všichni mají proti tomu Hargrandu. Na Rubiře dozrál o dost dříve než na myrobalánu. Chuť Hargrandu si nespletete. Ono taky každému chutná něco jiného. Třeba u nás doma mají zřejmě raději fádnější chutě než já, a úplně měkká, rozplývavá meruňka je u nich moc přezrálá.

Orangered
Orangered
Orangered
Orangered

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 29.7.2025 20:31

Konečne dozrievajú ďalšie odrody Apricandy sladká pevná marhulka, Lotte ta ešte pár dní a bude dobrá, Vinoslivyj dozrel je chuťovo vynikajúci nepraská čo je super, Aprireve špičková chuť, chodia ku mne záhradkári kupovať marhulky buď na zváranie alebo na džem vždy im dám okoštovať z nových odrôd veľmi sú spokojní že môžu okoštovať toľko zaujímavých odrôd, hneď by chceli kúpiť stromky ale ja vravím stromky nepredávam.Hlavne sa čudujú že na takých malých stromkoch je toľko marhúľ, Playacot je nádherná ešte ale je tvrdá, Hacihaliloglu popraskaná začali ju navštevovať mravce a hmyz inak chuťovo bola dobrá.

Marhule
Marhule

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 29.7.2025 21:03

-> Pán.144  

Tak už letos nepřihnojím, VP po deštích již opadává nedozrálá. Násada je větší než jsem odhadoval asi 150kg na kompost. Půjde ven. 

Korzár - yes Jak je na tom u vás Nasaždenie, máte ještě nějaké na stromě? 

U mě teď začínají zrát ty Vynoslivyj - jsou menší, šťavnaté sladké.cheeky

Aprireve a Apricandy by se neměly překrývat ve zrání, u mě se nepřekrývají. Nebo mají ty ranější Aprireve u vás takovou výdrž? Psal jste vloni o Ladycot, že dlouho taky držely přezrálé. 

Velkopavlovická
Velkopavlovická
Nedozrálé VP padají
Nedozrálé VP padají
Padané VP
Padané VP
Sláva Velkopavlovické, jedna větev trochu zralejší
Sláva Velkopavlovické, jedna větev trochu zralejší

host - 136.144 (?), 29.7.2025 21:45
Dnes jsem koukal na aktuální video pěstitele Kuresie od Chersonu, pár kousků vysazených mám, asi to nebude špatná volba, i když některé popisy i zde nebyly moc lichotivé. Ale opravdu jen na prstech jedné ruky, ono nevíte co vám v dnešní době pošlou... Pane MH, doufám, že máte na tom kompostu dost žížal na práci. Meruně nebudou po stránce živin o moc lepší než výpresky z jablek, ale žížaláci je milují. Pane Korzáre já na mladých stromcích květy otrhávám, protože mám dostatečnou produkci a nepotřebuju je zatěžovat. Lednické skoré jsem mohl letos protrhat víc, to že je budu házet do kvasu nebylo v plánu. Do zelí Vám nepolezu, za valuty zákazníkům ze Slovenska prodávám jen příležitostně. Vždycky se hodí mít něco na útratu při návštěvě příhraničí (hrady, zámky, zříceniny).

host - 136.144 (?), 29.7.2025 21:54

Ps. přiznám se že o tom co a kde mám všechno vysazeno u nás doma mlžím (takže nikomu nic nedávám ochutnat se jmenovkou) a ani na internetu nemůžu údávat všechno. Konkurenční boj! :-D Ten s pěstováním česneku mi nestál za námahu, u stromků jenom pro radost. V každém případě lituju ty pěstitele, kteří z důvodu 100% bio produkce, nebudou moci v našich podmínkách nikdy sáhnout k některým formám hnojení, protože bez toho i na list a bez zálivky na slabě rostoucích podnožích nevěřím v úspěch, už jen kvůli regeneraci po moniliové spále.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz