Meruňky 2025

host - 141.157 (?) 
3.8.2025 16:34

VP mezi Kralpy a Mělníkem je výborná a "dávno" sklizená. Moje na štěpu o 20 km na západ je tvrdá, žlutá. Může to být Leskorou, na které je naštěpená, protože není v koruně, ale původně měla Leskoru nahradit, takže je to prut zezdola, asi 140 cm dlouhý. Není z podnože, je z Leskory. Jitka

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.144 (?), 3.8.2025 19:39
Ono štěpovat jednu odrůdu na jinou odrůdu může být podle odborníků a toho co píší v knihách problém. Ale já pochybuju, že by Leskora špatně ovlivnila kvalitu. Měl jsem Leskoru jeden čas pokusně zaštěpovanou na šárkou zasaženém odkopku švestky. Růst byl sice na této podnoži velice slabý v porovnání s myrobalánem, ale plody prvotřídní kvality. Já jsem třeba loni měl potíže s vybarvováním plodů už úplně všude na starých stromech a to pravidelně stromy hnojím. Letos se podařilo z hodně velké části vybarvit plody z obou stran. Bohužel na zlepšení chutě si budu muset asi počkat až na další rok, ale spíš půjde VP a její sousedky v mrazové kotlině vykácet. Je to o tom zainvestovat do vyhnojení a jsou místa, kde se vám to prostě nevyplatí ani umělá hnojiva natož hnůj nebo kompost.

host - 136.144 (?), 3.8.2025 20:41
Přesně v těch místech jak máte ty praskliny, se mi na napadených stromech strupovitostí ve výšce vyskytlo poškození, tam kde byly použity pouze kontaktní přípravky a praskliny ještě před deštěm za zelena. Ale plody máte jinak pěkné. Já letos hodně sklízel po dešti a až na to praskání jsem s plody na některých stromech spokojený. Jinde byla a je i chutová kvalita horší, někde mizerná. Třeba Goldrich se letos listovýma výživama podařilo dohnat až k zaměkání přímo na stromě! Naproti tomu Hargrand úplně bez hnojení a listových výživ ještě má ovoce, ale jako nepoživatelné malé plánky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10836) - 70.240 (?), 4.8.2025 19:26

MH: Harogem mně kdysi vybarvoval lépe, tak jako v tom odkazu. Sám Milan Fiala založil s Harogemem dvě vlákna. dnes už si na něj v záplavě Playcotů a Ladycotů ani nevzpomene. Je to i oblíbená meruňka pana Hasmana. Za to s Bergarouge nějak ztrácím trpělivost. Letos je to takový chabý pokus o Orangered. Ale opravdu jen chabý. Málo sladký i málo kyselý, prostě dost fádní. Do Sundropu jsem nacpal všechno možné, i tento Bergarouge, ale nevím, nevím. Pan Hlavatý s ním má možná lepší zkušenost, ale vzhledem k tomu, že zrušil kvůli chuti Hargrand, tak tohle by mu jistě taky nevyhovovalo. Pro mě osobně je ten Harogem meruňkovější.

https://www.zahrada.cz/forum/obrazek.php?id_zaznamu=669317&identifikator=1322181211163388&nazev=&id_oblasti=100

Bergarouge
Bergarouge
Bergarouge
Bergarouge
Bergarouge
Bergarouge

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 7.8.2025 20:32

Konečne je krásne počasie marhulky sa nádherne vyfarbujú aj chuťovo sa vylepšili.Marhulku Č2 som dostal vrúble od kámošov z Moravy sad tam má Francúz oni tam pracovali zaujali ich dve odrody názov nevedeli tak im dali mená Č1,Č2 ta prvá bola zrelá pred 2 týždňami. Č2 potrebuje ešte 4 dní a bude ok.Milord tú som zohnal od kámošov z Maďarska. 

Marhule
Marhule

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 7.8.2025 20:45

Spadly jediné 2 plody Hacihaliloglu, po deštích sice popraskaly, ale neshnily. Jsou opravdu sladké - jeden plod má 23% Brix, druhý scvrklý 28%Brix. 

Hacihaliloglu
Hacihaliloglu
Dužina Hacihaliloglu je pevná, lehce křupavá.
Dužina Hacihaliloglu je pevná, lehce křupavá.

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 9.8.2025 13:33

Petře dozrály ty tvé,,Farclo", jsou sladké šťavnaté křupavé jako typické,,Far", chyběly tak 2 dny ještě, ale oba plody zničil obaleč - jsou na fotce. Odkud byl stromek? Farhial je ještě zelený /nažloutlý, stejně jako Fardao. Jsou to vzorky v květináči urychlení je minimálně o týden oproti stromům.

Má někdo nejpozdnější meruňku Farclo? 

Nepravé Farclo
Nepravé Farclo
Nepravé Farclo
Nepravé Farclo
Zbývá poslední plod Farhial, vše zničily obaleči poslední dny
Zbývá poslední plod Farhial, vše zničily obaleči poslední dny

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 15.8.2025 22:59

Farhial je stále nažloutlý, ještě nevybarvuje.

Začínají zrát Farely, většina dozraje až během týdne. Farbaly je cca o další týden pozdnější - ten ještě není. 

Farely
Farely
Farbaly
Farbaly

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 19.8.2025 20:42

Origat dnes koštovaná táto odroda chuťovo výborná, Playacot naschvál som ju nechal tak dlho na strome, testoval som ju vôbec ju nenapadli včely, sršne ani monilia chuťovo výborná odroda ďalšie odrody sú krásne vyfarbené ale ešte tvrdé.

Marhule
Marhule

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 20.8.2025 17:32

Korzár - Krásné ty pozdní odrůdy meruněk. yes

2 plody jsem taky nechal na zkoušku na Playacot, ochutnal jsem a stále výborný sladký, jeden plod ještě drží, žádné osy ani mravenci, nedochází k přezrávání a hnití, prodloužená doba sklizně. 

Playacot stále drží
Playacot stále drží
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty