Meruňky 2025

host - 136.144 (?) 
1.8.2025 16:32
Náklady na obnovení konzumní kvality na jeden strom meruňky. 16 let starý strom na podnoži myrobalánu, s obvodem kmenu na přezu 80 cm a plodností po částečné probírce cca. 100 kg výběrového ovoce. Probírka byla prováděda částečně řezem a částečně rážením dřevěnou násadou s gumovou hadicí. Náklady na minerální hnojiva, listové výživy, kapalná hnojiva do zálévací vody, a část pohonných hmot prevážně na provoz motorového rosiče a dále pak náklady na ochranu proti moniliové spále a strupovitosti a ochrana proti živočišným škůdcům hlavně mšice ma počátku vegetace. Tak jsem se dostal na orientační částku 650 kč / 1 strom. Přípravky na ochranu rostlin a hnojiva kupovaná v malospotřebitelských baleních. Nepočítám vlastní práci, traktorové práce na rozvoz vody, pohonné hmoty na mulčování trávy, které letos díky vlhkému počasí bylo opravdu dost časté, pohonné hmoty na zřízení přihnojovacího pásu po obvodu koruny (pak jsem dost často všechno okopával ručně). A po sklizni bude potřeba další přihnojení. Není započítána cena kompostů a hnoje. S meruněk mám radost, i když není všechno dokonalé. Stromů jsem sanoval víc kusů. K tomu stáří stromu a obvodu kmenu ještě přidám informaci, že stromky byly v mládí vysazeny do rozoraných pásů v trávníku, který tam mohl být tak 50 let. Hnojení jesnosložkovými hnojivy do zásoby bylo rozhozeno. Pro představu jak to u nás roste, ale zdaleka ne všude tak "dobře".

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.144 (?), 1.8.2025 16:40
Ještě musím dodat, že ne na všech stromech se mi podařil takový výnos, někdy bylo díky různým vlivům chorob a počasí 0 0 nic.

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 1.8.2025 20:29

Dozrál Vynoslivyj, i když teploty nic moc a často prší, jsou sladké 20%Brix. cheeky 

Začínají zrát i Playacot, první plody v květináči, zrání cca týden po Bergeronech, to je fajn, a nepopraskaly. 

Petře začíná se vybarvovat do oranžova to tvé Farclo, přitom Farhial začíná teprve žloutnout... že by to nebylo Farclo ale nějaký jiný Far? 

Vynoslivyj
Vynoslivyj
Vynoslivyj
Vynoslivyj
Playacot
Playacot
Playacot
Playacot

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10836) - 70.240 (?), 2.8.2025 10:50

Máš pěknou sbírku, Martine. To by byla degustace. cheekyU mě má to Farclo zatím malé a zelené plody. Falešná Vesna a nová Vesna má totožné plody. Leala je slušná. Harogem kraluje, ale mám už jen poslední plody. Je fakt letos vynikající, lepší než Bergarouge nebo Hargrand.  Muscat de Nancy nic moc, ale snad tam zůstal ještě jeden plod.

Bergarouge
Bergarouge
Leala (vlevo) + Harogem
Leala (vlevo) + Harogem
Leala (dole) + Harogem
Leala (dole) + Harogem
Bergarouge
Bergarouge
Bebeco
Bebeco
Harogem
Harogem

host - 27.205 (?), 3.8.2025 8:48
V noci na dnešek zde u Poděbrad spadlo dalších 20 mm srážek, voda ve studni začíná pomalu stoupat. Navzdory škaredému počasí posledních týdnů ale hodnotím meruňkovou sezónu jako vydařenou. Popraskané a trochu vodnaté meruňky jsou pořád 100x lepší než ty z obchodu. Na fotce poslední Koolgáty Lealy a Vehardy.
..
..

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 3.8.2025 11:39

Petře ty Harogemy máš nejvíce vybarvené, tak proto jsou možná i nejlepší, nebo samy vybarvují tak snadno? 

Marku super, hlavně Koolgaty dlouhá výdrž, přitom raná odrůda. 

Probral jsem nejměkčí Vynoslivyj, ani jeden shnitý plod, cukernatost 20% Brix, mají málo kyselin, jsou chutí i pevnější dužinou podobné jako Orangered, jen více sladké. Až přezrálé plody před spadnutím jsou o něco měkčí. Zkusil jsem je povařit a oproti Leskorám nebo VP, u těchto nezůstává žádná pachuť ani zvýrazněné kyseliny.  Možná, že na marmeládu budou nakonec lepší i COTy, Koolgaty a podobné... sladší s méně kyselin.

Vynoslivyj
Vynoslivyj

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 3.8.2025 13:02

MH Naslaždenie všetko obrané niečo zostalo a už sú tam osy Vinoslivyj je stále dobrý tiež sa zneho dosť už obralo. Lilicot, Augustín sú už výborné sladké veľmi štavnaté. 

Marhule
Marhule

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10836) - 70.240 (?), 3.8.2025 13:23

Mě by fakt zajímalo, jakou chuť má u koho Velkopavlovická meruňka. U mě tolik plodů a všechny ty měkké s rozplývavou dužninou byly chuťově dokonalé, tak jak to má být u řádné Velkopavlovické meruňky a to i ty malé plody. Navíc nehnila a dala se v pevném stavu krásně použít na zpracování. Založil jsem kdysi i vlákno Velkopavlovická - dokonalost meruňkové chuti. V pevném stavu byla letos jasně nejlepší Maďarská nejlepší. Předložte mi jedinou odrůdu, která má v pevném stavu tak skvělou chuť jako tato Maďarská nejlepší. Je fakt že to byl jen jeden plod, ale kolik odrůd s jedním plodem bylo takových? Přitom oslunění měla špatné, ne jako Tomcot, který má prakticky celodenní slunce a kam se na ní hrabal.

host - 27.205 (?), 3.8.2025 13:48
Díky Martine. Já už pro letošek s merunkami končím a dál už jen budu čučet, jak vám budou dozrávat, s Petrem a Korzárem, další odrůdy. Děj se dohromady Petře, a meruňkám Zdar. Marek.

host - 136.144 (?), 3.8.2025 13:55
Moje Maďarská v mrazové kotlině tuším z Kyjova měla letos pár velkých plodů úplně bez chuti, to samé Velkopavlovická z Fytosu, začalo to už loni. Naproti tomu se hodně zlepšil přeplozený Bergeron tuším z Kyjova, který se už několik (3) let předtím nedal jíst. Ohledně půdních podmínek, vše na jednom místě a v jedné řadě.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz