Málo plodící meruňky

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?)
23.2.2016 20:32

Zkuste se zamyslet, jestli ty co plodí nenecháváte jen tak bez výrazného řezu, zatímco u máloplodící neřežete/nestříháte téměř do každého výhonu.

Já osobně bych dal tomu málokvetoucímu stromu 3 roky bezúdržbové, maximálně tak nějaký ten juvenilní výhon (vlk apod.) ohnout do vodorovné.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 127.208 (?), 23.2.2016 15:28, zobrazeno: 5401x

Dobrý den. Na zahradě mám několik meruněk různých odrůd i stáří (do 10 let).Na dvou z nich (Velkopavlovické, 9 let) bývá každoročně velmi málo květů a tomu odpovídá téměř zanedbatelná úroda. Přitom stromy vypadají zdravě a přírůstky mají taky pěkné. Naproti tomu jiné meruňky bývají každé jaro obsypány květy (Leskora, Hargrand, Ledana, ale i jedna Velkopavlovická) a pokud nezmrznou, i úroda bývá velmi vydařené. A já nevím, jestli těm skoro neplodícím dávat každý rok ještě jednu šanci nebo se s nimi rozloučit. Co myslíte? 

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 23.2.2016 18:35

Těžko radit, když jsem Vaše stromky neviděl, pokud rostou zdravě, určitě bych jim dal ještě šanci.Zkuste je přihnojit organickými hnojivy, začátkem léta provést tzv.Šittův řez, tím nic nepokazíte.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.2 (?), 23.2.2016 20:31

Pokud má strom, či stromek příliš bujné letorosty, celková plodnost se oddálí.Pokuste se některé větve vyvázat do skloněné polohy.Většinou to pomáhá.Dále je třeba vynechat hnojení dusíkem.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 23.2.2016 20:32

Zkuste se zamyslet, jestli ty co plodí nenecháváte jen tak bez výrazného řezu, zatímco u máloplodící neřežete/nestříháte téměř do každého výhonu.

Já osobně bych dal tomu málokvetoucímu stromu 3 roky bezúdržbové, maximálně tak nějaký ten juvenilní výhon (vlk apod.) ohnout do vodorovné.

host - 127.208 (?), 23.2.2016 21:56

Zatím všem děkuji za rady. Zvláštní je právě to, že ke všem nejstarším stromům přistupuji úplně stejně. Žádný výrazný řez, maximálně odstranění nevhodně rostoucích větví a vyvázání některých do vodorovnější polohy.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 23.2.2016 22:11

hmm tak to bude asi něco špatně.

Znám jednu zahradu kde 40 let rostla "Velkopavlovická", úrodnější a voňavější než ostatní. když už její kmen nebyl staticky úplně v pořádku, tak se na jeden z kořenových výmladků naroubovala větévka z koruny. Přestože podnož i matka bylli identické, nový strom se dlouho nemohl dostat do plodnosti a i jeho úrody jsou takové "tu nic - tam méně". O rok později co se roubovala tato náhrada se také braly rouby a daly se na podnož z marunke. V jiné lokalitě a na jiné podnoži je to"Velkopavlovická" jak z pomologie = ani lepší jako byla matka a ani horší jako je sestra. Takže asi zvažte, jestli je stromek mladší, schopný přeroubování anebo starší ve věku na generační obměnu.

host - 57.210 (?), 25.2.2016 10:39

Dobrý den, mám stejný problém jako Vy a každoročně řeším stejné dilema jestli mám stromek nahradit novým. Na zahradě mám 8 meruněk.Ta problematická (bohužel nevím odrůdu, byl to můj první pokus o zasazení ovocného stromku) je z nich nejstarší asi 6 let.. Strom je zdravý 5 krásných kosteních větví, minulý rok kvetl poprvé, měl 5 květů a dozrála jedna meruňka.

Oproti ostatním sedmi, které jsou doslova obaleny květními pupeny, tato jakoby ani netvořila plodonosné dřevo. V loni jsem provedl zahnův řez (z důvodu vyholování). Vrcholové šlahouny jsou teď obaleny květními pupeny, ale v kostře jsem napočítal jenom kolem 25.

Velkou chybou asi bylo, když jsem stromek sadil. Roubovamou část jsem spíše " utopil" pod úroveň terénu.

Letos jenom zredukuji šlahouny na vrcholu a stříhat ji nebudu vůbec. Dávám ji do příštího jara poslední šanci, i když je mi tak zdravého stromu líto.

S pozdravem Martin

host - 187.224 (?), 25.2.2016 12:13

Meruňka není jabloň na zákrskové podnoži, dává v prvních letech hodně do dřeva.

Pokud je naroubovaná na semenáči nebo myrobalánu, může se plodnost dostavit později.

S přicházející úrodou se postupně přibrzdí i růst stromku a stromek si začne vytvářet větší množství plodonosného obrostu.

S vykopáním bych sám počkal, ta málo plodící bude mít nejspíš ty nejhezčí meruňky.  Ráda se takto chová odrůda Velkopavlovická.    j.c.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz