Jaro a strom jako v lednu

pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?)
25.4.2011 8:34

Odp.pro Petra H.:

1) Vyleju dešťovou vodu na zalévání ze sudů.

2)Stromky před zimou řádně zaleju a hlavně k meruňce, aby neuschla. Také sníh s cestiček hážu ke stromům.

3) Kde jinde bych tu vodu měl vylét, když už ji nepotřebuji na zalévání zeleniny. atd.

Dělám to tak před zimou už 35let a doposud to žádnému stromku neublížilo.Pro mne to je jasné a proto mne zaujal Váš dotaz -°proč i k meruňce?° Rád bych věděl, co Vás vedlo k tomu dotazu. Jsem jen odrostený amatér s vlastními zkušenostmi.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 144.90 (?), 18.4.2011 17:24, zobrazeno: 9589x
dobrý den mám strom 3rokyletos ani lístek vůbec nic co se asi stalo?
meruňka
meruňka

pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 18.4.2011 19:45

Že by hryzec nebo vyschla přes zimu? Já na zimu stromky řádně zaleju -aspoň 200l na stromek, hlavně meruňky.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 18.4.2011 20:38

Podobně jsem dopadl se třemi švestkami a jednou třešní. Na některých se značí rozvinutí asi 10 až 20% pupenů. Jěště loňského roku rodily. Foto dodám tak za týden aby to bylo lépe vidět. Příčina u mne je jasná, monília laxa a to jsem v minulém roce 2x stříkal. Zákěřnost této choroby je v tom, že nesignalizuje nějak zelení, že strom je napaden. Pupeny se v minulém roce řádně vyvinuly ale už nevyrašily. Doslova jakoby to "zemřelo" během vegetačního klidu. Dokonce se to přeneslo částečně na blízko rostoucí okrasnou (kroucená) vrbu ale po pečlivém vystříhání zaschlého obrostu ta asi pojede dál.

host - 144.90 (?), 19.4.2011 14:17
hmm kočka a pes honí hady a na hlodavce hážou bobek.Všem děkuji za typ.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 19.4.2011 20:56

Tazatel chce vědět všechno a sám nesdělil nic, takže to je spíš pro věštce. Hryzec by to mohl být, ale to by musel vědět především tazatel, jestli se na zahradě vyskytuje.

Moniliový úžeh by to mohl být, podle mne, jen v případě, jestli stromek loni kvetl. Ta houba se dostává do pletiv přes květy.

Pokud byl vsazen v nepříznivé lokalitě a na nevhodném stanovišti, mohl i zmrznout, či být postižen mrtvicí. Podle zadaného dotazu jednoznačná odpověď těžko existuje.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 19.4.2011 23:22

Mám taky "třešeň jako v lednu", viz foto z dneška.

Třešeň jako v lednu (foceno dnes)
Třešeň jako v lednu (foceno dnes)

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 20.4.2011 21:59

Jak stará je ta třešeň, Rony?

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 221.199 (?), 24.4.2011 17:35

Dotaz pro přispívatele  " pepa kot " :  Proč dáváte na podzim ke stromu 200l vody a proč i k meruňce?
           Díky, zdravím.

pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 25.4.2011 8:34

Odp.pro Petra H.:

1) Vyleju dešťovou vodu na zalévání ze sudů.

2)Stromky před zimou řádně zaleju a hlavně k meruňce, aby neuschla. Také sníh s cestiček hážu ke stromům.

3) Kde jinde bych tu vodu měl vylét, když už ji nepotřebuji na zalévání zeleniny. atd.

Dělám to tak před zimou už 35let a doposud to žádnému stromku neublížilo.Pro mne to je jasné a proto mne zaujal Váš dotaz -°proč i k meruňce?° Rád bych věděl, co Vás vedlo k tomu dotazu. Jsem jen odrostený amatér s vlastními zkušenostmi.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 25.4.2011 10:32

Meruňky snad nejlépe ze všech ovocných stromů snášení občasné sucho, v jejich typických lokalitách obvykle prší méně než u nás.  Naopak jsou meruňky náročné na dostatek vzduchu v půdě. V příliš vlhkých polohách a půdách více trpí asfyxií kořenů i mrazem. Poto možná ten podiv p. Hausera nad podzimním zavlažování meruněk.
    Taky na podzim vylévám kubíky dešťové vody po zahradě (kam jinam), ale nemyslímn si, že by to stromy nějak ocenily. Do vzdálenějších koutů zahrady hadice s vodou nedosáhne a rozdíl v plodnosti ani zdravotním stavu stromů nepozoruji.  Určitě na tom budou jinak pěstitelé v písčitých půdách a na svažitých pozemcích.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz