Jakou zvolit korunu?



host - 168.37 (?) 
25.4.2023 21:35, zobrazeno: 1105x
Moc prosím o radu zkušenější, chystáme se poprvé sázet meruňku a nevím si rady s tím, jakou u ní tvarovat korunu. Má podle mě jeden terminální výhon a dva boční, navíc blízko u sebe. Na kotlovitou korunu jsou 3 výhony asi málo, že? Navíc jeden jde v podstatě rovně vzhůru. Na korunu s terminálem je zase v současné chvíli těch hlavních výhonů málo. Můžete mi prosím poradit, jak byste to řešili? Tvarovat kotlovitou korunu že tří hlavních větví? Pokusit se tvarovat korunu s terminálem a nechat nárůst další postranní větve? Co všechno odstranit. Případně jako nouzovou variantu, šlo by z ní udělat špičák a začít úplně znovu? Děkuji moc za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 18.143 (?), 27.4.2023 6:48
Pokud půjdete cestou duté koruny, bude vám současný terminál utíkat. To se dá ukočírovat, ale navíc horní dva výhony tvoří Včko, náchylné k pozdějšímu rozlomení. Založil bych novou korunku ze špičáku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.75 (?), 27.4.2023 12:55

U meruňky jako takové bych volila spíš korunu s terminálem, až při zapěstování druhého patra kosterních větví bych zbytek terminálu nad ním odstranila, aby nehnala do výšky (talířovitá koruna).         

To by v současné době znamenalo nechat pouze terminál, sestřižený na pupen směřující nahoru a odstranit dvě boční větve (zamazat nejlépe štěpařským voskem!)

Pokud se vám u doté koruny vylomí větev, máte prakticky po stromě. Pokud se to stane u koruny s terminálem, dá se to napravit...

A ke stromku doplňte chybějící kůl a přivažte ho osmičkovým úvazkem - správně se dává před výsadbou, aby se nepoškodily kořeny.

Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 55.168 (?), 28.4.2023 8:56

Keď je to už orezané, tak je dosť neskoro sa pýtať na rady. Podľa vášho popisu sa to dalo napr. tvarovať ako koruna s terminálom s postupným zapestovávaním kostrových konárov. Nechať 1. kostrový konár, nad ním terminál dĺžky 20-25 cm +2-3 púčiky, tam zakrátiť terminál. Z vyrašených púčikov pod zakrátením by sa vybral ďalší kostrový konár v inom smere. Takto by sa dali postupne kostrové konáre zapestovávať, celkom 5-7 ks. Kotlovitá koruna sa pre marhule príliš neodporúča, nemá dostatočnú pevnosť, rozlamuje sa, ale tvar koruny vždy záleží na pestovateľovi, vytvarovať sa dá všeličo. A k tomu terajšiemu stavu. Pokiaľ sú tie bočné konáre vo výške, ktorá Vám vyhovuje a ak by som sa mal vrátiť k tomu postupu popísanému vyššie, odstránil by som iba jeden bočný kostrový konár z tej vidlice a už nerezal viac nič. Bude treba zasiahnuť, ak by zostávajúci bočný kostrový konár začal prerastať príliš zakrátený terminál. Igor 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.75 (?), 28.4.2023 21:26

Spíš předpokládám, že jim to ořezal už prodejce...wink           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika