Lacný olej z hypermarketov
|
|
 |
 |
j.c. - Stříbrný Zahrádkář (142) - 190.64 (?) 27.12.2010 0:59
1, Jistě ne do pily a ani křoviňáku. Jde o vysokootáčkové dvoutakty kde bych jednoznačně dodržel výrobcem doporučený nebo lepší 2T olej v předepsaném poměru do směsi a hlídal její stáří.
2, Vzduchem chlazené čtyřtakty pracují v jiné tepelné zátěži než motory chlazené vodou. Z tohoto pohledu může být sjednocení olejů zjednodušení pro uživatele, ne ovšem optimální řešení pro motory.
3, Vždy se dá koupit olej levněji v prodejnách maziv, v autodoplňcích, speciálkách lesní a zahradní techniky jak u pumpy.
Dále použití syntetiky ve starším, vyběhaném stroji který běhal roky na minerál zvýší spotřebu oleje, motoru již nijak neprospěje a zvýší se tím i riziko uvolnění karbonu ve spalovacím prostoru motoru.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 92.61 (?), 26.12.2010 23:55, zobrazeno: 9441x
V hypermarketoch sa občas objavia veľmi lacné syntetické a polosyntetické oleje do motorov. Mám malotraktor, kultivátor, pílu, auto a rozmýšľam o ich kúpe a použití. Dá sa veriť tkvalite týchto olejov? Bol tam dokonca aj náš Mogul Alfa 4 T - SAE 30/10. A to za polovičnú cenu ako na pumpe.
|
|
 |
|
 |
 |
|
j.c. - Stříbrný Zahrádkář (142) - 190.64 (?), 27.12.2010 0:59
1, Jistě ne do pily a ani křoviňáku. Jde o vysokootáčkové dvoutakty kde bych jednoznačně dodržel výrobcem doporučený nebo lepší 2T olej v předepsaném poměru do směsi a hlídal její stáří.
2, Vzduchem chlazené čtyřtakty pracují v jiné tepelné zátěži než motory chlazené vodou. Z tohoto pohledu může být sjednocení olejů zjednodušení pro uživatele, ne ovšem optimální řešení pro motory.
3, Vždy se dá koupit olej levněji v prodejnách maziv, v autodoplňcích, speciálkách lesní a zahradní techniky jak u pumpy.
Dále použití syntetiky ve starším, vyběhaném stroji který běhal roky na minerál zvýší spotřebu oleje, motoru již nijak neprospěje a zvýší se tím i riziko uvolnění karbonu ve spalovacím prostoru motoru.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 139.147 (?), 27.12.2010 8:12
Do moderních pil bych nikdy nenalil nic jiného než doporučuje výrobce - jedině olej od Stilu, HQ, Makita.
Sekačky, frézy... to je věc jiná, např. moje sekačka Honda má v návodu olej 10-40 (doporučení Castrol) leji tam to co do auta -Valvoline, Total, Starline. Fréza Hecht má v návodu 5-40 (opět Castrol, fakt nechápu proč), ale v návohu píší, že pokud teplota neklesne pod -20 tak stačí 10-40, takže Starline. Když jsem kupoval sekačku u nás u prodejce zahr. techniky, tak mi do té sekačky chtěl nalít olej od Brixu SAE 30- což je obyč M6AD, takže mu 10-40 určitě neublíží.
Můj soused používá pro svoji A4 z roku 1998 olej z Kaufu (10-40). Používá tam tan olej od doby co ho spatřil poprvé v regálu a jezdí mu to bez problémů.
Oleje z marketu asi nebudou dosahovat kvalit olejů značek Elf, Total... ale zase se u nich neplatí tolik za značku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.193 (?), 28.12.2010 11:04
na mazání řetězu v pile, na dolévání v letité felicii nebo žigulu proč ne, a na pumpě nic nekupuj když tak přes net
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.89 (?), 28.12.2010 13:08
Souhlasím, že pokud má olej požadované parametry, tak jej použít můžete. Problém však je, že někdy prý oleje z hypermarketů ani tyto údaje na obalu nemají. Jinak pokud máte sekačku, křoviňák auto atd, tak se zde při běžném užívámí bavíme o stokorunách za kvalitní olej ZA ROK!!! (po netu kupuji 5l Totalu 10W-40 za 600 Kč) Myslím, že když se budete zajímat o úspory el. energie tak jistě ušetříte víc, než experimentováním s oleji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.53 (?), 28.12.2010 17:47
Prý... jedna paní povídala... když to nevíte z vlastní zkušenosti tak se k tomu raději nevyjadřujte! Na obalu to najdete vždy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.79 (?), 28.12.2010 21:31
Tak. Klasifikace API. Zbytek na netu.
|