Drtička větví



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
centsm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 160.171 (?) 
1.11.2014 21:57

Připojím praktickou zkušenost z minulého týdne. Likvidoval jsem část ovocného sadu. Pokácel jsem 8 starých stromů - jabloně, hrušky, třešně a meruňky. Vše o průměru 5 a méně cm šlo do drtiče, ostatní na polínka. 3 dny kácení, úklid dřeva a příprava na drcení, dva dny drcení. Nadrceného je asi 2,5 m3. Drtič HECHT - typ někde v předchozím příspěvku, jednou lehké přebroušení nožů. Břity nožů jsou z tvrdokovu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 11.107 (?), 2.11.2014 19:40

2 dni drvenia. Mozno kontajner by bol lepsie riesenie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
centsm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 160.171 (?), 2.11.2014 21:45

Na této zahradě bude chybět mnoho kompostu a mulčovacího materiálu. Proto drcení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 105.132 (?), 3.11.2014 10:18

Ak je to hobby, je to ok. Ale dva dni je dost vela. Ja na to cas nemam. Ale ani tolko odpadu nastastie nie, aby som ho drvil 2 dni. Tie vyvysene zahony je dobra vec. Tam sa cielene dava drevita hmota na spodok zahonu a vobec nemusi byt podrvena. Ked sa zmiesa so zeminou a dobre udupe, tak sa tam vela dreva schova. Idealne mat tolko zahonov, aby bol vacsi "dopyt" po dreve ako "ponuka". So zeminou sa drevo rozklada rychle a na spodu zahona nezavadzia. Staci nasekat sekerkou alebo macetou na mensie kusky 10-30 cm. Ked je zahonov vela, zmestia sa aj dlhsie kusky a konariky. Vobec netreba mrhat 2 dnami casu a elektrinou 16 h krat 1200 W (alebo viac). Samozrejme aj s vyvysenym zahonom je robota. Ale mne sa zda zmysluplnejsia, ako palit elektriku na mulc. Ja len tak teoretizujem a asi to takto budem robit, ale prakticke skusenosti zatial velmi nemam. Mam zahonik asi 1.5x1.5x0.5 m, zatial len ten jeden. Ale slusne som ho vselicim napratal. Rastlo to tam super. Ak ma niekto skusenosti, dajte vediet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 176.91 (?), 4.11.2014 7:44

Když tak chodím po zahradě a dívám se na špalky poražené 40 let staré jabloně a větve které jsem z ní orezal, tak přemýšlím, jak to může někdo z osmi stromů drtit dva dny?Nebo dochází k desinformaci.Dva dny drtit je něco jiného jak dva dny uklízet (odnášet, štípat sekat, rovnat).Nebo je tam opravdu snaha udělat štěpku opravdu ze všeho, co se dá do stroje nacpat.Aby prostě bylo štěpky dost.

Větve z mojí jabloně, které jsou na zemi ostříhám pákovými nůžkami.Takže na zemi to leží zrovna tak, jako když ořežete od kmenu větve.To co je silnější nad 2cm jde na pilu a do kotle.Pod 2 cm jde do pomaluběžného drtiče.Od tam to buď odvezu na mulčování, když mám zoráno, tak na depo do kouta.Do kompostu to nedávám.Ty větve do kotle, to není žádný objev, naopak,lopata briket je na dopoledne.Přesto je nehodlám drtit.I kdybych neměl kotel, tak bych je nedrtil.Někde je nějáká hranice.Jeden drtí, třídí a kompostuje, při tom se dusí dýmem od souseda, který zrovna pálí hromadu větví, listí,kartonu a pytlíku od hnojiva, které si místo kompostu koupil.Zdrarvím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 4.11.2014 8:11

Píšete pohádky coby kdyby jakby. Někdo spálí pár větví napadených nebezpečnou chorobou, druhý z něj udělá viníka globálního oteplování. Zpracovat větve z osmi vzrostlých stromů za dva dny mi připadne jako dobrý výkon, osobně bych to asi dělal déle. Dva dny nejsou 48 hodin práce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.91 (?), 4.11.2014 11:19

Pohádky jsou ty keci o napadených větvích nebezpečnou chrobou.To bych podle vás musel tu jablon spálit celou.Napište raději, co z toho jednoho stromu podrtíte.Z toho se dá usoudit výkon.Taky nejsem na hlavu, abych si nazpočítal že 2x 8 je 16 a ne 48.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
centsm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 160.171 (?), 4.11.2014 14:45

Ono je to jednodušší. Jedná se o 10 let zanedbanou velkou zahradu, kterou koupil syn. Staré stromy rostly do nebe, byly v malém sponu. A půda je tam jílovitá (na cihly dobrá). Proto ten kompost, aby se docílilo alespoň trochu přijatelné půdy. Protože to mám daleko, tak jsem pracoval asi od 11 do necelých 17hod., protože než to vše očistím a naložím a převleču se, tak je tma. Samozřejmě, že pomáhala manželka. Kdo by vařil kafe, že? smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.150 (?), 4.11.2014 20:26

Ja som mal vzdy drvic pozicany. Od svagra. Ten ked zistil o com to je, tak radsej objednal kontajner. Zaplatil nejake peniaze, ale usetril mozno 2 dni blbej roboty. Pripadne ak toho bolo menej, zobral na vozik a blizko je taka firma, kde sa to da bezplatne odviest na profi podrvenie. Ked som drvil ja, tiez som rozmyslal, ci to ma zmysel. Ci by nebolo lepsie, to zakopat... alebo odviest prec. Hodiny utekaju a vysledok mizivy. Niekto povie, ze je to environmentalne friendly. Tazko..., s tou spotrebou kW, co drvice maju. Ma niekto skusenost ako sa zbavit tejto hmoty najjednoduhsim sposobom, bez drvica? Jedna moznost to posekat sekerkou resp macetou na kusky a tie kompostovat, alebo vysusit a spalit, zakopat, odviest,...Este nieco?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 70.58 (?), 4.11.2014 21:35
Mám ho také už pár let. A používím sporadicky. Kácel už jsem toho dost (zahrada asi jako píše autorka). Souhlasím s názorem, zbavte se toho, jak to jde nejjednodušeji. Já větší dřevo řež na topení, menší odvezu do sběrného dvora. Máte pokoj. Také jsem chtěl drtit.Krásná představa drtě na kompostu atd. Ale ono to člověka přejde, když má třeba vyřezat a drtit lísku. Nejlépe s lupeny... Já už bych ho nekupoval. Nakonec se použije na drobnosti, a to se nevyplatí. Když už ho chcete koupit vyberte - co největší el. příkon (odp. výkon) - 2,2 kW, meší jsou slabé. Nové už mají i nádobu na odpad. Také co největší. Dá se použít i krabice, kýbl, ale lítá to z něj. A počítejte hoodně času na šrotování.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika