Ekologická zelenina: pěstování bez chemie

Ekologická zelenina
Zdroj: platthillnursery.com

V posledních 10 letech se pěstování zeleniny a bylinek zaměřuje na pěstování chutnějších, výživnějších a čerstvějších produktů, než jaké najdete v místním obchodě s potravinami. Sbíhají se nám sliny na čerstvé bylinky, rajčata zrající na zahradě, pikantní etnické papriky a zeleninu všeho druhu, kterou vídáme v televizních pořadech o vaření. Ekologická zelenina je skvělou volbou pro pěstování.

Pěstování vlastních plodin je snadné a zábavné. Ekologická zelenina přináší chutnější úrodu pro vaše vaření. Chcete-li začít, stačí provést tyto základní kroky:

Vyberte si místo:

V ideálním případě by zahrádky měly být osázeny plochami na plném slunci (pro rajčata, papriky a další plodovou zeleninu) a plochami, které jsou v odpoledních hodinách ve stínu (pro jednoleté bylinky, jako je bazalka a kopr).

Salátům a dalším druhům zeleniny se daří tam, kde je polední teplo blokováno stromy nebo velkými rostlinami. Bylinky mají rády drenáž, kterou poskytují vyvýšené záhony.

Půdní podmínky nemusí být dokonalé, ale nejlepší jsou místa s dobrou drenáží. Výsadba zahrady v blízkosti kuchyně vás povzbudí ke sklizni během vaření.

Ekologická zelenina: pěstování bez chemie
Zdroj: www.familyhandyman.com

Plánování rozvržení

Při plánování zahrady vycházejte ze svých potřeb – spočítejte si, jakou zeleninu budete nejčastěji používat. (Upozornění: Neplánujte zahradu, když máte hlad. Stejně jako při nakupování potravin máte tendenci přehánět, když vám kručí v žaludku).

Pěstujte jen několik rostlin od každé zeleniny a bylinek, které používáte nejčastěji. Zpočátku se vyhněte velkým položkám, jako jsou melouny a dýně; ačkoli se snadno pěstují, vaše malá zahrádka může být jejich velikostí rychle přeplněna.

Uspořádejte zahradu pro práci. Naplánujte chodníčky a navrhněte záhony vhodné velikosti, které usnadní sklizeň a vytrhávání plevele. Naplánujte, aby vyšší rostliny byly směrem dozadu a nižší rostliny směrem dopředu. Vyhněte se kořenům stromů a jiným překážkám a ujistěte se, že hadice s vodou dosáhne do všech částí zahrady.

Zpracování půdy

Tvrdá, zhutněná půda nejen brzdí růst kořenů, ale brání i růstu nad zemí. K rozbití tvrdé, zhutnělé půdy jsou nejlepší rotavátory a rycí vidle. Kromě toho otestujte půdu; možná bude třeba přidat vápno, aby se upravilo pH, zejména pokud žijete v oblasti s vydatnými srážkami.

Přidání kompostu do půdy je to nejdůležitější, co můžete pro svou zahradu udělat. Kompostovaný hnůj nebo listí dodá zahradě organický materiál, který se rozkládá a zlepšuje strukturu a obsah živin v půdě.

Mulč poskytuje příjemnou pokrývku, která chrání rostliny a udržuje jejich kořeny vlhké a chladné. Abyste dosáhli co nejlepšího úspěchu, vždy přidávejte na zahradu kompost i mulč, a to každou sezónu, a vyčistěte zahradu od zbytků, abyste zabránili stěhování škodlivého hmyzu, který by zde mohl zůstat.

Kontejnery mohou být skvělou zahradou:

Pokud jste omezeni prostorem nebo pohyblivostí, použijte velké nádoby a vysázejte kombinace bylinek, zeleniny a jahod. Pro dosažení nejlepších výsledků používejte hluboké nádoby a do zakoupené zeminy vždy přidávejte kompost. Mějte na paměti, že běžná zemina do květináčů je určena pro komerční skleníky, které se denně zalévají; přidání kompostu do zeminy pomáhá udržet vodu a živiny pro kořeny. Organická hnojiva a hnojiva s pomalým uvolňováním také pomáhají udržet živiny, a proto není nutné nádoby krmit každý týden. Dbejte na to, aby každá rostlina měla na zahradě dostatek místa, aby mohla vyrůst do přibližně dvou třetin své obvyklé velikosti.

Nejdůležitější je sázet ve správnou roční dobu pro vaši oblast

U choulostivé zeleniny, jako jsou rajčata a papriky, se řiďte datem posledních mrazů. Rostliny chladného období však nejlépe rostou, dokud jsou noci ještě chladné a mrazivé. Bylinky lze vysazovat brzy, ale většina z nich dává přednost teplejší půdě na konci jara. Například bazalka je velmi citlivá na chlad a vůbec neroste, pokud jsou noční teploty nižší než 5 stupňů. Nezapomeňte, že pro dosažení nejlepších výsledků je nezbytné, abyste si do zahrady vybrali zdravé rostliny. A ekologická zelenina se bude lépe pěstovat.

Ekologická zelenina: pěstování bez chemie
Zdroj: canadianfoodfocus.org

Nepřehánějte s vodou ani s krmením

Pokud jsou srážky pravidelné (přibližně každý týden), nemusíte zalévat nikdy. Pokud máte velmi suché období nebo ve vaší oblasti příliš nespadne, použijte pomalé zavlažování hadicí nebo kapkovou závlahu po dobu asi jedné hodiny, aby se voda dostala hluboko do půdy, kde chcete, aby rostly kořeny. Vlhká půda asi půl metru pod úrovní terénu udrží dobrý a silný kořenový systém a navíc ji celkově ochladí. Pravidlo pro přikrmování zní „méně je více“. Pokud jsou rostliny ve stresu z extrémního horka nebo sucha, přikrmování jim nepomůže. Stresované rostliny mohou napadnout brouci, ale opět jim krmení nijak nepomůže. Nepoužívejte rychlokrmiva, jako je Miracle Gro (pokud není jediným účelem vaší zahrady vypěstovat dvacetikilové rajče). Pro vaši zahradu je nejlepší organické krmivo, které se pomalu rozkládá a vyživuje rostlinu podle potřeby. Jednou za 6 týdnů je dostatečný časový plán krmení.

Často sklízejte a denně trávte čas na zahradě, abyste viděli, co se s rostlinami děje.

Dělá jim to dobře a dělá to dobře i vám! Častý sběr plodů a bylinek stimuluje nový růst a dělá všem radost.

Každý rok jich přidejte o něco více. Každou sezónu experimentujte s něčím novým a zkuste přidat ovoce nebo ořechy, asijské nebo italské druhy plodin, jako je citronová tráva nebo rukola, a okořeňte svou zahrádku pro co nejlepší chuť.

Pamatujte, že nikdo není větší odborník na rostliny, které pěstujete, než vy. Sledování jejich vývoje vám pomůže pochopit jejich potřeby a okolní prostředí. To, že na zahradě zahlédnete brouka, ještě neznamená, že došlo ke katastrofě. Za rohem se pravděpodobně skrývá větší brouk, který ho chce sežrat! Potravinářské rostliny vždy stříkejte opatrně a ujistěte se, že je přípravek schválen pro zeleninu. Nepoužívejte přípravek Raid na něco, co se chystáte sníst. Existuje mnoho organických druhů pesticidů, které jsou velmi bezpečné nejen pro vás, ale i pro ty hodné broučky.

Ať už si založíte velkou kuchyňskou zahrádku nebo malou kontejnerovou zahrádku, každý si může najít místo pro několik druhů zeleniny, které nám tolik obohacují život. Ekologická zelenina nabízí zdravou alternativu díky pěstování bez chemie, což přináší přírodní a udržitelné plodiny.

Kroky k plánování umístění zahrady

Určete severní, jižní, východní a západní stranu zahrady; všimněte si, na kterou stranu pozemku směřuje slunce. Ujistěte se, že vyšší rostliny nebudou při růstu zastiňovat nižší rostliny.
Menší rostliny stlačte k sobě, aby nedošlo k úpalu plodů, a větším rostlinám dejte dostatek prostoru k rozrůstání.

Vytvořte cestičky nebo chodníčky, abyste se mohli dostat ke své úrodě. Nikdy nechoďte v blízkosti kořenů rostlin, dochází ke stlačování půdy a kořeny se dusí a odumírají. Cestičky mohou být dřevěné, cihlové, z dřevěných štěpků nebo jen z hlíny, ale použití nějakého druhu materiálu na cestičky pomáhá předcházet plevelům. Cesty by měly být dostatečně široké, aby se po nich dalo pohodlně chodit; nedělejte je příliš úzké.

Ekologická zelenina: pěstování bez chemie
Zdroj: www.bhg.com

Závěr článku zdůrazňuje, jak ekologická zelenina vyniká jako skvělá volba pro pěstování, podtrhující důležitost pěstování bez chemie. S ohledem na stále rostoucí trend k výběru zdravějších a udržitelnějších potravin je pěstování ekologické zeleniny na vlastní zahradě nejen chutnou záležitostí, ale také přispívá k ekologickému přístupu k zemědělství. Přechod k ekologické zelenině není jen prospěšný pro spotřebitele, ale také pro životní prostředí, snižující používání pesticidů a podporující biodiverzitu. Vytvoření vlastní ekologické zahrady se stává nejen způsobem, jak získat čerstvé a chutné plodiny, ale také odpovědným krokem směrem k udržitelnějšímu zemědělství.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno