Drtička větví



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
9.9.2014 9:57

Pořiďte si rychlý hlučný drtič a za rok jej stejně jako já věnujete svému nepříteli a pořídíte si tichý válcový štěpkovač. Na fotky s podrcenou hmotou se nedívejte. je to hloupá reklama.  Když posekáte suché větvičky 1 cm silné, bude to vypadat jako ideální mulčovací či kompostovaná hmota. Stačí pár syrových proutků a začne se kůra namotávat na nůž a vy začnete klít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 9.9.2014 10:33

Nevlastním ani drtič (pracující systémem vysokoobrátkového rotujícího nože) ani štěpkovač (systém pomaluběžného ozubeného válce), neboť zahradní odpad zpracovávám jiným způsobem. Ale kdybych si takové zařízení pořizoval, tak jako ideální řešení mi připadá mít k dispozici oba tyto typy strojů. Pro drobné, tenké a syrové (zelené) větvičky, stvoly a výhony používat nožový drtič, hledal bych typ s možností regulace mezery mezi rotujícím nožem a nožovou opěrkou a samozřejmě s možností výměny a snadného přebroušení nožů. Pro silnější dřevité větve a klacky se mi jeví účelnější používat ozubený válcový štěpkovač, zase s možností seřizování vůle mezi břity zubů a opěrnou deskou a s možností jejich snadné výměny, či doostření. Ale pořizovat dohromady oba stroje je dosti velká investice, pro mé stávající účely neefektivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.7 (?), 9.9.2014 13:31

Wimpi, Vy nemate ani jeden, ale podla vas by boli prospesne hned dva. Mne osobne chyba len ten jeden na tenke, zelene a pruzne vetvicky, plne listov. Hruby material necham susit a spalim v krbe. Velmi tenky rovno do kompostu. Najhorsi material je ten medzitym, pretoze si s tym tazko poradia bezne predavane drvice. Zakaznik zaberie skor na to, ak je napisane ze rozdrvi do hrubky 4-5 cm... uz nenapisu, ze pri tensich vetvickach pridete o nervy. Pan Vyslouzil ma svoje skusenosti a dalsi na fore tiez. Na to aby som drvil tenke haluzky, netreba 2.5 kW. Skoda, ze sa nepredava nieco male sikovne na tento ucel, povedzme na drvenie do hrubky 2 cm. Ak o niecom takom viete, dajte vediet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 9.9.2014 13:54

Na velmi tenké mokré zelené i suché větvičky a výhony, řekněme do průměru 1 cm je údajně vhodnější, nožový typ drtiče, ve kterém se dá jemně seřídit vzdálenost mezi rotujícím nožem a pevným břitem (opěrou). I z principu funkce, kdy nožový "drtič" řeže, je tento systém pro dělení drobotiny vhodnější, než pomaluběžný válcový štěpkovač, který dělený materiál neřeže, ale spíše nasekává a trhá. Samozřejmě že záleží na kvalitě provedení toho kterého přístroje. Mne by například zajímalo, jak chválený typ válcového štěpkovače pana Vysloužila zvládá právě tyto tenké a ohebné větvičky a stvoly. Věřím, že "tlusté klacky" umí v pohodě.

"Skoda, ze sa nepredava nieco male sikovne na tento ucel, povedzme na drvenie do hrubky 2 cm".

Prodává se, viz. např. VAREZ Shark 1,6.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.9.2014 14:11

Mluvím-li o tenkých větvičkách, nemyslím 1 cm, tam není žádný problém, nýbrž 1 mm a tenší - např. tenounké vrbové proutky které mi zbudou jako odpad při pletení košů nebo šlahouny planých ostružin. Nový a dobře seřízený stroj by je měl zvládnout rychlý i pomalý, ale není to pravda. Jenže rychlému se namotají na hřídel a vypnou stroj (který se musí rozdělat a vyčistit) u pomalého vyjdou proutky jen pomačkané. Což ale nevadí, v kompostu se rozloží rychleji než štěpka, pouze v mulči to nevypadá hezky. Osobně ale nemám válcový nýbrž kuželovitý Bosch (turbin cut), ale princip štěpkování je stejný. Při přesně seřízené dorazové desce, kdy nože strouhají hliník, stroj naseká i tyto, ale po letech už to pravda není. Nicméně s klidným srdcem mohu zopakovat, že rychloběžný drtiž mi přes práh nesmí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 9.9.2014 14:37

Respektuji Vaši volbu typu provozovaného drtiče, resp. štěpkovače. Nicméně, skutečnost, že se u Vašeho dřívějšího nožového drtiče drobné ohebné větvičky a nedřevnaté výhonky často namotávaly na hřídel není zapříčiněno systémem či mechanickým principem drcení, ale spíše konstrukčním provedením toho konkrétního přístroje. Možná jste měl při výběru nešťastnou ruku a daný typ byl prostě aušus. Možná byste byl s nožovým drtičem od jiného výrobce při potřebě zlikvidovat drobný odpadní materiál spokojen...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 9.9.2014 14:25

Mám doma Homelite 2200W.Na odvětvené haluze do 4 cm stačí.Jakmile mu dáte tenké větvičky, nedejbože smrkové rozvětvené chvojí s drobnými větvičkami, začnou se uvnitř namotávat, a vy jste s prací po dvou minutách skončil.A protože na jaře jsem měl v tuto dobu čas,odložil jsem bokem tento báječný stroj, a letos  jsem všechno smrkové chvojí, které zbylo po zazimování rostlin ostrou sekyrkou narubal na drobno ručně, a použil jako mulč ke stromkům,kyselomilným keřům v bezplevelné, beztravní zoně... a že toho bylo!


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 9.9.2014 14:43

Zneužiju situace a položím do fóra otázku: Hej, přátelé, je tady někdo, kdo má zahradní drtič a ten perfektně zvládá dělit drobné pružné halouzky, stébla a stvoly, aniž by se tyto namotávaly na hřídel, či drtič nějakým jiným způsobem zastavovaly v provozu? Pokud ano, prosím, jaký je to typ a jak už jej dlouho provozujete?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 9.9.2014 14:48
Válec pomele i drobisko, nastavim desku blíž, nemota se na valec, padá do pruhledneho zásobníku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 9.9.2014 14:55
Mrknete na stare vlakno* jaky drtic vetvi*
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika