Jaký máte hrášek?
|
|
 |
 |
host - 168.81 (?) 31.3.2016 23:33
Nu, takže z nezralého hrachu vařit lze. Ano, mám také tuto zkušenost, z políčka, z konzervy i ze zmraženého pytlíku. Takže je to jedno. Hrách jím rád a hezkou řádku desetiletí. Suchý hrách nejraději napřed naklíčený (není vhodný při poruchách srážlivosti krve, vitamín K).
Hrách zralý. Mantra, že hrách, který je ve zralém stavu scvrklý, nejde uvařit. Vařil jsem, třeba pro zvířata, ryby, kdejaká semena. Asi všechny zemědělské plodiny. Celá, mačkaná, mletá. Tohle (hrách setý, dřeňový) by tedy byl úplně první semeno, které se neuvaří. Promiňte, ale to je blbost, co? Třeba má výrazně jinou chuť. Ale pochybuji. Blbosti už prostě všechny nemusím. Původ téhle blbosti vidím podobně jako železo a špenát, nezdravé vepřové, zdravé hovězí atd. On by si na vaření asi nikdo nekoupil za stejnou cenu (cca 15 Kč) půl kilo pytlík svrasklého vedle pěkného kulatého. Další důvod může být výnos. Může být prostě nižší a obtížnější sklizeň pro nestejné dozrávání. A tak je ho výhodnější prodat zahrádkářům. Za 15 Kč osivo na 1-2 m², to je za cca 100 000 Kč osivo na 1 ha záhonků. JG 
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Melisa - Stříbrný Zahrádkář (300) - 190.197 (?), 31.3.2016 17:01
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 31.3.2016 17:17
To urcite nezere. Zahony mezi stromky jsou bezne.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.4 (?), 31.3.2016 14:38
Předloni jsem měla ten za sámošky a poslední 2 roky ten z 5kg balení a 1sáček raného. Rozdíl jsme nepoznali. H.K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 31.3.2016 20:22
Také běžně seju polní hrách. Žlutý i zelený. Seju ho na vícekrát, aby byly lusky delší dobu. A lusky mi chutnají. Možná by dřeňový byl lepší, ale nevím. Cenu pytlíčku dřeňového pokládám za zlodějnu stejně jako cenu hnojiv v drobném pro zahrádkáře. JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 31.3.2016 20:35
Ještě k typům hrachu. Jaké typy hrachu se vlastně používají k pěstování lusků na prodej a jaké pro konzervárenství a jaké pro mrazírenství? Docela mě mrzí, že to nevím. Pochybuji, z vlastní opakované zkušenosti, že z nich nepůjde udělat dobrá polévka. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 31.3.2016 23:33
Nu, takže z nezralého hrachu vařit lze. Ano, mám také tuto zkušenost, z políčka, z konzervy i ze zmraženého pytlíku. Takže je to jedno. Hrách jím rád a hezkou řádku desetiletí. Suchý hrách nejraději napřed naklíčený (není vhodný při poruchách srážlivosti krve, vitamín K).
Hrách zralý. Mantra, že hrách, který je ve zralém stavu scvrklý, nejde uvařit. Vařil jsem, třeba pro zvířata, ryby, kdejaká semena. Asi všechny zemědělské plodiny. Celá, mačkaná, mletá. Tohle (hrách setý, dřeňový) by tedy byl úplně první semeno, které se neuvaří. Promiňte, ale to je blbost, co? Třeba má výrazně jinou chuť. Ale pochybuji. Blbosti už prostě všechny nemusím. Původ téhle blbosti vidím podobně jako železo a špenát, nezdravé vepřové, zdravé hovězí atd. On by si na vaření asi nikdo nekoupil za stejnou cenu (cca 15 Kč) půl kilo pytlík svrasklého vedle pěkného kulatého. Další důvod může být výnos. Může být prostě nižší a obtížnější sklizeň pro nestejné dozrávání. A tak je ho výhodnější prodat zahrádkářům. Za 15 Kč osivo na 1-2 m², to je za cca 100 000 Kč osivo na 1 ha záhonků. JG 
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.179 (?), 1.4.2016 0:33
Také mi hrách neroste a mám úplně stejný problém, jak pán co psal výše.. Stromem to nebude, v dosahu 10m žádný na zahrádce nemám.. Přitom rajčata, papriky, okurky jsem měla na rozdáváni.. Myslela jsem, že možná hnojiv es ale maminka má taky stejný problém.. Zahrady cca 1,5km od sebe
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|