Fermentace je proces kvašení. Čerstvé listy nechat lehce zavadnout (4-5 dní ale lze fermentovat i čerstvé). Pokud jsou suché, tak notně navlhčit (ne vodou ale párou, vlhkým vzduchem, v humidoru...) až ztratí křehkost. Listy pomačkat (lisovat, poválet válečkem, rozšlapat v lavoru...) aby se porušila vlákna. Naskládat do vrstvy, zatížit a ponechat zatížené bez přístupu vzduchu-např. ve skleničce, v igelitu a pod.. Při vyšší teplotě (cca 80°C) cca 8hod, při pomalé fermentaci (40-60°C) cca 30-50dnů. Při pomalé fermentaci stačí obalit sáček utěrkou, fermentací se obvykle zahřejí sami. Pozor aby sklenička nepraskla přetlakem-nutno vyvrtat malou dírku. Do listů lze vložit cukr, vanilku a pod. pro ochucení..Nutné je listy slisovat a ponechat pod tlakem abny se omezil přístup vzduchu. Při pomalé fermentaci je dobré tu a tam přeložit a promíchat.
Vlhčení-někdo suché listy proplachuje přímo vodou (nedoporučuji, nevyzkoušel jsem ale radí se to také..). Před fermentací je dobré vytrhat a vystříhat z listů stvoly. Po fermentaci rychle usušit nebo rozřezat na jemno a hned poté usušit. Fajnšmekři umí fermentovat několikrát po sobě aby vznikl Cavendish(případně fermentují 40 a více dní)-pokud dýmáte dýmku :-)