Jak na fermentaci tabáku?
|
|
 |
 |
host - 96.2 (?) 27.8.2013 18:43
Fermentace je proces kvašení. Čerstvé listy nechat lehce zavadnout (4-5 dní ale lze fermentovat i čerstvé). Pokud jsou suché, tak notně navlhčit (ne vodou ale párou, vlhkým vzduchem, v humidoru...) až ztratí křehkost. Listy pomačkat (lisovat, poválet válečkem, rozšlapat v lavoru...) aby se porušila vlákna. Naskládat do vrstvy, zatížit a ponechat zatížené bez přístupu vzduchu-např. ve skleničce, v igelitu a pod.. Při vyšší teplotě (cca 80°C) cca 8hod, při pomalé fermentaci (40-60°C) cca 30-50dnů. Při pomalé fermentaci stačí obalit sáček utěrkou, fermentací se obvykle zahřejí sami. Pozor aby sklenička nepraskla přetlakem-nutno vyvrtat malou dírku. Do listů lze vložit cukr, vanilku a pod. pro ochucení..Nutné je listy slisovat a ponechat pod tlakem abny se omezil přístup vzduchu. Při pomalé fermentaci je dobré tu a tam přeložit a promíchat.
Vlhčení-někdo suché listy proplachuje přímo vodou (nedoporučuji, nevyzkoušel jsem ale radí se to také..). Před fermentací je dobré vytrhat a vystříhat z listů stvoly. Po fermentaci rychle usušit nebo rozřezat na jemno a hned poté usušit. Fajnšmekři umí fermentovat několikrát po sobě aby vznikl Cavendish(případně fermentují 40 a více dní)-pokud dýmáte dýmku :-)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.87 (?), 27.8.2013 12:43
není nutno, sám fermentuji i už suchý tabák, a to tak že drť provlhčím, napěchuji do sklenice, uzavřu a několik hodin nechám při teplotě cca 80 stupňů.. možno použít el. troubu, vodní lázeň.. nebo nechat během letního dne v uzavřeném autě a na slunci (sklenice ještě obalena černým igelitem) ;-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.2 (?), 27.8.2013 18:43
Fermentace je proces kvašení. Čerstvé listy nechat lehce zavadnout (4-5 dní ale lze fermentovat i čerstvé). Pokud jsou suché, tak notně navlhčit (ne vodou ale párou, vlhkým vzduchem, v humidoru...) až ztratí křehkost. Listy pomačkat (lisovat, poválet válečkem, rozšlapat v lavoru...) aby se porušila vlákna. Naskládat do vrstvy, zatížit a ponechat zatížené bez přístupu vzduchu-např. ve skleničce, v igelitu a pod.. Při vyšší teplotě (cca 80°C) cca 8hod, při pomalé fermentaci (40-60°C) cca 30-50dnů. Při pomalé fermentaci stačí obalit sáček utěrkou, fermentací se obvykle zahřejí sami. Pozor aby sklenička nepraskla přetlakem-nutno vyvrtat malou dírku. Do listů lze vložit cukr, vanilku a pod. pro ochucení..Nutné je listy slisovat a ponechat pod tlakem abny se omezil přístup vzduchu. Při pomalé fermentaci je dobré tu a tam přeložit a promíchat.
Vlhčení-někdo suché listy proplachuje přímo vodou (nedoporučuji, nevyzkoušel jsem ale radí se to také..). Před fermentací je dobré vytrhat a vystříhat z listů stvoly. Po fermentaci rychle usušit nebo rozřezat na jemno a hned poté usušit. Fajnšmekři umí fermentovat několikrát po sobě aby vznikl Cavendish(případně fermentují 40 a více dní)-pokud dýmáte dýmku :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.28 (?), 3.2.2019 23:06
Nedejte na instantní rozumy, dovedení tabáku do stavu, jak jej znáte chce především čas. U air cured tabáku cca 3 roky (a klidně výrazně víc). Během té doby využijte období, kdy půjde držet tabák v cca 28-30C (léto). Ve zbytku času se držte kolem 20C, klidně i níž. Relativní vlhkost udržujte rozumnou, suchý tabák nezraje. Výsledkem bude tabák typu Gitanes. Pokud chcete dosáhnout současného typu cigaretového tabáku, nastudujte si něco o flue cured procesu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.236 (?), 3.2.2019 11:27
dobrý den, nám dotaz - dle popsaného návodu jsem prováděl rychlou fermentaci ve vodní lázni a na spodu sklenice s listy tabáku se vytvořila hnědá tekutina - poraďte mi prosím, zda je to správně či nikoliv a jak pokračovat dál..děkuji
Antonín
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.174 (?), 28.3.2019 17:15
Pokud Vám vznikla na dně tekutina při "rychlé fermentaci", tak jste ve vlhkém prostředí buď vyrobil Cavendish (proběhla Maillardova reakce), nebo pořád ještě máte sklenici tabáku vhodného jako např insekticid na ošetření proti mšicím.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|