Vysávání popela z krbu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
         
host - 162.128 (?) 
9.10.2008 22:46

zajímavé, když nám instalovali centrální vysavač, tak nám vyloženě zakázali to použít na krb,  neboť se tím popelem nějak zacpe celý systém, což jak říkali se dá sice vyčistit, ale je to poměrně drahá procedura (proplachování louhovou vodou?). Pán říkal že si sice rád vydělá, ale tento způsob nepatří mezi jeho favorizované.

Takže máme na to náš starý vysavač, a zvažuji nákup toho "pochystátoru".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 11.10.2008 6:33

Neberte to jako atak, jen mi dovolte žertovnou vsuvku. Je zajímavé, že centrální vysavače preferují hlavně muži- líbí se jim technická stránka věci, umocněná tím "že se nevíří prach a nelétají zpět alergeny", sám jsem se snažil doma centrál kdysi prosadit.

Ženy až na výjimky tak nadšené nejsou - s dlouhou hadicí je pro ně prý manipulace stejně nekomfortní, jako manipulace s běžným vysavačem. Samotného mne překvapilo, ja se ženské na tomto hodnocení shodly a to včetně kamarádky, kteraá díky manželovi centrálem disponuje.

Asi to bude tím, že vysávání je často prací, kterou vykonávají ženy. Znají tedy praktické konsekvence dobře míněných mužských teoretických rozhodnutí..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 162.128 (?), 11.10.2008 12:31

špatně pochopeno, chtěla jsem napsat že máme oboje - na úklid domu centrál, a na krb ten starý vysavač (teda "starý" - je to velice slušné AEG...). Ale máte pravdu v tom že centrál chtěl manžel, mě se to zdálo jako vyhozené peníze. Nakonec mě přesvědčili, že položíme jen trubky, že jednou když se bude dům prodávat tak to bude již handicap, když bude bez přípravy pro vysavač. Po roce vláčení klasického vysavače po schodech nahoru - dolu jsem rezignovala, a nechali jsme si instalovat agregát. A musím říct že centrál je super (a to máme 10ti metrovou hadici). Hlavně vysávací škvíra v kuchynské lince nemá chybu, tu dokonce občas použije i manžel!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 1.194 (?), 4.1.2009 23:17

Také jsem řešil tento problém a začal plechovým sudem německé výroby koupený v Baumaxu za 1200,- Kč, který se umisťuje mezi vysavač a sací hadici. Dnes ho mají v Polsku v Kastoramě za 400,- Kč.. Pouze to zachytilo hrubé části a jemný popel šel do sáčku vysavače a po dvojím vysávání jej ucpal. Tím že krb je v obyváku a pod ním garáž provrtal jsem pod krbem v nice na dřevo podlahu a tím se dostal do garáže. Zde jsem ten sud uchytil a naplnil z poloviny vodou. K sudu jsem v garáži připojil průmyslový vysavač z Lidlu a zapojil ho k zásuvce ovládané na dálku klíčenkou. Z sudu jde elastická vysávací hadice taktéž koupená v Lidlu přes podlahu do niky. Tam je složená a má delku 0,5 m. Sama se pořád stahuje na tuto délku. Když se natáhne má délku 10 m.  Ráno když je polel chladný stisku klíčenku a v garáži se rozběhne lux. Vytáhnu hadici z pod niky a vysaju popel. Tím, že je v sudu voda tak to chytá i jemný popel. Ve vysavači je papírový sáček a ještě se nenaplnil. Ten plechový sud je tak na deset vysátí. Potom jej vždy vyliji na kompost i s popelem a naplním novou vodou. Prozatím to funguje bezchybně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.238 (?), 5.1.2009 10:03

Ja vysavam popol do podobneho plechaca a na pohon mam lacny priemyselny vysavac. Ako pisete, jemny popol sa v kybliku nezachyti iba hrube necistoty. Cast popola by sla do vysavaca, ktory by mohol hlavne bezny vysavac poskodit. Preto som na filter hrubych necistot do plechoveho sudka gumickou prichytil geotextiliu, ktora je schopna prefiltrovat azda vsetok jemny popol. Rychle sa zanasa, co znizi vykon vysavania, ale aj pri znizenom vykone popol to dokaze bez problemov dostat do sudka. Keby ste videli, kolko toho na tej textilii je, videli by ste, co by slo do vysavaca, ak nie je predfilter medzi vysavacom a plechovym sudom. Pre pohodlnejsiu robotu mozno geotextiliu po vysavani, alebo kazdy druhy krat menit (staci kus 15x15 cm). Mozno by boli vhodnejsie ine materialy, napriklad stresne, alebo netkane textilie na zahony, ktore by sa hodili na predfiltrovanie medzi sud a vysavac. Original filtre do vysavacov su tiez riesenie (ako pisal pan Chemicky ali) ale su zbytocne drahe a zanasanim sa mozu znehodnotit, respektive ich cistenie by si vyzadovalo viac prace. Geotextilie ak su znehodnotene jemnym popolom mozno vyprasit, ale lepsie je ich vyprat alebo vyhodit. Asi otestujem viacvrstvovu filtraciu z bielej jemnej netkanej textilie, co sa pouziva na zahony. Idealny by bol material, z ktoreho popol po otraseni odpadava dole. Zial, geotextilia nie je taky material a preto skusim nieco ine.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 133.102 (?), 5.1.2009 12:51

kdysi jsem do průmyslového vysavače používal pytlíky z té nejobyčejnější ETY. vypadají jak pytlík na svačinu, stávali tuším 2kč (dva roky na zpět) nasadil jsem to místo patronového filtru a stáhl gumičkou (na zavařování) pytlíky se určitě za pár šupů dají stále sehnat. odkaz na ně tu dávat nebudu, stejně by ho cenzor smazal. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 144.10 (?), 21.1.2009 11:47

Nejlepší řešení na vysávání popela z krbu či krbových kamen je zakoupení přímo vysavače na popel-cena cca 3000,-kč. Je také třeba dodat, že je důležité, aby dřevo bylo spáleno co nejlépe, protože jinak na roštu jsou zbytky (kousků) nespáleného -ohořelého dřeva, a to nejde povysávat, protože jsou větší než průměr hadice vysavače.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 144.10 (?), 3.2.2009 16:24

Jěště jeden příspěvek jak to dělám s popelem v krbových kamnech, když se mi to nechce po ránu povysávat.

Mám obyčejné krbové kamna (Romotop), ráno vemu smetáček a smetu popel z roštu do popelníku, pokud zůstanou nějaké větší kousky nespáleného dřeva, tak je nechávam na roštu. Potom v kamnech zatopím a tak za tři, čtyři hodinky, až jsou kamna dostatečně rozpálená, začínám popel z popelníku přidávat zpátky do kamen. Postupně tak (v brůběhu dne)mám popelník prázdný. Dodám, že se popel musí přidávat pomalu a rovnoměrně. Dělám to tak, že popel přiložím v malé vrstvě na rozpálené dřevo, a na to přídám další poleno.  Někdy popel nevysávám celý týden. To co napadalo za popelník a vedle pak povysávám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 49.2 (?), 3.2.2009 17:18

Zajímavé, ale asi při tom tomu prášení nezabráníte a o to tady myslím šlo.Tomáš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.82 (?), 12.2.2009 22:27

V Bauhauzu nyní prodávají vysavač na popel přímo s elektrickým pohonem, stojí něco víc jak 1200,-Kč, práce s ním je vynikající. Mohu doporučit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika