|
Jak naložit maso na uzení
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
host - 189.104 (?) 6.1.2014 10:24
Děkuji, že jste uvedl tu poslední větu. Tady se vždy předpokládalo, že po naložení se koncentrace soli vyrovná. Neplatí, že když dám 5kg masa a 5l vody, t.j.cca 10l celkem a dám 200g soli, že bude po čase 2% soli jak v mase, tak ve vodě. V mase bude víc. Tu samou zkušenost jsme udělali i při nakládání ovčího sýra.
FO
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.90 (?), 7.1.2014 13:43
Dobrý den,
maso o slanosti 3,3% je dle mého názoru skoro nepoživatelné. Tato koncentrace se používá většinou u trvanlivých tepelně neopracovaných výrobků, za což domací uzené rozhodně nepovažuji. Já osobně preferuji mokrý způsob solení. Pokud budu mít čas, tak vám sem zítra vložím tabulku na odkaz ohledně solení. Pro začínající uzenáře je to celkem dobrá pomůcka. Stáhnul jsem ji z jednoho polského webu a je úplně jednoduchá. Do jedné kolonky napíšete pouze hmotnost masa které chcete naložit a do druhé kolonky napíšete na jak dlouho chcete maso naložit. Prográmek vám ihned spočítá, kolik vody a kolik soli je třeba. Mám to mnohokrát vyzkoušeno a funguje to velice dobře. Já osobně používám dusitanovou solící směs kterou naředím 1:1 s obyčejnou kuchyňskou solí. Tím snížím obsah dusitanu na polovinu. Jednak je maso proleželé v kratším čase, má stálou barvu na řezu, nehrozí nebezpečí otravy botulotoxinem, nehrozí riziku zvrhnutí láku (kažení). Je třeba dodržovat zásady pro nakládání masa jako je teplota masa, hygiena, pitná voda, teplota uskladnění a zásadně nakládat maso bez kosti. Stále mnoho lidí so myslí, že mají studený sklep, ale málokdo tam má do + 5 stupňů.
Martin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 7.1.2014 14:50
Se vším lze souhlasit. Možná krom jediné věty:
...používám dusitanovou solící směs... nehrozí nebezpečí otravy botulotoxinem, nehrozí riziku zvrhnutí láku (kažení).
1. Otrava botulinem, je z uzeného vysoce nepravděpodobná, přídavek dusitanu v tom ale nehraje roli
2. Dusitan kažení láku nezabrání, pokud je maso starší, nečisté, teplota vyšší, aj.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 7.1.2014 16:21
Naše maso (10kg masa, 5 l vody a 500 g soli) není přesolené, možná je trochu slanější z hlediska zdravé výživy, z hlediska chuti se zdá slanější jen mému otci - viz výše. Dusitan bych doma nepoužila, maso s dusitanem si mohu koupit. Dusitan dává můj otec, maso nám přijde až odporně červené, zvláště pokud ponechá naložené 5 týdnů, dále nám dusitan v chuti "drhne" na jazyku.
Dotaz na pana Vysloužila. Proč nedáváte sůl s jodem. Myslela jsem si, že je jodidovaná všechna sůl v maloobchodním prodeji kromě posypové. Sama používám s jodem a florem kvůli zubům. Jiřina
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
Pěstování zeleniny: snadné nápady na DIY
Zahrada plná zeleniny není jen o úrodě, ale o celkovém zážitku. Jestliže hledáte inspiraci, jak vyle...
|
|
|
|