|
Grilování - uzení
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
host - 15.250 (?), 14.3.2009 10:36
Ahoj všem milovníkům domácího uzeného.Já nakládám maso tak že, uvařím lák v poměru 6litrů vody a 1kg soli a maso (kousky kolem1,5kg) zaliji timto vroucílm lákem tak aby bylo ponořené- zatížím umytou dlažební kostkou(tou velkou) a znepřístupním přivod vzduchu, používám kameninovou nádobu na nakládání zelí.Maso takto nechám naložené jen týden(taky se mi to nezdálo )Po týdnu tedy vyndám, osuším a v roztopené udírně držím první 2-3 hod teplotu cca90 stupnu, zaleži na velikosti udirny a na poloze teploměru nahoře je teplejc.Potom zavřu komin a topim tak kolem 70 stupnu a za 8-10 hod je hotovo.Topím zásadně olší, bukem,švestkou bez kůry, Dub,akát nedoporučuji(kysele, štiplave-moc tříslovin)Dobrou Chuť přeje JJ.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 116.58 (?), 22.2.2009 8:49
Zdravím,
je to už sice nějaký čas od zadání příspěvku, ale mí známí při každé příležitosti loudí uzené tvarůžky. Dříve jsem je dával po čtyřech balících do jedné ponožky tak ja jsem je koupil. Na jedné straně to po uzení (2 hodiny v chladnějším kouř¨) vypadalo hezky, protože ta kolečka se propadla a výsledek měl tvar kapky, na příčném řezu se strukturou dřeva. na druhé straně jsou samotné tvarůžky hodně slané - uvítají pivaři. Proto na nejhrubším struhadle ustrouhám tvarůžky a eidam 1:1, smíchám buď s drceným kmínem, nebo přidám pálivou papriku (konkrétně odrůdu habaneros Scotch Bonet) a rozdělím do mikroténových sáčků tak, abych měl v každém hmotnost zhruba těch čtyřech balíků tvarůžků. Ty pytlíky dám do hrnce s horkou vodou (není třeba vařit, stačí z vodovodu). Za chvíli to hodně změkne, vyndám to, rukama z toho vytlačím přebytečný vzduch a vyformuji z toho jakési pohromadě držící válečky. Nechám vychladnout a nacpu do ponožek (manželka mi na to kupuje bílé silonky). Pozor na teplotu a délku uzení - jak to proleze ponožkou skrz, je zle, protože to sice bude velmi chutné, ale také nevzhledné a tím pádem neservírovatelné. Správně vyuzené nechám vychladnout a za studena z toho tu ponožku stáhnu jako kůži. Sice jsme to nezkoušeli, ale ty ponožky se už asi nosit nedají. Z chillie jsem měl strach, ale vždycky na každé oslavě zmizí jako první, i když je to opravdu více než pikantní. Ty habaneros používám proto, že celku dodají takovou zvláštní ovocnou chuť a vůni. Zkoušel jsem i jiná koření, ale kmín a chillies vyšly nejlépe (ne dohromady). při uzení nepřekračuji 40 stupňů, spíš se snažím držet to ještě hodně níž. Spíš si na ty "pytlíky" sahám rukou, abych poznal stupeň tekutosti, teplotu a míru penetrace materiálem ponožky. příprava vypadá pracně, ale ve skutečnosti zpracování množství 2kg tvarůžků x 2kg eidamu zabere asi hodinu. nastrouhané je to rychle. Ale co by člověk pro vlastní bříško neudělal...
Pepa z Pohořelic
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.18 (?), 25.2.2009 18:50
Zdravím, udím sýr třikrát ročně, protože moji známí to po mně vyžadují :-),je to v celku jednoduché.Cihlu nakrájíme na plátky o velikosti 1 cm a mezi ně jednotlivě vkládáme kolečko šunky nebo šunkového salámu.Potom vložíme do silnější silonové punčochy zavěsíme a udíme prř 70-80°C asi 3 hodiny. Po vyuzení sýr necháme vychládnou a zbavíme punčochy.při krájení vzniká krásná mozaika tzv.mramorovej sýr.
Pozor na kvalitu dřeva, musí být tvrdé aq pokud udíte švestkou a nebo meruňkou zbavte dřevo kůry a hlavně pozor na zpráchnivělé dřevo.Umí dost pokazit vůni uzeného. Přeji hodně štěstí a dobrou chuť
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|