Předpěstování košťálovin
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?) 5.6.2025 22:29
Miloši, je parádní. A brzká konzumace je dobrý nápad, protože nedáš tolik času škůdcům, aby konzumovali za Tebe A když toho pak má člověk moc najednou, začne to i přerůstat a praskat. Však víš.
Moje rané zelí jsem dneska vyplel a teprve potom mohl vyfotit. Nehrozí, že bych je měl všechny najednou, a to díky dvěma věcem. Už doma byla každá sazenička jinak vyvinutá a pak, když jsem je vysadil, popálilo mi je slunce. Nepřikryl jsem je hned netkankou. Což vedlo k viz fotky. Jsou tam vidět i díry po 4 sazenicích, které bídně zahynuly. Ale byl jsem mile překvapen tím, že zahynuly jen 4, když jsem poprvé viděl to popálení, odhadoval jsem, že přežije jen půlka. No a sazenice Murdoca z VVZ možná tyhle (většinou Pylony) dohoní a předhoní. Příště frknu všechny košťáloviny do VVZ a přikreju. No a nepřikrytá brokolice už chytla molici. Takže budu muset na kolena a ošetřit Alpou. Pak to přikreju. Dospělce sice ještě nevidět, ale vajíčka už někde jsou. Zatím nic hrozného, ale zásah je nutný co nejdřív. Ta dobrá zpráva je, že přikryté zelí se zdá být čisté, jen sem tam díra od dřepčíka.
To holandské špičaté zelí, které teď kupuju, je tvrdostí na úrovni Pylonu, i když ten ze zahrady je o malinko výraznější chuti. I tak je salát tak žravý, že jsem schopen spocívat celou mísu (tak půl kila salátu) na posezení.
Milan
|  | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 4.6.2025 19:21
Waltře, máš je a) krásný a za b) tak 5 týdnů přede mnou. Včera jsem večer v potu tváře rozsázel svoje košťáloviny z VVZ. Fakt pěkné sazenice, ale už pozdě. Nicméně vypadají skoro stejně jako ta doma předpěstovaná brokolice, co ji popálilo po výsadbě slunce. Příště kašlu na přadpěstování košťálovin doma. Murdoc mi vyšel 19/20 a manželka je vysela perfektně od sebe, takže všechny jsou pěkně silné.
Jsou toho dva záhony a udělal jsem takový pokus: zelí, kapusta, kedlubny i růžičková kapusta v každém z nich. Celkem tak kolem 20 kousků odkaždého druhu. Podle výšky od severu k jihu. Okamžitě jsem to přikryl netkankou, ačkoliv molice stále nevidět. Jen na jedné sazenici už byly vajíčka (VVZ jsem přikryl teprve nedávno). Ta jsem zničil a doufám, že letos bude molicová invaze na úrovni let dávno minulých, kdy jsem si jich vůbec nevšímal. Brokolici nemám přikrytou. Přebylo mi tak kolem 100 sazenic, tak to vnucuju všem okolo.
Rané zelí z domácího chovu je pod netkankou a protože teď prší dost, už jsem ho dlouho neviděl. Ale popálené bylo víc než brokolice, takže žádný zázrak nečekám. Snad bude první sklizeň už za měsíc. Ale možná i později.
Další úkol: okurky, dýně Hokkaido a cukety. Záhon je zrytý, půda dostatečně vyhřátá, tak je zítra vyseju. Do mulčovací netkanky. Už jsem se smířil s tím, že také hned tak nebudou. Letos to mám všechno posunuté dozadu. Trochu kvůli počasí, ale daleko víc vinou mé upadající výkonnosti a rostoucí lenosti.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 5.6.2025 22:29
Miloši, je parádní. A brzká konzumace je dobrý nápad, protože nedáš tolik času škůdcům, aby konzumovali za Tebe A když toho pak má člověk moc najednou, začne to i přerůstat a praskat. Však víš.
Moje rané zelí jsem dneska vyplel a teprve potom mohl vyfotit. Nehrozí, že bych je měl všechny najednou, a to díky dvěma věcem. Už doma byla každá sazenička jinak vyvinutá a pak, když jsem je vysadil, popálilo mi je slunce. Nepřikryl jsem je hned netkankou. Což vedlo k viz fotky. Jsou tam vidět i díry po 4 sazenicích, které bídně zahynuly. Ale byl jsem mile překvapen tím, že zahynuly jen 4, když jsem poprvé viděl to popálení, odhadoval jsem, že přežije jen půlka. No a sazenice Murdoca z VVZ možná tyhle (většinou Pylony) dohoní a předhoní. Příště frknu všechny košťáloviny do VVZ a přikreju. No a nepřikrytá brokolice už chytla molici. Takže budu muset na kolena a ošetřit Alpou. Pak to přikreju. Dospělce sice ještě nevidět, ale vajíčka už někde jsou. Zatím nic hrozného, ale zásah je nutný co nejdřív. Ta dobrá zpráva je, že přikryté zelí se zdá být čisté, jen sem tam díra od dřepčíka.
To holandské špičaté zelí, které teď kupuju, je tvrdostí na úrovni Pylonu, i když ten ze zahrady je o malinko výraznější chuti. I tak je salát tak žravý, že jsem schopen spocívat celou mísu (tak půl kila salátu) na posezení.
Milan
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (392) - 210.156 (?), 10.6.2025 13:34
vcera bucek s knedliky a vlasnim domacim zelim. Vynikajici, i za syrova dobre, s tim holandskym spicatym z marketu se neda srovnat. Jsem ale zvedav, jak tu nekdo psal, ze Murdoc je o dva levely vys nez pylon. Ale to az na podzim, teprve vyklicily sazenice. O praskani nic nevim, jak jsem psal, teprve prvni sezona co z toho neco mam. Drepcici a slimaci, letos je to opozdene. Budu to takto delat kazde jaro, s letni vysadbou uspech asi nebude, ale no uvidime. Zatim neprikryvam nic. vloni jsem skousel tu zaclonu na ruzickove kapuste, marny, sama msice a drepcik. Tedy moje ochrana je zjevne vadna nebo nedusledna, tak se musim prizpusobit v terminech.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 10.6.2025 22:26
Je krásně kompaktní. Obalovaný nebo jako mozeček? V každém případě dobrou chuť. Já si na svou brokolici budu muset ještě dlouho počkat, i když se i přes to popálení teď hezky rozjela.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 10.6.2025 22:01
Miloši, na dřepčíka přikrytí neplatí, ten se snadno dostane spodem. Před dvěma lety se mi pustil do přikryté kapusty a parádně ji pocuchal, ale nezničil. Mám to jenom proti molicím a pak proti běláskům. Ale hned to přikrývám už jako sazenice a okamžitě po přesazení. Zalévám skrz netkanku anebo vůbec, když dost prší. Občas to ale zvednout musím na pletí. To pak dělám brzo ráno za chladu, když molice i jiný hmyz nejsou ještě aktivní. Ale myslím, že díky poloze to mám míň zahmyzené než Ty.
Ten Pylon je dušený skvělý, a když nečekáš na hlavu jako dělová koule, je výborný i do salátu. Tam je to u mne kritické: to zelí nenamačkávám. Dneska jsem dodělal koupené špičaté, už jen ten spodek. Bylo to hodně křupavé. Horní a spodní část se hodně liší, ale to asi u každého zelí. U špičatých víc. Poučení: špičky na salát, spodky podusit ke kachničce.
Letní výsadbu jsem dělal ze semínek přímo do záhonu někdy koncem srpna. Dynamica. Jak vyklíčily, přikryl jsem to. Některá vůbec nevyšla, ale ta, co vyšla, to stihla do menších hlávek okay. Ta, co to nestihla (opakovaný výsev v září), pod přikrytím přežila i zimu. Ale vykvetla. Logicky.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2278) - 26.28 (?), 17.6.2025 17:19
Při současném horkém počasí musím sklízet květáky poměrně rychle, jinak už růžice nejsou kompaktní. V neděli lilo celý den, vody je dost, ale ruku v ruce s tím se šíří hniloba řapíků a listů. Prakticky všechny řapíky spodních listů zelí a květáků jsou více, či méně napíchané vajíčky škůdce. Vylíhlé bílé larvičky dlouhé 5-6mm provrtávají řapíky, listy pak dostatečně nefungují a rostliny nejsou schopné vytvořit kvalitní 20cm růžice. Řapíky listů jsou časem tak děravé, že se mnohdy samovolně zlomí a do otevřených pletiv vniká hniloba, která může v 1-2 dnů znehodnotit celou rostlinu. Domnívám se že jde o larvy dřepčíka olejkového, ale stoprocentně si jistý nejsem. Přefpokládám, že jde částečně o důsledek pěstování košťálovin několik let na stejném místě. Takže i když jsem měl nějakých 40 květáků, ve skutečnosti jim všechny růžice dorostly jen zhruba do poloviny objemu a se zelím je to podobně, největší hlávky tak do 1kg, ale dost ještě menších. Přikládám pár snímků. Walter
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|