Waltře, máš je a) krásný a za b) tak 5 týdnů přede mnou. Včera jsem večer v potu tváře rozsázel svoje košťáloviny z VVZ. Fakt pěkné sazenice, ale už pozdě. Nicméně vypadají skoro stejně jako ta doma předpěstovaná brokolice, co ji popálilo po výsadbě slunce. Příště kašlu na přadpěstování košťálovin doma. Murdoc mi vyšel 19/20 a manželka je vysela perfektně od sebe, takže všechny jsou pěkně silné.
Jsou toho dva záhony a udělal jsem takový pokus: zelí, kapusta, kedlubny i růžičková kapusta v každém z nich. Celkem tak kolem 20 kousků odkaždého druhu. Podle výšky od severu k jihu. Okamžitě jsem to přikryl netkankou, ačkoliv molice stále nevidět. Jen na jedné sazenici už byly vajíčka (VVZ jsem přikryl teprve nedávno). Ta jsem zničil a doufám, že letos bude molicová invaze na úrovni let dávno minulých, kdy jsem si jich vůbec nevšímal. Brokolici nemám přikrytou. Přebylo mi tak kolem 100 sazenic, tak to vnucuju všem okolo.
Rané zelí z domácího chovu je pod netkankou a protože teď prší dost, už jsem ho dlouho neviděl. Ale popálené bylo víc než brokolice, takže žádný zázrak nečekám. Snad bude první sklizeň už za měsíc. Ale možná i později.
Další úkol: okurky, dýně Hokkaido a cukety. Záhon je zrytý, půda dostatečně vyhřátá, tak je zítra vyseju. Do mulčovací netkanky. Už jsem se smířil s tím, že také hned tak nebudou. Letos to mám všechno posunuté dozadu. Trochu kvůli počasí, ale daleko víc vinou mé upadající výkonnosti a rostoucí lenosti.
Milan