Záměna podnože u stromku z ovocné školky Mezice
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 8.4.2014 21:08
...a píše se na cedulky bez potisku
Nebylo by to tak hrozné, kdyby zaslané stromky odpovídaly požadovaným odrůdám. Jinak jsou zasílané stromky vitální a ujmou se, což je pro prodejce asi jediné kritérium. Ne každý protestuje proti záměnám, když se mu stromky ujmou. Myslím, že těch protestujících je minimum, proto se na tento aspekt nebere zřetel.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.247 (?), 11.4.2014 21:09
Zdravím
nereaguji na odpověď Pz P, ale na to jestli chcete míti strom vysoký a nebo originální, tak se jednoduše řečeno vykašlete na podnože a stromek vysaďte hluboko a to tak, že utopíte místo očkování a potom budete mít originální odrúdový strom v originálním rústu a to i vysokokmen. To neplatí pro hrušně a peckoviny.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.65 (?), 11.4.2014 21:47
proč to neplatí pro hrušně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 102.201 (?), 12.4.2014 7:46
potom budete mít originální odrúdový strom v originálním rústu a to i vysokokmen.
Já bych takový postup neradil. Všecvhny jabloně nekoření tak dobře jako např. Průsvitné. Většina modernějších odrůd jsou slaběrostoucí, takže pravokořený stromek poroste méně než naštěpovaný na A2 či semenáči.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.13 (?), 13.4.2014 23:57
Zdravím
Tak to s Vámi nemohu souhlasit. Všechny odrudy jabloně snadno zakoření nad místem štěpování a některé odrudy a i podnože dokonce bez problémú zakoření i z dřevitých řízkú. Mám to vyzkoušené. Vyděl jsem i vysokokmeny nad 5O let přihrnuté hromadou zeminy a i štěrku a za několik let likvidace hromady udělal strom jabloně kořeny nové v hromadě a i švestky to dělají.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 14.4.2014 9:02
... viděl jsem více stromů, které přihrnutí paty (zvýšení terénu) nepřežily, než těch, co na postupné a pomalé navyšování terénu reagovaly zakořeněním.
Jojo, není vidět jako vydět.
Jinak, jestliže A2 dává růst o 160% silnější než růst pravokořeného štěpu, pak zprostokořeněním ještě více Rajku potlačíme na "zákrsek". Ještě že jste neradil, aby vedle nasázel 3 semenáče a přirouboval je ke kmeni přikájením, aby se dostal růst 200% pravokořeného štěpu.
Takže, ledek bych nepoužíval jako herbicid, ale dusík z trávy recykloval sečí s mulčováním (nebo dokonce mulčováním do mísy). Mulč nejen že vrací N do míst, kde ho potřebujeme, ale vysoká vrstva mulče potlačuje růst trávy. Stačí vrstva 8-10 cm kypré (4 cm po slehnutí) řezanky, aby pod sebou rozkládající se travní řezanka vypália trávu spolehlivěji než ledek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.13 (?), 13.4.2014 23:47
Zdravím
Tady je rada jednoduchá. Hrušně i když ji utopíte a místo očkování se ocitne v zemi, tak Vám hrušeň nevytvoří kořeny nad místem roubováním, protože neumí zakořeňovat tak jak jabloně. Akorát docílíte toho, že kořeny podnože se posunou těsně k místu očkování a tím se silně omezí vliv podnože na odrudu hrušně, která i přesto poroste méně než na semenáči, ale zase bujněji než u delší podnože a optimálně vysazené.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 14.4.2014 15:08
Ted jste mě zase tady kolem té hloubky vysazení nasadily všichni brouka do hlavy... až bude pěkněj, schválně opatrně obkopu stromek u kmene a podívám se zda nad místem štěpování nebo v něm??? nejsou kořeny... osobně tipuji že ne, protože je stromek utopen cca 5-8cm a na zakořenění je to mělko a sucho... ale uvidím. Už minule jsem odkopal cca 1/4 kmene a nic až po koleno štěpování...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |