Zakládání sadu



host - 56.251 (?)
6.12.2009 13:06

Moje představa je trochu prozaičtější - na volných pozemcích v okolí kravína vysadit ovocná stromořadí atd (otestovat jak nové rezistentní odrůdy, tak i staré). Mít užitek jak pro zaměstnance firmy (konzum i špiritus), tak i pro mě či zvěř (zalétají k nám brkoslavi). Po určitých zkušenostech odrůdy dál množit (semenáč) a vysazovat v okolí na meze pro užitek lidí a zvěře. 

Ještě dotaz. Co vysadit do těch větrnějších poloh a strmých svahů? Jestli třeba švestky, renklódy, třešně nebo staré odrůdy jabloní? Díky. M, TycD(zavinac)seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 56.251 (?), 3.12.2009 23:18, zobrazeno: 14215x

Dobrý den,

můj dotaz bude trochu komplexnější - nejen k jabloním. Ale myslím, že vzhledem k zastoupení odborníků nebudete mít problém. Doufám, že mě neproklejete – dotaz bude zahrnovat všelicos. Jedná se o výběr ovocných dřevin (nákup hotových výpěstků i vlastní samozásobení – podnože semenáče). Něco na jaře, něco na podzim, něco na rok. Volím tuto cestu, protože zahradu.cz jsem si velice oblíbil a zároveň myslím, že teď „v zimě“ máte čas reagovat. Jo a nejsem odborník, hojně mě opravujte. ;-)

Charakteristika oblasti:
Předem předesílám, že se jedná o okolí kravínů, seníků atd. Jižní svah, +- 560 m.n.m., dost kamenitá půda převážně navážka. Několik mezí, větších či menších svahů, ale i rovin. Místa s celodenním sluncem, místa s poledním zástinem. Místa značně větrná!, ale i místa chráněná budovami. Každoročně sečené travnaté plochy (příměs bodláků, kopřiv, jetele, šťovíku). Převážně dost vody, tam kde sušší meze - voda spodní, dostatek. Živiny – splachy hnoje a močůvky z bezprostřední blízkosti pastviny či kravínů (někde trochu víc, jinde méně; obecně ne moc). Sečteno podtrženo: kam třešně, kam švestky... (chráněné místo/sluníčko/poledne stín/co na větrná místa...). Nejspíš budu provádět i chem. ochranu (pološvestky – pilatka atd).

Jabloně:
Určitě semenáč, možná nějaká středně vzrůstná podnož – MM106? Každopádně do trávy. Moje představa – staré i nové (vč. rezistentních) odrůdy. Tak 10-15 druhů po 2-3 jabloních.
Letní: Delicia (nebo Hana?), Průsvitné letní
Podzimní: Akáne?, Vanda
Zimní: Angold, Aneta, Rubín, Rubinola (mám rád tu chuť, ovšem vím, ne jak na M9), Blaník?, Delor, Rajka, Rozela, Lipno, Selena, Goldstar
Staré: nějaké renety (Sudetská?) či Kožuchy, chtěl bych zkusit Matčino, Gdanský Hranáč, Kalvil, Panské České, Jaderničku Mor.

Hrušně:
Vše semenáč (H. Másl., B. Lahvice + semenáče ze školky). Pozn.: V okolí velice málo hrušek-->správný výběr opylovačů (2n X 3n...).
Letní: Alice?, Hardyho máslovka, Wiliamsova Červená
Podzimní : Konference, Nitra, Dicolor, Denisa,
Zimní???: Erika?, Pařížanka
Starší: Charneuská, Špinka, Krvavka, Solanka, Madam Verté

Švestky, pološvestky, ryngle atd.:
(žádné zkušenosti krom Č. Lepotice) Pozn.: V okolí velice málo (asi i absence Šarky), zejm. Durancie. Podnož každopádně myrobalán.
Č. Lepotice, Durancie, Althanova Ren., Mirab. Nancyská, Opál, Domácí, Vlaška

Třešně:
Žádné zkušenosti. Podnož ptačka. V okolí velice málo, spíše nic. Moje představa: 4 osvědčené druhy (2+2) v různou dobu zralé, vzájemní opylovači; spousta místa. Doufám, že toho nechci do těch podmínek moc. ;-)

Ostatní:
Jeřáb moravský sladkoplodý.
Taky bych chtěl zkusit Granatinu (jeřáb X hloh sib.) – má někdo zkušenosti?
lísky: (podnož l. turecká?): Hallská obrovská, Katalánská?, Cosford?
ořechy: roubovaný vlašák asi ne?

Moc díky za jakoukoliv reakci!  Mita, TycD@seznam.cz

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 153.9 (?), 4.12.2009 0:27
Krásně jste se rozmáchl, tolik místa Vám závidím, ale budete s tím mít i dost práce. Neuvedl jste, jestli je pozemek oplocen, což je důležité pro volbu tvaru stromku (polokmen či vysokokmen) - kdysi jsem chtěl pěstovat polokmeny, ale srnčí mi to nepovolila a musel jsem zapěstovávat korunky znovu. Vysokokmeny se podstatně obtížněji udržují a češou. Takže z pohledu zahrádkáře v 500 m.n.m: Jabloně asi určitě na semenáči, nejlépe z Jaderničky, má malý rozptyl ve vlastnostech a ty jsou velmi dobré. Nevím, jak podnože budete shánět, já si je musel udělat sám. Odrůdy: Delicia neznám, Hana je na vysokokmenu výborná, Průsvitné bych zařadil do kategorie "Jsou už i lepší", Akane by neměl být problém, Vanda je výborná a úrodná, ale ráda padá před sklizní (a z vysokomenu se rozbije), zimní odrůdy si ještě rozdělte na raně a pozdně zimní, pozor na Rubín - namrzá, Rubinola je náročná na způsob řezu ale stojí to za tu práci, Rozela a Goldstar možná budou mít v horších letech problém plně vyzrát, Delor jsem ani nezkoušel. Rajka Vám půjde, vyzdvihuji Selenu - je výborná, rodí raně a spolehlivě. U starých odrůd opatrně, začínají plodit obecně později než nové a chuťově jsou často horší. Ale sám např. nedám dopustit na Hvězdnatou renetu, i když Jaderničku jsem již vypustil. Matčino nám zmrzlo. U hrušní se držím trochu při zdi - ta poloha pro ně moc není. Červencová, Konference, Clapova, Generál LeClerc. Solanka Vám začne rodit tak po patnácti letech. Do švestek Vám mluvit nebudu, kolem nás je šarka a tak mají smysl jen tolerantní - Hanita, Katinka, TopTaste. Opál se zatím taky drží. Třešně u nás nic moc. Místo Moravského sladkoplodého jsem začal pěstovat černý Nero. Roubovaný valšák asi klidně ano, ale asi jedině Mars a najít mu vhodnou polohu - mikroklima a půdní podmínky. Stačí?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?), 4.12.2009 8:45

Založení sadu - to je téma pro útlejší knížku, ne pro jeden příspěvek.
  Já bych nechal zatím stranou výběr odrůd a začal přípravou pozemku.  Chtělo by to vědět, co tam rostlo dosud. Každopádně bych s výsadbou přáíliš nespěchal. Investoval bych pár korun do půdního rozboru z více míst. Nechal bych pozemek hluboko zorat, před tím rozházet větší množství statkových hnojiv - pár vleček dobře uleželého hnoje s fosforečnými a draselnými hnojivy podle rozboru. Po zorání bych asi vysel na 1-2 roky hlubokokořenící zelené hnojení (jeteloviny), podle kvality půdy. Mezitím bych sháněl nebo štěpoval odrůdy na vybraných podnožích. 

  Drobné poznámky. Rubínu ani Matčina bych se nebál, i když možná namrzají, do vyšších poloh jsou to vhodné odrůdy, na vyšší tvar lépe s mezikmenem. Hrušně Hardyho a Pařížanku bych do vyšší polohy nevolil. Delor se mi osvědčil v podobné poloze dobře. Jeřáb Granatina mě zklamal. Listy to má jako hloh, bobule jako červená jeřabina, akorát víc hořké. Ač byl drahý, půjde pryč. Ze švestek bych nezapomněl na Wangheimovu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.34 (?), 4.12.2009 9:05

Nepíšete jestli budete bydlet v místě nebo čas od času dojíždět.Taky nepíšete, jestli chcete sad hlavně pro svou potřebu, nebo pro produkci..Asi bych část pozemku věnoval drobnému ovoci.Často plodí už druhým rokem po výsadbě = lze se dožít úrody.(Nic ve zlým, ale předpokládám, že záliba   hrabat se na zahradě je výsadou nás dříve narozených.Ve dvaceti jsem měl úplně jiné záliby.)Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 84.156 (?), 4.12.2009 12:40

Souhlas s předchozím příspěvkem. Určitě dnes nelze mít užitek ze zahrady, která není oplocena. Je-li těch pozemků více, doporučuji z jednoho aspoň část  /např.20a/ oplotit a zajistit si vodu na zalévání nových stromků, když třeba 2 měsíce neprší. Nevím, co se ve vašem okolí pěstuje a daří. Na vámi nastíněný rozmach by byly dle mých osobních zkušeností zapotřebí minimálně 2 páry pracovitých rukou. Přebytek úrody se dnes nedá se ziskem prodat a domnívám se, že výhledově se to nezmění. Takže je třeba spočítat, pro kolik spotřebitelů chcete ovoce pěstovat. Hrušky mají / zvláště ty letní a podzimní / malou uchovatelnost, takže bych doporučila na 1 stromě více odrud. Novější  /české / odrudy mnohdy nemají ty vlastnosti, které jsou uváděny! Řiďte se poznatky z vaší oblasti. Z jabloní si určitě vyberete, doporučuji čtvrtkmeny na A2 a obalit proti okusu!. Průsvitné letní ne, je to v dnešní době podřadné. Osvědčilo se mi ze starých odrud CHarlamovski, Weathy red, James Griwes red, Banánové zimní, Goldspur, Cherry Cox,  z novějších Denár. Je-li dost místa nasadit pár višní /kde nehrozí vysoká spodní voda/. Z lískových ořechů se obvykle nic nesklidí a časem z nich vyrostou obrovské keře, které se těžko likvidují. Vlašský ořešák Mars roubovaný určitě ano.  Ze slivoní se mi osvědčila Gabrovská, nejnovější odrudy mi ještě nerodily, v nabídce mně zaujala slivoň Herman, která má být velmi raná a odolná šarce.  Závěr-nasaďte si raději méně, abyste o to mohl pečovat a nebyl zklamaný. Dobré by bylo, kdyby se tam vyskytoval nějaký včelař, v dnešní době mám obavu z nedostatku včel. Jako opylovače fungují i stromy ze sousedních zahrad, pro začátek. S tzv. netradičním ovocem neztrácet čas- nevyrovná se to chutí a využitelností běžně pěstovaným druhům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 225.162 (?), 4.12.2009 16:56

Všem reagujícím velice děkuji za podnětné připomínky. Doplním pár informací: název diskuze byl trochu specifičtější... asi změněn... Mělo by se jednat spíše o "zakrytí" nevzhledných budov kravínu na horizontu jesenického podhůří s užitkem v podobě plodů a krásných dřevin (pro oko) :-D - a to nejen na konzum, ale také na slivovici ("kalvádos", hruškovici - proto ty neskaldovatelné odrůdy). Jedná se o eko farmu skotu... Rukou se při kopání jam či česání ovoce najde určitě více. Ochranu proti okusu jednoznačně plánuji (zejména zajíci). Je mi 2a20, takže času mám dost. ;-) V některých místech je nemožné udělat jakoukoliv orbu, ač mi příspěvek pana Vysloužila příjde velice rozumný. Ani majitelé naplánují celou výsadbu jako intenziví. Každopádně polo-vysoko kmeny). Ještě bych chtěl poprosit o doporučení nějakých těch třešinek (višeń Érdi - v okolí jde). Apropo v okolí se toho až tak moc nepěstuje... asi vinou předchozího režimu a okolních nedozírných kolchozů atd. Samozřejmě to málo co v okolí roste v podobě jabloní mám už letos naočkované na semenáčích... uvidí se na jaro. M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 4.12.2009 19:18

No netvrdil bych, že se toho v okolí moc nepěstuje. Na vámi zmiňovaném území (Jesenicko, Bludovsko, Velké Losiny...) dělal Martin Laca diplomovou práci mapující vznik a vývoj ovocnářství v dané oblasti. Jinak o ekologickém ovocnářství napsal velmi pěknou publikaci Ing. Plíšek. Moc pěkná knížka je Zakládání a udržování ovocných sadů (K.Kohout 1959). Stromy na semenáčích dávejte dost daleko od sebe (10x10m) Mezery můžete dočasně vyplnit zákrsky či čtvrtkmeny na MM 106). Pokud to má být součástí pastviny budou vhodnější Vk než Pk.  Pod Vk se lépe jezdí mechanizací. zato sklizeň je obtížnější...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 56.251 (?), 4.12.2009 23:14

Není Jesenicko jako Jesenicko... oblast o kterou se mi jedná je na úplně opačné straně - východní (Bruntálsko). Netvrdím, že se v okolí nic nepěstuje... ale je to slabota. Na publikace určitě mrknu, díky za tip.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 56.251 (?), 6.12.2009 13:06

Moje představa je trochu prozaičtější - na volných pozemcích v okolí kravína vysadit ovocná stromořadí atd (otestovat jak nové rezistentní odrůdy, tak i staré). Mít užitek jak pro zaměstnance firmy (konzum i špiritus), tak i pro mě či zvěř (zalétají k nám brkoslavi). Po určitých zkušenostech odrůdy dál množit (semenáč) a vysazovat v okolí na meze pro užitek lidí a zvěře. 

Ještě dotaz. Co vysadit do těch větrnějších poloh a strmých svahů? Jestli třeba švestky, renklódy, třešně nebo staré odrůdy jabloní? Díky. M, TycD(zavinac)seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika