Pre Ivana: Problematika "marketových" jabĺk tu bola už x-krát pretrásaná. Sú s nimi dobré aj zlé skúsenosti. Pamätám si na fantastickú chuť prvých Granny Smith kúpených po r.89 vo Viedni. Na fantastickú chuť čilských Starkingov z Kauflandu takisto dodnes nezabudnem. Pred Vianocami som preto po dlhej dobe skúsil rozšíriť sortiment na sviatočnom stole o lákavé plody kúpené v Tescu: Granny Smith, Rubín, Red Delicious. Asi už zas dlho v marketoch kupovať drahé jablká nebudem. Silno podtrhnutá nádherne zelená a bielo pehovitá G.S. chutila ako tráva. Český Rubín s krvavým žíhaným líčkom mal chruplavú pološťavnatú dužninu nevýraznej, neutrálnej, mdlej chuti. Najchutnejšie boli, zdá sa, tirolské chemicky naleštené hranaté a srandovne pretiahnuté deliciousy. Samotná odroda nie je zárukou konečnej kvality na stole spotrebiteľa. Oveľa viac ovplyvňuje chuť marketových plodov všetko to, čo predchádza ich predaju, chemickým ošetrovaním sadov počínajúc cez moment zberu, manipuláciu, skladovanie, prepravu... nedávno mi jedna brigádnička v severotalianskych jabloňových sadoch rozprávala zážitky, proti čomu všetkému, za akým účelom a koľkokrát tam jablká striekali. Kto to nezažil, neuverí. Hlavne, aby boli jablká, ako píšeš, "pro markety hezké a prodejné". Plátok syra či šunky Ti v markete ponúknu na okoštovanie, rozkrojené jablko za účelom degustácie však nie. V otázke preferencie odrôd platí stále: Sto ľudí- sto chutí. Niekto stále vychvaluje kyslasté Melodie, Ontaria, Zvonkové či výraznú chuť Topazu a starých renet, iný nedá dopustiť na sladké či navinule sladké jablká. Sortou Pinova by manželka kľudne preštepila všetky naše jablone. Červenú mutáciu Pinovy som nekoštoval, ale komisia v Trenčíne, ktorá Evelíne pridelila 1. miesto, predpokladám áno. P.S. České odrody Rubín, Rubinola, Karmína, Topaz... je možné kúpiť v slovenských marketoch. Zväčša sa dovážajú z ČR. Máš pravdu, na rozdiel od sortimentu škôlkárskych výpestkov u predajcov, v regáloch s jablkami monopol českých rezistentov nehrozí.