Vysledky degustací jabblek v Hořicích



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 157.100 (?)
15.1.2015 11:26

Já v tom zas ta černé úmysly nespatřuji. Je jasné, že holovouští zařadí do degustace hlavně své odrůdy. Je taky logické, že novošlechtění asi nebudou utržená ze starších a už vůbec ne úrodami vyčerpaných stromů.
  Já mám osobně radši střížovické odrůdy (víc mi chutnají a vesměs se jim u nás líp daří), ale chápu jejich výběr odrůd. Degustace není chápána jako souboj Holovousy x Střížoviuce. Určitě pod dojmem výsledků degustace nehodlám vykopat všechny Rubíny Topazy a nahradit je odrůdami začínajícími na HL. Dvacáté místo Braeburnu hovoří o jediném. Neumějí ho vypěstovat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 184.133 (?), 14.1.2015 12:50

Nechte se pozvat, ať můžete zasvěceně napsat o tom, jak lze zmanipulovat cca 180 lidí z různch míst, různého věku mužů i žen, kteří se zde sejdou. Třeba pana Thoře nebo Ing. Zimu, profesionály z různých sadů, zahrádkáře, žáky nebo učně ze škol. Dal bych Vám na talířek deset odrůd bez jádřince, nakrájených na tenké plátky a udělal z Vás blbce a zaujatého degustátora... Ale na fóru jsou publikovatelné všechny výlevy bez rozdílu. Snad jen hrubě tu není záhodno mluvit...   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 14.1.2015 15:58

Myslím si, že každá šlechtitelka se snaží udělat takové odrůdy, které budou lepší - třeba chutnější, hezčí, odolnější, výnosnější, vhodnější pro zahrádkáře nebo naopak pro velkovýrobu. Bylo by hloupé, kdyby perspektivní novošlechtění byla jako nějaké šmudly na konci žebříčku. To by pak byli šlechtitelé na odpis. Teď s přihlášením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 157.100 (?), 15.1.2015 9:10

Samotnou degustaci lze zmanipulovat stěží. Co lze ovlivnit, je výběr konkrétních ochutnávaných jablek   (včetně těch kontrolních, známých, s nimiž se novošlechtění budou při ochutnávce porovnávat). Na druhé straně - proč by to organizátoři dělali a obelhávali tak sami sebe? Vždyť jsou to právě oni, kdo chtějí zjistit, zda novošlechtění - a která -  jsou svou chutí srovnatelná či dokonmce překonají ty osvědčené odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 15.1.2015 9:35

Myslím si, že každá šlechtitelka se snaží udělat takové odrůdy, které budou lepší - třeba chutnější, hezčí, odolnější, výnosnější, vhodnější pro zahrádkáře nebo naopak pro velkovýrobu.

...ano cílem šlechtění je vypěstovat co nejvalitnější odrůdy, aby v jednotlivých kategoriích, pokud možno ve více kategoriích předčily stávající odrůdy... o tom není třeba polemizovat.

 Bylo by hloupé, kdyby perspektivní novošlechtění byla jako nějaké šmudly na konci žebříčku.To by pak byli šlechtitelé na odpis.

...ano, to by nebylo pro šlechtitelské stanice prospěšné, protože by tkzv.perpektívní novošlechtění, které se umístí na konci řebříčku do budoucna nepřinášela finanční prospěch, a šlechtitelé by byli na odpis.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 15.1.2015 9:44

Myslím, že se tu diskutující motají v kruhu. Určitě není záměr vyšlechtit kyselou řepu a pak se jí snažit protlačit pomocí degustací. Také nemohou být nově šlechtěné odrůdu šmahem špatné. To by se to pak neprodalo. Jisté je, že něco je lepší, něco horší a to tak bývalo vždy. Neexistuje ideální jabko -> ovoce, zelenina. To příroda nedovolí, alespoň při současném stupni poznání ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 15.1.2015 10:21

Snad jen hrubě tu není záhodno mluvit... Teď s přihlášením.

Jestli si myslíte, že bez přihlášení zůstává identita skryta, tak se máte ještě co učit.Všichni, včetně admina znají autora, takže se příště můžete ivánku přihlásit.

Nechte se pozvat, ať můžete zasvěceně napsat o tom, jak lze zmanipulovat cca 180 lidí z různch míst, různého věku mužů i žen, kteří se zde sejdou.

Rád bych věřil v korektnost veřejných soutěží všeho druhu, včetně degustací ovoce, ale jaksi mi to nejde.Ve světle většiny nebo podstatné většiny zkorumpovaných zadávání veřejných soutěží, zakázek,ve světě cinknutých sportovních zápasů,to ani jinak brát nejde(pořadí HLovouského žebříčku je toho důkazem).Stále se ještě neumíme vypořádat se systémem spravedlivé anonymity korupčníku typu "Ivánku, kamaráde,můžeš mluvit?..třicetník za kříž, a kapři už jsou v rybníku!...nebo případ zmanipulovaných zakázek na Buštěhrad,aj.toho mudrlanta davida a jeho kumpánů.Všichni je máme v živé paměti,jen někteří už zapomínají.Historie se opakuje,kdo zapomíná,musí si ji prožít znova.

Že pravidla souteží jsou (vždy) nastavena tak, aby je nebylo jak obcházet, to je oficiální krédo spravedlivě zkorumpovaných, a douška na mlýn takových důvěřivců jako já nebo Vy, aby jsme měli klidné spaní.Rád bych věřil té naoko se tváříci korektnosti, ale jsem realista.Jak jinak si vysvětlit pořadí od 1-20 kde jsou samé Holovouské odrůdy,včetně Rucly,Angoldu,Meteoru, a zbytek křoví.Čest střižovických brání osamocený Topaz,který to dlouho nevydrží.Poměr Holovousy xStřižovive  16/1!!!...tomu říkáte objektivita?Snad nevěříte takovému převratnému skoku ve šlechtitelsví holovouských... i když by to bylo pěkné, ale je to podvod.

Výsledky degustace:
1)HL209,
2)Anqold,
3)HL1834,
4)Topaz,
5)HL53,
6)HL441,
7)Rucla,
8)HL1994,
9)HL221,
10)Cameo,
11)HL1205,
12)HL1971,
13)HL1634,
14)HL1455,
15)HL23,
16)Gala Schniqa,
17)Meteor,
18)HL2334,
19)HL1033A,
20)Braeburn

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 157.100 (?), 15.1.2015 11:26

Já v tom zas ta černé úmysly nespatřuji. Je jasné, že holovouští zařadí do degustace hlavně své odrůdy. Je taky logické, že novošlechtění asi nebudou utržená ze starších a už vůbec ne úrodami vyčerpaných stromů.
  Já mám osobně radši střížovické odrůdy (víc mi chutnají a vesměs se jim u nás líp daří), ale chápu jejich výběr odrůd. Degustace není chápána jako souboj Holovousy x Střížoviuce. Určitě pod dojmem výsledků degustace nehodlám vykopat všechny Rubíny Topazy a nahradit je odrůdami začínajícími na HL. Dvacáté místo Braeburnu hovoří o jediném. Neumějí ho vypěstovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 77.141 (?), 16.1.2015 12:11

1 - Pokud chce někdo testovat kvalitu novošlechtění, může je přece konfrontovat degustací proti předem známým řekněme pěti odrůdám.Pouze ovšem pro svoji interní potřebu a ne to vydávat za oficiální degustaci.
2 - Proč nabyly k degustaci připuštěny odrůdy Rubín a jeho mutace, Rajka,Orion, Rubinola,Rozela, Admirál,Merkur, Karneval a další.Bylo by jistě nehezké, kdyby se na úkor novošlechtění umisťovaly ve třetí nebo čtvrté desítce.Od toho přece máme "marketové"odrůdy.
3 - Fuji Aztec - nejhorší chuť (42)ze všech vzorků.Asi sním.
Čauky - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.1.2015 10:40

Možná je to tím, že mnozí diskutující vůbec nevědí, jak vlastně taková degustace jablek vypadá.  Formát je jiný než třeba degustace destilátů, kdy je libovolný počet přihlášených soutěžících a jejich vzorků (čím víc, tím lépe, aspoň zbude víc vzorků na košt pro veřejnost a tedy jakýsi zisk).
    Degustaci jablek naproti tomu pořádá jedna organizace - většinou nějaká šlechtitelská či pěstitelská stanice. Vzorky nedodává veřejnost, nýbrž organizátor. Tedy vybere ty odrůdy, které chce vyzkoušet a porovnat. Vzorků musí být přiměřené množství, i degustátor je jen člověk s jedním žaludkem. Organizátor akci kompletně platí (pronájem sálu, občerstvení, obsluhující personál). Degustátoři jsou dobrovolníci, nic platit nemusejí, ale nic za to nedostanou. Výsledkem degustace je informace pro organizátora. Že chtějí dobrovolní ochutnávači vědět, jak to dopadlo, je logické - jsou zvědaví a jsou to většinou zapálení pěstitelé. Tak jim výsledky organizátoři poskytnou - no a tak se dostanou na veřejnost. Slova o tom, že nebyly připuštěny ty a ty odrůdy, jsou zcela mimo smysl této akce. Zařazení několika známých odrůd slouží ke zpestření a taky aby bylo vidno, že vpředu není pár jednookých mezi slepými.
    Nepleťme si to s ochutnávkami jako třeba  v rámci soutěže o jablko roku na Zahradě Čech v Litoměřicích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.74 (?), 5.2.2015 15:01

Jako nejhorší byly vybrány odrůdy Idared, Ariane, Fuji, Aztec, Boskopské, Norec a Zvoša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika