Těchobuzické odrůdy



Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 165.146 (?) 
11.5.2024 14:49, zobrazeno: 545x

Mám moribundus a tak jsem začal prohlížet starší publikace o jabloních.V publikaci od pana Blažka jsem narazil na popisy odrůd z devadesátých let a přelomu milénia a starší.Velmi mě zaujaly jeho popisy těchobuzických odrůd.Začal jsem na netu pátrat a na stánkách zahradkáři.cz jsou velmi kvalitní popisy odrůd zvláště českého šlechtění.S překvapením jsem zjistil, kolik odrůd ŠS Těchobuzice vlastně vyšlechtily.Jsou to Atlas.Dalila, Daria, Degas, Delicia.Deliga, Delor, Delvit, Denár, Desert, Diadém, Diamant, Dione, Domino, Doris, Dublet, Dukát a Dulcit.Je to nářez co?A kdo o nich dnes něco ví přestože jsou to velmi kvalitní šlechtění.Velmi jim ublížil nástup takzvaných"rezistentních" odrůd a jejich masivní propagace a sliby.O těchobuzických odrůrách v zájmových periodikách nikdo nepsal.Masáž samozřejmě pokračuje dál přestože "rezistence" byla prolomena a jak znám přírodu i novou "rezistenci" časem prolomí.Zvláště sliby v duchu zasaď ostříhej a nemusíš se starat všechno bude eko jsou lákavé.Obchodníci a školkaři samozřejmě vycítily šanci a jeli na "rezistenty".Lidé mají rádi když se něco udělá samo.Sám jsem tomu na pár let podlehl.Rychle jsem však zjistil, že nic není tak růžové jak se pezentovalo a zařídil se po svém.Zatím pěstuju z Těchobuzic odrůdu Deliga (aromatická vynikající) a narouboval Dukát.Z uvedenáho výběru jsem si vybral ještě jednu odrůdu a budu shánět rouby.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 165.146 (?), 11.5.2024 22:01

Na tom správném fóru online jak o sobě říkají zase jistý ovocnář poučuje v nějakém okénku.Klidně ať si tam prezentuje ty svoje hraběcí rady, ovšem žádal jsem jej před časem aby neupravoval a nekopíroval moje příspěvky z fóra Zahrada.cz.Slušný člověk pochopí a zanechá toho.U nás na dědině jsme pro lidi kteří nechtějí opakovaně respektovat žádost lidí ke slušnému chování a jaksi mu to nedocházelo jisté všeobecné rčení: "Říkejte něco volovi o sobotě když jde v pátek na porážku".

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.61 (?), 12.5.2024 9:53
Mičurine, vy jste se nekdy zamyslel nad tím, proč tady s váma nikdo nechce diskutovat?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 236.1 (?), 12.5.2024 10:24

Nezlobte se, pane Mičurine, ale internet je veřejné medium, když tam něco napíšete, může si to každý přečíst, vyjádřit se k tomu, zkopírovat. Neměl by Vaše myšlenky vydávat za své nebo dokonce na nich vydělávat. Mimoto obě fóra jsou diskuzní, tedy je žádoucí o příspěvcích diskutovat.  Váš postoj je stejně absurdní, jako namalovat obraz, vystavit jej v galerii a zakazovat návštěvníkům, aby se na něj dívali.
   Co se týče těchobuzických odrůd. Slova o prosazování rezistentů a mediální masáži jsou Váš názor a je na něm možná kousek pravdy. Každý autor - a nemusí jít jen o šlechtitele - chce, by bylo jeho dílo úspěšné, šířilo se a prodávalo. Získá tím slávu i finanční profit. Proto svým výtvorům pomáhá se prosadit. Důvod poklesu publicity těchobuzických odrůd je zcela prozaický. Šlechtitelská stanice v původní své podobě zanikla a tedy není kdo by odrůdy propagoval. Já sám jsem o nich dost přečetl, mluvil s (bývalými) pracovníky stanice a taky něco o odrůdách napsal, i do médií, chcete-li. A rozhodně jsem je nehaněl. 
     S prolomenou monogenní rezistencí máte pravdu, ovšem pravdou je i to, že rezistenty trpí strupovitostí méně a tolik chemie nevyžadují. Navíc i mezi rezistenty se nachází čím dál víc odrůd s výbornou chutí i pěstitelskými vlastnostmi. Ostatně podobným směrem se ubírá šlechtitelství ve světě - nebo aspoň v zemích, kde se choroba vyskytuje (Florina, Gaia, Freiherr von Hallberg a mnoho dalších). 
   Když napíšete příspěvek do diskuze, je to v pořádku,  i když je to může být jen Váš dojem. Ovšem stejně normální je, když o tom tady nebo jinde někdo napíše něco jiného. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 165.146 (?), 12.5.2024 11:46

Pane 234.61 samozřejmě že zamýšlel.Vyšly mě dvě hlavní věci a to závist, vystrnadit mě z tohoto fóra a nezlobte se ale i chabé znalosti a nechuť zdejších diskutujících se zapojit do opravdové ovocnařiny.Podobně je napadán i pan Korzár a to jen proto že seznamuje s novinkami z ciziny.Stala se tady z toho pouze drbárna zbytečných diskuzí které nikoho v pěstováni neposunou dopředu.Víte, už dávno sem nedávám příspěvky pro zdejší nejaktivnější přispěvovatele o ničem. Je to pro lidi kteří se zajímají o praktické ukázky pěstování a nechtějí diskutovat ve zdejší atmosféře.Na příspěvcích a přílohách mám desítky shlédnutí takže jistě u přemýšlivých mají hodnotu a chodí sem pasivně.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 165.146 (?), 12.5.2024 13:03

Pane Vysloužile, intertnet je veřejné ale má také svoje pravidla.Pokud je zřizovatelem Zahrady.cz uvedeno v jeho podmínkách něco ve smyslu že příspěvky a přílohy přispěvovatelů jsou výhradně pro účely tohoto fóra tak by to měl Váš kamarád respektovat a samozřejmě i nesouhlas autora příspěvku.Diskuze mě nevadí ovšem ne ve stylu Vašeho kamaráda který záměrně ironizuje přispěvatele a vždy nezapomene povyšovat se nad ostatní.Právě tímto stylem diskuze jste ze mě udělali nepřítele "rezistentních "odrůd což je hloupost a výmysl.Domluvte kamarádovi ať nedělá ironické přispěvky a já nebudu muset reagovat.

Zvýšená odolnost proti strupovitosti je fajn vlastnost jenže mnozí provádějí stejná ochraná opatření jako náchylnějším odrůdám.Soudím, výhody se se postupně smazávají.Vždy říkám, u mě rozhoduje chuť a proto zkouším.Narouboval jsem v posledních letech odolnější proti houbovým chorobám Ghivu (ještě jsem neochutnal),loni ochutnal první plod Rubelitu z malé větvičky.Velmi mě chuťově zaujala tak jsem ji letos narouboval do půli rušeného Akane.Abych nezapoměl, ještě jsem letos narouboval střížovické novošlechtění které nebudu zatím jmenovat ale Barby ani Lyra to není.Možná příští rok.Používání při šlechtění Fuji se dle mého názoru Střížovicím velmi vyplácí a jakost odrůd a zdravotní stav stromků jde nahoru a samozřejmě zájem zahraničích pěstitelů.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6525) - 9.142 (?), 12.5.2024 17:21

Dovolím se vmísit. Nevěřím ani zblo tomu, že se vás někdo snaží vystrnadit z tohoto fóra. Nedokážu si vysvětlit proč by to dotyčný dělal a jak by toho dosáhl. Ani Korzára se nikdo nesnaží vystrnadit, ačkoliv patřím ke kritikům jeho příspěvků (často s charakterem spamu), nemám tu ambici. Na rozdíl od něho jsou ale vaše příspěvky smysluplné a poučné. V osobní rovině býváte občas poněkud nedůtklivý, i v tomto případě to nechápu, ale je to jedno. A hlavně jsme na diskusi Zahrada a na zahradě se nepěstuje jen ovoce, ale i zelenina a kytky. Drbárna se časem stane z každého diskusního fóra a není proti tomu obrany, ledaže by se někdo pasoval do role nejvyššího arbitra a "redigoval" = cenzuroval posty. To bych pak asi bez rozloučení zmizel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Traverzy IPE5:28
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika