Strupovitost Spartan Vs Rubinola



tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?)
9.10.2014 9:02

Použil jsem v tomto pořadí: Syllit, Baycor+Zato, Delan, Syllit (na již postižené)

Strubiluriny (Zato)  používám společně s kontaktním fungicidem (konkrétně s Merpanem),  - máte nějaký důvod pro kombinaci strubilurin+systémový triazol (tj. Baycor)?

Já osobně si triazoly ponechávám až na poslední 1-2 postřiky a řekl bych, že i  kurativní účinek bude lepší nežli u Syllitu, která je pouze lokálně systémový...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.97 (?), 21.9.2014 2:36, zobrazeno: 26365x

Zdravím

Poslední roky sleduji, že se silně rozmáhá klon strupovitosti, který prolomil rezistenci floribunda a klasická strupovitost i na citlivých odrudách je pod prahem destrukce a lehce se objevuje. Následkem porušení přírodní rovnováhy typů jabloní v odolnosti se díky přemnožení rezistentů letos silně projevil klon floribundy.

Poslední roky jsou silné strupáče poměrně bezproblémové odrudy i s téměř nulovým postřikem. Je zajímavé, že odrůdy s polní rezistencí jsou pořád čisté a to na oba klony.

Letos jsou silně strupovitostí poškozené plody hlavně odrudy Rubinola a Topaz a to hlavně v teplejších oblastech. Je možné, že nový klon flor. je náročnější na teploty než jeho mateřský typ.

Rubinola -  listy a výhony jsou čisté, ale plody silně strupovité a některé i malé. Chuťovou stránku teprve zjistím.

Spartan  -  Poslední léta je to velice pěkná odruda s vynikající chutí a to i u některých bez postřiku. Poslední léta sleduji u této odrudy nápadného snížení tlaku infekce, která se projevuje jenom nějakou to tečkou. Černé, malé, popraskané plody poslední léta už nevidím ani na zanedbaných stromech. A to se projevuje i u více strupáčů.

Napište jak je to letos u Vás.

           sadař vlada

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 165.146 (?), 22.9.2014 20:47

Dobrý večer pane Kaněra.Skvělý postřeh.Kdo chce, vídí.Všímám si toho také.Loni strupatý Topaz a listí Orionu..Letos malé deformované plody (o jarních problémech jsem informoval) a strupaté plody Topaze a strupovitost plodů údajně rezistentního Orionu viz foto.A to vše po třech ošetřeních proti strupovitosti.Čtyři ošetření proti strupovitosti odrůd vnímavějších dopadly nad moje očekávání dobře.Jenom Mc Intosh má svou hlavu.
Výsledkem experimentu vytvořením umělé rezistence je vývin a zřejmě mutace velmi agresivní rasy strupovitosti.Přírodě neporučíme, vždy si najde cestu zpět.Chce svoji rovnováhu.
Za tři roky se můžeme dočkat situace, kdy rezistentní odrůdy budou paradoxně proti této mutaci strupovitosti potřebovat intenzivní ochranu proti houbovým chorobám (což je již nyní nezbytnost).Nevyplácí se fušovat přírodě do řemesla - Mičurin II (470 m)



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.130 (?), 5.10.2014 1:26

Zdravím Vás p. Vlastimile

Předem Vám děkuji za názor. Musím se přiznat, že i Biogolden u mě dopadl stejně ke kolonce hnus. Prosím Vás o Váš sukjetivní názor proč strupovitost se specializací na floribunda se objevila?.

Velice Vás prosím o popis jestli můžete tzv. odrud s polní odolností. U mě stále odolnost na 100% a co Vy?!?!?

Spousta lidí ještě nepochopila, že příroda je alergická na přemnožení druhu.

Strupovitost, spala, šarka, mor, kulhavka, BSE, AIDS a co teprve Ebola.

To jsou varovné signály pro ty co nerespektujou přírodu. Ona je ta co tu velí!!! a redukuje stavy druhu.

Ja si myslím, že my co respektujem životní pravidla přírody se nemusíme vůbec bát. Extrém vystřídá zase jenom extrém. A je jenom na nás, abychom respektovaly varovných signálú. že je třeba něco změnit..

Prosím o Váš názor.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 165.146 (?), 8.10.2014 20:27

Stálé zdraví pane Vladislave.Můj názor jsem osvětlil v reakci na Váš první příspěvek.Proč tomu tak je? Zřejmě se vytvořila nová rasa strupovitosti na floribundu?Snad uniformní výsadbou umělých rezistentů a samozřejmě varialibitou přírody která to nemíní tolerovat.Pokud si příroda bude přát rezistenta, zařídí to sama a napořád.Otom, že se něco děje jsme se za poslední dva roky přesvědčili dostatečně.Děsí mě ta razance s jakou se pustila do rezistentů.Už i odborníci (viz.katalog Fytos) nepoužívají výraz rezistentní ale opatrně používají výraz "odolnost k běžným rasám strupovitosti".Čili domnívám se, problém je vážný, což ovšem prodejci ignorují a stále vyřvávají ve svých nabídkách o totální rezistenci a nejen oni.
Proti houbovým chorobá používám 4 ošetření.Polovinu před květem a druhou po odkvětu.Letošní poslední ošetření bylo 30.května.Výsledek pro tzv.rezistenty po 3 ošetřeních je tristní.Orion a Topaz byly poznamenány touto chorobou.Rozela po 3 ošetřeních uspěla.U polně odolných výsledek výborný a silně náchylných slabé napadení o Mc Intoshe a Spencera.Na tak extrémní rok výborný výsledek.Nemohu tedy posoudit odolnosti bez ošetření.
Mnozí se mnou tady nebudou souhlasit ale geneticky zasáhnout do přírody je dle mého názoru zvěrstvo.U umělé rezistence už příroda zareagovala.O následcích u geneticky upravených plodin(soja, kukuřice) a nadopovaných švestkách šárkou pro její ochranu proti této chorobě konče ukáže čas. Mičurin II /470 m).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.17 (?), 8.10.2014 21:38

Dobrý večer pane Polehlo!

Mám dotaz na Vaše 4 prostředky, které proti strupovitosti používáte. Já sám již 2. rok zcela neuspěl u RUbínu, Starkrimsonu, Starkingu, Fuji- silné postižení. Použil jsem v tomto pořadí: Syllit, Baycor+Zato, Delan,Syllit (na již postižené). Končil jsem začátkem června. Chápu, že jsem nemusel zcela trefit termíny - na chalupu dojíždím o víkendu. Zvažuji změnu postřiků: Tercel, Talent,Merpan? Rezistenty Rubinola i Topaz obstály bez postřiků. Obdobně jako Jonared (až na mírné padlí)

Díky Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 9.10.2014 9:02

Použil jsem v tomto pořadí: Syllit, Baycor+Zato, Delan, Syllit (na již postižené)

Strubiluriny (Zato)  používám společně s kontaktním fungicidem (konkrétně s Merpanem),  - máte nějaký důvod pro kombinaci strubilurin+systémový triazol (tj. Baycor)?

Já osobně si triazoly ponechávám až na poslední 1-2 postřiky a řekl bych, že i  kurativní účinek bude lepší nežli u Syllitu, která je pouze lokálně systémový...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.140 (?), 9.10.2014 10:22

Pane Lucas stručně:
1.ošetření - stadium mezi myším ouškem a zeleným poupětem
            Syllit 65 WP
2.oštření - růžové poupě až začínající květ
          mix Zato + Merpan 80 WG (příští rok nahradím Zato přípr.Tercel)
3.ošetření - po odkvětu dle počasí
           mix Discus + Dithane DG Neotec
4.ošetření - koncem května
          Talent
Zdraví Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 168.17 (?), 9.10.2014 18:22

Děkuji, příští rok to zkusím podle Vás

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.10.2014 8:18

Můj názor je trošku odlišný od pánů Polehly a Kaněry. Je jisté, že odolnost ke strupovitosti založená na genu Vf pocházejícím z Malus floribunda byla prolomena i díky velkým výsadbám odrůd s pouze tímto genem rezistence. Bohužel díky dnešní globalizaci a zejména obchodu a dopravě se nové rasy strupovitosti velmi rychle rozšířily (poprvé byly u nás zjištěny u skladů dovezených jablek), za jiných okolností (v minulých stoletích) by jejich plošné rozšíření trvalo podstatně déle a podobné je to i s jinými chorobami a to nejen na jabloních.
Ale nechápu, proč pan Polehla nazývá rezistenci založenou na genu Vf umělou. Tu přece příroda také vytvořila, šlechtitelé ji jen klasickým křížením využili a dostali do nových odrůd. Ostatně i Mičurin, podle něhož se nazýváte na těchto stránkách, používal právě křížení, aby získal nové druhy a odrůdy vhodné do drsnějších podmínek.
Letos u mne strupovitost díky suchému jaru téměř nebyla a to jak na "rezistentech", tak na odrůdách bez genu Vf. A to jsem proti strupovitosti neošetřoval, větší problémy mívám s padlím.  Sám mám na své zahrádce odrůdy nejen jabloní ne podle toho, jestli jsou to rezistenty, ale jestli mně chutnají. Proto uznávám jak staré odrůdy, tak nové.
Ještě bych měl na pána Kaněru dotaz: které jsou to Vámi vychvalované odrůdy s polní odolností?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 73.141 (?), 9.10.2014 9:59

Pane Brede, Mičurin mě říkají pouze kamarádi, to jen abyste měl klid v duši.
Šlechtěním (křížením) odrůd by výsledný produkt měl vlastnosti dané přírodou a vlastnostmi křížených odrůd.Gen floribonda byl dodán do tohoto šlechtění člověkem zvenčí, tedy uměle aby změnil vlastnosti tohoto křížence.
U Vás údajně v pohodě a mě strupovitost na tzv.rezistentech řádila jak černá ruka.Nějak jste zapoměl na propršené léto a část podzimu.Tak teda nevím, po letech se letos objevila na plodech jablek a hrušek čerň. - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika