Staré odrůdy jabloní - Slovácko
|
|
 |
 |
PP. - Diamantový Zahrádkář (6652) - 70.100 (?) 25.1.2012 12:42
Přidám se taky s názorem. Připadne mi, že sázení starých odrůd je - alespoň tu na fóru - taková retro móda. Jistěže se mezi starými odrůdami najdou ty s vyjímečnou chutí, ale mnohdy ostatní významné vlastnosti jsou špatné. Nebo naopak. Řekl bych, že v tom vzývání starých odrůd je velmi mnoho iracionálních vzpomínek na mládí, kdy jsme u babičky jako děti jedli jablka... Myslím, že rozumný je nějaký kompromis. Sám mám na zahrádce jeden obrovitý starý koženáč, který má každoročně tuny zlatočervených krásných, leč na dnešní poměry skoro nejedlých jablek (bez chuti, kyselejší, hrubá dužina). Ale zjara krásně kvete a voní a těch včel na něm. Z jablek děláme žemlovku, čaj a křížaly. Ostatní stromy už jsou v modernějších tvarech a novějších odrůdách.
Mimochodem, pane Vysloužile to o tom autě z 24.1.2012 je krásné.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6652) - 70.100 (?), 25.1.2012 12:42
Přidám se taky s názorem. Připadne mi, že sázení starých odrůd je - alespoň tu na fóru - taková retro móda. Jistěže se mezi starými odrůdami najdou ty s vyjímečnou chutí, ale mnohdy ostatní významné vlastnosti jsou špatné. Nebo naopak. Řekl bych, že v tom vzývání starých odrůd je velmi mnoho iracionálních vzpomínek na mládí, kdy jsme u babičky jako děti jedli jablka... Myslím, že rozumný je nějaký kompromis. Sám mám na zahrádce jeden obrovitý starý koženáč, který má každoročně tuny zlatočervených krásných, leč na dnešní poměry skoro nejedlých jablek (bez chuti, kyselejší, hrubá dužina). Ale zjara krásně kvete a voní a těch včel na něm. Z jablek děláme žemlovku, čaj a křížaly. Ostatní stromy už jsou v modernějších tvarech a novějších odrůdách.
Mimochodem, pane Vysloužile to o tom autě z 24.1.2012 je krásné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 25.1.2012 17:03
Já se tomu nebráním, jaderničky jsou výborné a univerzální, dlouho vydrží, hodí se na štrůdl a na pálenku jsou asi nejlepší. Podle tvaru koruny ji už poznáte z dálky. PaR.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|