Správne ostrihanie jabloní



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.144 (?)
8.3.2021 8:58

Už jsem vám jednou psal, že to nelze, strom je potřeba obhlédnout dokola. Zodpovědný sadař to co chcete neudělá.  Obraťte se na ty sousedy, kteří vám to řezali dosud.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 91.196 (?), 8.3.2021 7:25

Ach... Proč dvakrát ročně? Na vícekrát zde zobrazeném stromě je z mého pohledu několikanásobně více nejen loňského dřeva. Jinak by vypadala silueta-tam by ty nadbytky tolik nekřičely. Nebudu zakreslovat-tuto dovednost neovládám, jen tedy slovy-základy pěstování jsou uplatnitelné: např výhony, které rostou do koruny pryč, větve stejné výškové úrovně-jednoho patra držet tak, aby se nekřížily...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 8.3.2021 11:05

bolo mi povedane že treba predjarný rez a letný rez 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.173 (?), 8.3.2021 8:28

Zakreslení čárek řezu nemá žádný smysl. Ostatním to nepomůže, každý stromek je jiný. Musíte se naučit, kdy, co, jak a hlavně proč řezat. To se z obrázku nedozvíte. Chce to základní znalosti o růstu a plodnosti ovocné dřeviny. Jak knížek, tak videí na toto téma je spousta.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.144 (?), 8.3.2021 8:58

Už jsem vám jednou psal, že to nelze, strom je potřeba obhlédnout dokola. Zodpovědný sadař to co chcete neudělá.  Obraťte se na ty sousedy, kteří vám to řezali dosud.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 8.3.2021 10:35

P.S: Jedná sa o tieto stromy:

1/Čerešňa Lapins samoopelivá (na podpníku mahalebka) 

Tmavočervená čerešňa Lapins tvorí plody s pevnou dužinou, vynikajúcej kvality, odolné voči praskaniu. Majú mahagónovo-červenú farbu a dozrievajú koncom júna až začiatkom júla, teda pomerne neskoro. Stromy rodia bohato, sú samoopelivé a odolávajú neskorým jarným mrazom. Čerešňa Lapins na jar tvorí množstvo ružových a bielych kvetov na stromoch dorastajúcich do výšky asi 10-12 metrov. Pravidelným rezom v hornej časti koruny ich však možno udržať aj v nižšej výške asi 5-6m. Tieto sladké čerešne sa vo velkom počte pestujú v okolí Veľkých jazier (na hraniciach USA a Kanady), v údoliach amerických štátov Washingtom a Oregon a v kanadskom štáte Britská Kolumbia. Pre vyzretie plodov si vyžadujú polohu na priamom slnku a dlhé chladné zimy. Tak ako všetky ovocné stromy, aj čerešňa Lapins potrebuje vhlké a dobre priepustné pôdy, pravidelné polievanie a starostlivý rez, aby dosiahla svoj plný rodivý potenciál.

2/ Malus domestica "PINOVA" - jabloň, rok 2009

VZRŮST nízký strom
BĚŽNÁ VÝŠKA 2-4m
BĚŽNÁ ŠÍŘKA 1.5-3m

Pinova je velice chutná a úspěšná odrůda jablek z Drážďan z roku 1986. Jedná se o výsledek úspěšného programu křížení jabloní Golden Delicious, Cox’s Orange Pippin a Duchess of Oldenburg. Od každé z nich získala ty nejlepší vlastnosti, takže výsledná Pinova je odolná strupovitosti, je lépe skladovatelná než Golden Delicious a nabízí atraktivní zbarvení spolu s vyváženou chutí.

Pinova je pozdní jablko střední velikosti dozrávající v říjnu, které lze konzumovat čerstvě utržené, ale nejlépe chutná až po alespoň 2-3 týdnech uležení. Chuť je vynikající, sladká s vyváženým poměrem kyselinkové ostrosti, dužina je světlá, šťavnatá a křupavá. Barva slupky je žlutá s proměnlivým červeným a tmavě oranžovým žíháním. Jablka Pinova lze skladovat ve sklepě až do dubna a ve skladech s řízenou atmosférou vydrží až do června.

Jabloně se stříhají v zimě, kdy se odstraňují vertikální větve a zakracují postranní. Plodí převážně na vodorovně vedeném dřevě. Je cizosprašná, takže je nutná další odrůda, která opyluje její květy. Dobrými opylovači jsou: Elstar, Golden Delicious, Gloster 69, Idared, James Grieve, Melrose, Sampion a další. Roste spíše pomalu a tvoří širší korunu. Plodí každoročně a bohatě. V létě probírejte plody. Mrazuvzdorná do cca -27°C.

3/ Malus domestica ‚Rubinola‘- jabloň, rok 2009

Jedná se o zimní odrůdu. Jablka jsou krásně červeně žíhaná po celé ploše. Jedná se o rezistentní odrůdu na strupovitost, vysoce odolnou vůči padlí, a také odolnou na mráz. Jablka se sklízí koncem září, konzumně zraje v průběhu prosince a vydrží až do března.

Pěstování: jabloně se stříhají v předjaří, kdy se odstraňují vertikální větve a zakracují postranní. Plodí převážně na vodorovně vedeném dřevě. Lze snadno udržovat řezem v menší velikosti. Pro bohatou násadu plodů a vytvoření plné chuti potřebují slunečné a teplé umístění, živnou, vlhkou ale dobře propustnou půdu.

4/ Malus domestica 'Julia' - jabloň, rok 2009

Odrůda, která byla vyšlechtěna ve VŠÚO v Holovousích, jako kříženec odrůd Quinte x Discovery. Středně silně, později jen slabě rostoucí stromy mají charakter kompaktního růstu. Odrůda je spojena s dobrou kvalitou plodu a celkovou pěstitelskou nenáročností. Julii je vhodná k pěstování na slabě rostoucí podnoži M9 ve tvaru štíhlých vřeten.

5/Pyrus communis "WILLIAMS – hruška wiliamsovka, rok 2009

VZRŮST středně vysoký strom
BĚŽNÁ VÝŠKA 3-5m
BĚŽNÁ ŠÍŘKA 
KATEGORIE LIST listnatý opadavý
BARVA LISTŮ 
KATEGORIE KVĚT nápadné květy
BARVA KVĚTŮ 
DOBA KVETENÍ duben - květen 
NÁROKY NA SLUNCE slunce
USDA zóna (nejnižší) 4   (do -34°C) 
Williams je jednou z nejznámějších a nejpěstovanějších hrušní mírného klimatu po celém světě. Její celé jméno je Williams bon Chretien a pochází zřejmě z 18.století z Anglie.

Jedná se o středně rannou odrůdu se světle zelenou až žlutou slupkou. Dužina je světlá, velmi šťavnatá a při plné zralosti měkká. Chuť je velmi sladká a aromatická. Doba zrání – září. Je obtížně skladovatelná, nejlépe chutná utržená čerstvě ze stromu, nebo utržená před dozráním může být ponechaná pár týdnů v chladnu. Zralé plody jsou určeny k okamžité konzumaci, snadno se kazí od jádřince.

Je pouze částečně samosprašná, pro maximální výnos je dobré mít vhodného opylovače, například pozdější odrůdu Conference.

Vytváří širokou korunu. Není náročná na půdní typ, zem nesmí být kamenitá ani podmáčená. Přidáním kompostu vylepšíte kvalitu dřeva i plodů. Mladé stromky po výsadbě dobře ukotvěte k opoře, aby se dobře uchytily. Naprosto mrazuvzdorná, snáší severní stěny i průvan, pokud má dostatek slunce.

6/Pyrus communis "WILLIAMS – hruška wiliamsovka,  rok 2017, zasadil som ju kvôli opeľovaniu, lebo pôvodná, aj keď bolo písané že je čiastočne samoopelivá, do vysadenie druhej vôber nerodila

7/Slivka jesenná Hanita | Prunus domestica Hanita

Dozrieva v 3-4 augustovom týždni, je vhodná na priamy konzum a konzervovanie. Rastie bujne, neskôr stredne, tvorí vzpriamené koruny. Rodí na krátkych konárikoch i dlhších jednoročných výhonkoch. Je samoopelivá a je dobrým opeľovačom. Plody sú stredne veľké až veľké, tmavomodré až fialové, s pevnou dužinou dobre oddeliteľnou od kôstky. Rajonizovaná do všetkých oblastí, kde sa pestujú slivky, na úrodné pôdy s dostatkom vlahy. Plody sú tolerantné voči monilióze, odroda je tolerantná vo vzťahu k šárke. Nie je citlivá na neskoré jarné mrazy. Rodivosť je skorá, vysoká až veľmi vysoká, pravidelná, na zabezpečenie veľkosti plodu sa odporúča prebierka.

8/ Pyrus communis "WILLIAMS – Hruška letná ´WILLIAMS RED´ podp. hr.Kavkazská 2018

Hruška ´WILLIAMS RED´ plody má stredne veľké, tvar je kuželovitý, šupka hladká, jemná, červenkastej farby. Dužina je bielo ružová, šťavnatá, aromatická. Ideálna na zaváranie a na džemy. Dozrieva koncom augusta, skladovať sa dá cca mesiac. Pre dlhšie uskladnenie je dobré plody odtrhnúť skôr aby dozreli v sklade. Je odolná voči chrastavitosti, Nie je samoopelivá potrebuje opeľovača. Vhodnými odrodami sú ´Konferencia´ alebo ´Clapova. Plodí spoľahlivo aj napriek tomu, že stromček v porovnaní s klasickou zelenou odrodou má tenšie a slabšie vetvy. Vytvára širokú korunu, nie je náročná na pôdne typy, zem nesmie byť kamenistá ani podmočená.

Podpník Hruška Kavkazská – vzrastovo menší ako plánka, alebo semenáč. Do rodivosti vstupuje neskôr. Vysoko odolný voči mrazu a chorobám. Výška stromu do 6 metrov. Má bohatý koreňový systém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 8.3.2021 10:46

Proč tolik písmen? Cvičení dělá mistra, praxe může přinést plody. Ty předpoklady ve Vašem přípise dojdou naplnění v případě, že se Vámi poskytnuté místní podmínky a další opatření protnou v ideálním bodě. Což je, přiznejme si leckdy téměř nesplnitelné. To však neznamená, že se o to nemáme snažit-t a o Vy děláteyes.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 8.3.2021 11:00
  1. čerešňa - podpník: mahalebka
  2. jabloň Malus Pinova  - podpník: MM106 OCK1
  3. jabloň Malus Rubinola -  podpník: MM106 OCK1
  4. jabloň Malus Júlia - podpník: MM106 OCK1
  5. hruška Pyrus communis Wiliamsova - podpník: hruška planá
  6. hruška Wiliams red - podpník: hruška Kavkazská
  7. slivka: Prunus dommestica Hanita- podpník: myrobalán ROL
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 165.146 (?), 8.3.2021 12:00

Pane solide, tak já půjdu s kůží na trh.Berte můj názor jako orientační pro snížení přerostlých a vytáhlých korun.Horní části korunek jsou přerosté a přehuštěné.Tyto metly je nutnost odstranit jinak to nebude brát konce.Nikdo Vám nedokáže říci z fotky detalní řez i když jsou foceny z různých pohledů.Mám z toho guláš a pokaždé strom vypadá jinak.

Na náhodně vybraných snímcích jsem znázornil červenou barvou jak by měl vypadat profil stromku po sesazení přerostlé horní části.Vybrat budoucí terminál.Sesadit boční větve na méně vzrůstné rozvětvení dle náčrtu (červená barva) do tvaru sedlové střechy.Před tím provést průklest přehoustlé korunky.Předpokládám, že obrázek 1 a 2 jsou jabloně a obr.3 je hrušeň,proto ostřejší úhel.Teď to nejdůležitější.Abychom udrželi upravený tvar musíme v létě odstraňovat vlky a ponechaný nový obrost v červnu zakrátit.Modré označení zakreslené na obrázcích znázorňují zóny kde bude docházet k tvorbě nových leterostů.Odebranou hmotu dřeva bude stromek chtít nahradit.Proto tyto letorosty odstraňujeme, ponechané v červnu zakracuje a snažíme se korunku tlumit v růstu těmito zásahy.Ještě jednou zdůraňuji, tyto letní zásahy jsou velmi důležité jinak ničeho nedosáhnete a provádějte je průběžně a samozřejmě i další roky, než se strom sklidní v růstu.Obr.4 - hrušeň která je ve stabilní velikosti už 15 let díky letním zásahům nebo sesazováním bůjných letorostů na nižší rozvětvení.Plodnost je stabilní a plody dostupné.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

1
1
2
2
3
3
4
4
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 94.165 (?), 8.3.2021 17:16

Až budete sesazovaz korunu, vyřežte větve nasazené v ostrém úhlu vůči terminálu. Z nich nikdy nic dobrého nevzejde. Vždy po zakrácení terminálu vyrostou 2-3 konkurenční výhony, které se odstraňují. Při prořezávání obvykle vyhazuju extrémě slabé větve a extrémě silné. Nechávám ty průměrné.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 8.3.2021 20:15

Veľmi pekne ďakujem všetkým za ochotu a snahu pomôcť a pánovi Mičurinovi, za konkrétnu radu. Ano, viem je asi veľmi ťažké niekomu radiť,  podľa obrázkov, ktoré nie sú až tak dokonalé, ale žiaľ neviem to inak nafotiť, keďže stromy sú v záhrade. Viem,  že sa asi teraz proti mne spojili všetky negatívne okolnosti, ako je Covid a s tým spojené problémy. Chcel by som ale ešte teraz na jar, s tými stromami niečo spraviť. A kedže sa veľmi nedá cestovať, tak mi asi teraz veľmi nič neostáva, ako sa do toho pustiť sám. Ako som spomínal aj predtým, spoľahol som sa na človeka, ktorý mi bol predstavený ako odborník na strihanie a až teraz mi čas ukazuje,  ako som sa mýlil. Ján

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika