Roubování na pařízek



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 234.229 (?) 
3.2.2020 18:08
Ja som na takomto podobnom priestranstve zapestoval navrublovanu hrusku na planke, mala uz peknu korunku ale nejaky chrapun ju tuto jesen vyfrezoval s dalsimi naletovymi drevinami. Dalsimi nepriatelmi takychto stromov je zver, vypalovanie travy a kradeze, preto treba stepit vyssie, tak ako je na tej fotke.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
HTB2 - (5) - 206.127 (?), 4.2.2020 14:01

Jojo tu vetvicku nalevo jsem chtel na jare uriznout.

Mam jeste dotaz - u ty co chci zachovat - mam uriznout spicku nebo to mam nechat rust dal?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
HTB1 - (6) - 206.127 (?), 16.7.2019 11:47

Ja rouboval take v pulce dubna. Jeden roub vyrasil po mesici, dalsi dva po dvou. Mam je oproti vam zhruba tretinove, stromky rostou vedle cesty na byvale vysypce sachty kde je 90%kameni a 10%hliny. Nezalevam to vubec, protoze to mam od domova cca3km. Uvidim za par let, ale nebude to zadna slava-zasazene orechy tam vyrostly za 8 let do vysky 50-60cm

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 16.7.2019 12:08

Pokud roubujete náhodné semenáče u cesty, kde není možnost zálivky, hnojení, odplevelení, je velmi důležitý výběr odrůdy roubu. Je třeba zvolit vitální, hodně bujně rostoucí odrůdu, radši ne moc plodnou. Aby se dokázala "zvednout" z neúrodného místa a nezababčila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 16.7.2019 20:20

Pro HTB1: Slo by preroubovat 45letou tresen?

Myslím, že přímé přeroubování je u starých peckovin složité a málo nadějné. Proto se snažím spíše štěpovat vlky, které vzniknou po hlubokém řezu. Štěpoval jsem v posledních letech různou technikou několik zdravých, ale starších, slivoní meruňkou, broskvoní a mandloní, abych posoudil afinitu. Afinita zvolených odrůd s podnoží byla velmi dobrá. Přírůstky veliké. Mám tedy několik stromků, na nichž jsou např. meruňky s broskvemi nebo meruňky s mandlemi. Myslím, že ujmutí u třešně by mohlo být podobné. Bohužel, finální odřezání kosterních větví u velmi staré třešně by zřejmě vyvolalo klejotok nebo i další poruchy. Moje slivoně to naštěstí přežily.

Stará slivoň s naštěpovanými meruňkami a mandlemi
Stará slivoň s naštěpovanými meruňkami a mandlemi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.141 (?), 17.7.2019 11:21

Opět nám to tady stereotipně a plánovitě utíká k nějaké všespásné "rezistenci" a démonizaci chem.ochrany.To opravdu není tematem tohoto vlákna.

Jak jsem uvedl, provedl jsem toto roubování v nouzi a poukázal na její proveditelnost a také na její nedostatky a podmínky které vyžadují pro úspěšné provedení.Nic víc.Způsobů přeroubování je hodně a každý nechť zhodnotí sám co je pro něj vhodné.Na čistotu odrůdy věřím, proto ty pokusy na podnožový pařízek.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 120.64 (?), 17.7.2019 16:30

Zdravím Velkého Mičurina II a mám dva dotazy. Za prvé, nerozumím tomu, proč normální roubování za kůru Tittelovým způsobem nazýváte roubování v nouzi? Za druhé, píšete "Na čistotu odrůdy věřím, proto ty pokusy na podnožový pařízek." Jenže podnož je přeci vlastně jiná odrůda, tak nerozumím té podivné rasové laughrétorice. Pokud byste chtěl dosáhnout opravdové "čistoty odrůdy", tak by by bylo potřeba, alespoň podle mého názoru, přinutit výhon vytvořit vlastní kořeny, např. viz vlákno Airlayerying.

Jinak, letos jsem musel díky drvopleňům a neznámému vandalovi provést "řez na pařízek" u tří stromků a roubovat. Tittelův způsob je u mne také oblíbený způsob roubování, protože je poměrně jednoduchý a spolehlivý. Pouze u jednouho pařízku těsně u země, jsem letos nerouboval, ale nechal vyrůst nejprve výhony, ze kterých si příští jaro vyberu nejvhodnější a naroubuju na něj kopulací vybranou odrůdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 17.7.2019 19:39

Opět nám to tady stereotipně a plánovitě utíká k nějaké všespásné "rezistenci"

A tolik jsem se snažil vyzdvihnout nerezistentní odrůdy - že se vyplatí je pěstovat pro jejich dobré vlastnosti a že řada z nich je přirozeně odolná.
I tak mě prokoukli...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 165.146 (?), 17.7.2019 20:44

Jirko Jirko oslovil jste mě jako Váš učitel a vzor, když nevěděl jak odpovědět na věcné argumenty.Je třeba mě zesměšňovat ale hlavně překrucovat.Kdysi jsem Vás považoval za velký talent s fantazií a nezávislým myšlením.Pozvánka do Lysic z Vás bohužel udělalo pouze papouška cizích zájmů a napadání lidí.Jedno mě však věřte.Můžete jít degustovat do Lysic třeba 6 x ročně, ovocnařinu se tam nenaučíte.Ta se dělá jinde.Přesto odpovím.

Kdydy jste četl důvod mého rozhodnutí, jak a jakou technikou jsem volil svoje roubování neušlo by Vám jasné vysvětlení proč jsem tak konal.Proč to přetáčíte?

Nový výraz ovocnářský rasizmus je už naprosto mimo realitu.Proč tedy všude na světě selektují typové podnože.No přeci aby co nejméně ovlivnily naroubovanou kulturní odrůdu.Je mi Vás líto jak jste naložil se svým talentem.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.7.2019 11:49

Proč tedy všude na světě selektují typové podnože.No přeci aby co nejméně ovlivnily naroubovanou kulturní odrůdu.

To jste někde četl, nebo jste si to právě vymyslel? V literatuře se odedávna píše, že typové podnože se šlechtí ze dvou důvodů:
1. Snadno se vegetativně množí, čímž urychlují a zlevní produkci sadby
2. Naopak ovlivňují kulturní odrůdu ve smyslu potlačení růstu, urychlení nástupu plodnosti, zvýšení výnosu, velikosti plodů a vybarvení (Ing. A. Večeř: Výnosné ovocnictví) 

A když už jsme u toho roubování na pařízek. Chápu to - jak píšete - jako východisko z nouze. Ale ta nouze by měla být: zlomený stromek, dokola ohlodaná kůra, zaschlá naštěpovaná část. To, že získáte roubovací materiál a nemáte ho kam píchnout, to není nouze. Uvedený postup, že zdravý stromek ufiknete u země na pařízek a znovu naštěpujete, nezlobte se na mě, to by svědomitý ovocnář neudělal. Jabloň není vrba ani rybíz, kterým takový řez prospívá. Nepoměr mezi kořenovým systémem a chybějící nadzemní částí je obrovský, asimilační plocha listů minimální. I když vitální typová podnož to možná přežije, pro stromek je to šok, který mu rozhodně neprospívá. 
   Ano, jako východisko ze skutečné nouze to má smysl, ale jako metoda volby hodná nasledování - rozhodně ne. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika