Resista nebo Rosela



Stránky: 1,  2   
host - 148.2 (?) 
4.8.2013 11:16, zobrazeno: 14038x

Zdravím příznivce zahrádkářství.

Chci si na podzim zasadit 2 stromky a rozhoduji se mezi rezistou a roselou. šlo mi především o rezistentní odrůdy. Má někdo s nimi nějaké zkušenosti, popř. jak to je s jejich odolností?

Vlastním knihu JABLKA z roku 1976. kde je detailně popsána spousta i méně známých a regionálních odrůd. Tyto nové rezisty ovšem nikoli.

poloha sadu: 300 m.n.m, půda podle mne slínovitá. po půl metru začíná relativně tvrdá opuka.Jámy musím kopat do hl. 1m.  Půdní reakce neutrální (dle mého však mírně zásaditá - výborně se daří broskvím atd..)

Pokud si pospíším, dají se tyto stromky sehnat i jako zákrsky. čtvrtkmeny bych bral jen jako nouzi. Najraději na MM podnožích.

Díky a reakce a i odborné rady. Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 220.132 (?), 4.8.2013 12:26

Já bych koupil obě. Když máte místo na 2 stromky, je škoda pěstovat 2 stromy stejné odrůdy, podle mě je nejlepší od každého trochu. Jinak se můžete mrknout zde, něco se tu jistě dozvíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 4.8.2013 12:59

Roku 1976 se tyto odrůdy nepěstovaly. S Resistou mám dlouholeté zkušenosti, s Rozelou jen krátké. Resista chce dlouhou vegetační dobu, snad i déle vydrží. Rozela je méně náročná a chutná mi víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 54.11 (?), 4.8.2013 16:14

Rozelu chci také letos na podzim pořídit - bohužel bude asi opět omezený výběr podnoží a i prodejců.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.76 (?), 6.8.2013 18:54

Zdravím

Ja osobně bych se vykašlal na obě odrudya koupil bych si raději lepší odrudu. A to Serii vesmírných nazvú žlutých odrud a to Orion, Sirius, Heliodor ... a   Biogolden a středně odolná Goldbohemie ta je žlutý Rubín. Odruda Rezista je už dávno překonaná po všech stránkách. Je to topol s menší plodností!  A pěkná jablka nic moc. To staré odrudy jsou mnohem chuťově lepší. Publikaci ze 70 let musíte brát s rezervou. Ovocnářství se pohlo od té doby hodně dopředu a i kvuli milovníkúm hodně dozadu. Obě varianty jsou chuťově zajímavé. Pionyrské odrudy jsou z doby temna a zoufalství a tam Rezista, Prima, Melodie a atd...  patří.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 6.8.2013 19:03

S názorem na Rezistu souhlasím, ale rozhodně bych ji neházel do jednoho pytle s Rozelou. To je výborná odrůda, která se pravidelně vyskytuje na předních příčkách degustací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 194.169 (?), 7.8.2013 0:10

 V otázke menej vydarených rezistentov (Produkta, Rezista, Nabella, Melodie, Rosana, Prima...) s Vami plne súhlasím. Nie je to iba Vaša skúsenosť, tiež som niečo otestoval a niečo videl v iných záhradkách. Nedávno som 2x opakoval prosbu o radu k tunajším "skalným" jabloniarom na fóre, ale bohužiaľ "Ticho po pěšině." Poradíte mi, ktoré z moderných neskoro zimných a chutných- najlepšie rezistentných odrôd by sa hodili na pestovanie na drôtenke do výšky max. 2,5 m? Z toho vyplýva, že by mali rodiť na kratšom dreve a znášať pravidelný zimný a letný rez. Začínam obmieňať niektoré jedince v stene, najmä na MM104, ktorá v mojích podmienkach ženie nadmerne do rastu a spôsobuje neúnosný predčasný opad plodov. Prevrúbľované konáre potom pre zmenu prinášajú silne pehovité plody, z ktorých napr. v tomto roku už väčšina skončila v drviči záhradného odpadu. Sirius a Orion už mám, rád by som skúsil niečo z inej kombinácie odrôd. Dobre mi rastie navrúbľované Lipno. Najviac mi však chutia korenisté jablká. Dôležitá je ich dlhá skladovateľnosť. Moc ďakujem za kvalitné rady a prajem veľa spokojnosti a veľa zdaru v záhradke! smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 148.2 (?), 7.8.2013 9:52

Dobrá. Na Rezistu tedy kašlu.Rozelu zasadím určitě. Nyní se rozhoduji mezi Siriusem, Orionem a Opálem. Ale asi vezmu ten Sirius. Spíš to bude podle toho jestli tyto odrůdy vůbec seženu. Chtěl bych mít rozvětvení kmene tak v 50-70cm, takže bych chtěl zákrsek nebo špičák, kde si tu korunku založím sám, ale zase to bude o rok zpožděné. Na zahradě mám 12 včelstev, takže s opylením problém nebude. Ostatní stromy : Rubín (nejvíce) Bohemie, James Grieve, Bancroft, Matčino, Jonored, Idared. Florina. A rok staré stomky Hana a Fany obě na M26

Jediné na co se netěším, bude kopání jámy, neboť od 50cm hloubky zde je opuka a jámu bych chtěl min. 1m hlubokou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 7.8.2013 12:41

Ke kvalitním žlutoplodým "vesmírným" rezistentům lze zařadit ještě Lunu. Z těch starších nevesmírných snad i Goldstar a Otavu. Pro pěstování na drátěnce spíš tu druhou, Goldstar v sobě růstem nezapře vyholující Bohemii.
    Na kvalitu jednotlivých odrůd však nelze pohlížet jen prizmatem vlastní zahrady a přes sousedův plot. Vesmírné odrůdy, nepochybně chutné a trvanlivé nemusí svoji kvalitu potvdit v každé poloze.   Před lety jsem věnoval kamarádovi v Hamrech (u Žďáru) nad Sázavou stromek Rosany. Cedulku s názvem, jako pravý laik, vyhodil hned při výsadbě. Předloni na podzim jsem jej navštívil. Ukázal mi košík nádherných plodů chutných brzy po sklizni. Po chvíli se seběhli sousedi a žadonili stromek nebo aspoň název odrůdy, neboť taková krásná jablka narostlá u nich na vysočině ještě neviděli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 208.154 (?), 7.8.2013 22:33

Ďakujem p. Vysloužilovi za snahu poradiť v otázke žltoplodých odrôd vhodných na drôtenku. Sirius som otestoval, je výborný, zdravý, spoľahlivý. Veľkoplodý Orion na M26 vlani krásne zarodil, tento rok zhodil takmer všetko. Navrúbľovaná Luna mi tiež rodí, ale zdá sa, že oproti Siriusu dosť na riedko a na tenšom dreve. Plody sú dosť malé. Najmenšie plody má chutná Otava- tú som vysadil u svokra v záhrade, ale slabým rastom ma nepresvedčila. Rosana a Karmína patrí chuťovo k priemeru spomedzi rezistentov- podľa polohy, v ktorej sa pestujú. Vzhľadovo peknú Karmínu som kúpil aj v marketu- chuťovo mi pripomínala lacné poľské jablká. Privítal by som modernejšie rezistenty z iného kríženia ako G.D. x Topaz. Najmä tie s korenistou chuťou by boli lákavé... Predpokladal som, že p.Kaněra bude mať s týmito kultivarmi skúsenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika