Průzkumný dotaz

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.251 (?) 
7.9.2013 23:06, zobrazeno: 26729x

Zdravím

Jak je to letos u Vás s ovocnou úrodou? U nas na opavsku horor. Uroda třešní tak na 20% výkonu stromu. Broskve a meruňky to jistily a udělaly veliký dojem z nadsklizně, švestky lokálně propad a lokálně nadúroda, letní odrudy jablek v pohodě a podzimní a zimní problém. Velké poškožení vosami a silný opad častečně vyzrálých plodů a to úplně zdravých. Hrušky silně zdrobnělé a stromy hodně napadené rzi a stříbrnou skvrnitostí listí. Urodnost hrušní a to bez ohledu věku tak na 40%. Jeřáby zrály současně s letními jablky a byly obsypané. U broskvoní se letos posunula sklizeň plodů tak o 14 dní dozadu. Stále je u nás sucho a kolikrát i větrno. Je vidět, že příroda z nás opět udělala blbce a máme zase nad čím uvažovat. Tak jsem zvědavi co na to letos poví zima. Je fakt, že i včely jsou ztoho všeho letos už blbé.

sadař vlada

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 197.89 (?), 7.9.2013 23:31

Zdravím pane Vladislave! Na Záhorí je to podobné ako u Vás, akurát hrušiek a hrozna sa urodilo výrazne viac. Svokrovi v záhradke pár metrov od domu zožrali škorci v priebehu chvíľky všetky letné hrušky- do poslednej omrvinky! Nocujú na vysokých starých lipách okolo kostola a nad ránom mraky hladných operencov podnikajú výpady do dedinských záhrad. Dúfam, že sa nepustia na opačnú stranu- do vinohradov. Najvyšší čas natiahnúť siete!

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4619) - 38.136 (?), 8.9.2013 7:03

U nás v HK bude normální úroda, všeho dost. Vosy sem tam naďobnou Gold Bohemii, ale to je každý rok. Révu mám pod sítí.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.131 (?), 11.9.2013 19:03

Zdravím Vas p. Paľo

Je vidět, že máte ptáky pod boží ochranou když chodí spát ke kostelu a to k národnímu stromu (mají Slováci také lípu jako národní strom nebo máte jinný? To jste mi vnuknul nápad, nad kterým jsem se ještě nepozastavil. Československý strom byla Lípa srdčitá a teď je český národní strom i když se k ní tak hnusně bobužel chováme. A jaký je u Vas národní strom. Já jsem totiž také veliký milovník Slovenského kraje.)  Máte také informace od ostatních pěstitelú na Slovensku jak letos dopadli? Je to take pro mě velice zajímavé a to nehledě na to, že Slovenský kraj ie silně rúznorodý. Letos z pozorování po opavsku silně zabodovaly teplomilné ovocné druhy a odrudy drsnějšího klimatu propadly a je vidět. že jim teplé urychlování vúbec nesvědčí a degraduje je.  Mám takové obavy " že když tady Granny Smid obsadí první příčky v zimních odrúdách, že se opravdu už něco děje, ale to už bude asi pozdě."

sadař vlada

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6654) - 9.2 (?), 11.9.2013 19:07

Nemusíte mít obavy. Vědci nyní, když se profláklo, že oteplování si vycucali z prstu a peníze už to nenese, slibují malou dobu ledovou.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 8.9.2013 7:26

U nás v pošumaví je situace obdobná, jakou popisuje pan Kaněra. Ledový dech druhé poloviny jara a začatku léta posunul vegetaci o 14 dnů zpět oproti průměru minulých let. Třešně prakticky bez úrody, silný tlak monílie. Nerezistenty jabloní a hrušně zakrpacené, zdrobnělé a strupaté, úroda po loňské nadúrodě mizerná. Na listech silný tlak houbových chorob, silný předčasný opad. Mladé rezistenty ale v celkem pohodě. Slivoňe celkem Ok, broskvoně super, réva také, nebýt ovšem toho časového skluzu.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 242.167 (?), 8.9.2013 7:33

U mne na jihu Jižní Moravy byla násada květů ovocné úrody velmi bohatá, až na některé mladé hlavy révy. Obrovský propad byl u bohatě kvetoucí mladé samosprašné třešně Samba, kde jsme sklidili asi tak do 10ti plodů. Jabloně mají celkem bohatou úrodu, a to i mladé stromky, máme i pár plodů hrušek. Jablka jsou poškozena savými-žravými škůdci, přestože jsem nějaké to ošetření provedl. Sledovat a trefit se do termínů postřiků proti savým a žravým není pro mne bohužel ideálně možné s ohledem na zaměstnání. Proti těmto škůdcům a chorobnám se dá bojovat, proti čemu jsem však úplně bezmocný je mokro, a následně hmyz. Při spojení těchto dvou faktorů došlo k devastaci nejméně poloviny úrody doposud zrající révy a většiny pozdějších odrůd broskvoní. Jablka se zatím drží, hmyz se věnuje hlavě révě a začíná útočit na těch pár hrušek.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.9.2013 8:49

co jsem si tak všiml po obci tak je to asi tak: třešně děs, řekněmě 30% úrody, višně 60%, švestky 40%, hrušně obvyklá úroda, jabloně 130%, skořapkoviny 110%, angrešty rybízy 160%, réva 120%, meruňky 120%, broskvoně asi také tak

jinými slovy jasnými poraženými jsou švestky a třešně

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 8.9.2013 9:59

U nás třešně úroda špartná, asi neopylené. Na naší Sweet early jsem měla slovy tři plody, z nich jednu sežral špaček. Urodily se nám meruňky, měli jsme na všech třech stromcích, i v sousední vesnici u tchýně, nadělala jsem marmelády, u nás se zadaří meruňkám jedenkrát za pět let (500 m.n.m.). Jablek máme kupodivu mnoho, dost padají pro červivost, protože stromy nestříkáme. Jablka jsou malá, protože v červenci a do poloviny srpna u nás vůbec nepršelo. Pěkné plody má Bohemia a Angold. Švestek máme přeplozeno, dva stromy se rozlámaly, letos jsme poprvé ošetřili proti pilatce. Hrušek je přiměřeně, plody jsou však menší kvůli suchu. Celková úroda ovode je u nás nadměrná, kvalita přiměřená, doufám, že kroupy již nehrozí. Nemáme ořechy na Jupiteru a to nemrzlo. Jiřina

host - 248.87 (?), 8.9.2013 11:09

HK (za městem) : třešně - 30%, višně 10%, jabloně 100% (ale hodně padají), švestky 80%, hrušně 10%, meruňky 80%, broskve 120%, angrešt + rybíz 100%, maliny 70%, ostružiny 150%, réva 80%. Včeličky to nestihly všechno opylit, kvetlo to zároveň.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz