Prořezání staré jabloně
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 16.2.2018 18:47
Právěže klimaticky nepříznivý rok sjednotí periodicitu na většině území.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.34 (?), 16.2.2018 21:07
Inu nepřispívám v poslední doě proto, že se tu nic tak zvláštního nedělo. Tento příklad jak zmladit starý strom mě ovšem donutll, abych vylezl ze své nory. Předpokládám že se jedná o odrůdu Ontario, sedí i habitus stromu, i vzhled plodů. O odrůdu dlouhého vývoje se spíše tedy nejedná, ale vem to čert, to jsou často jen takové zbytečně zavádějící věci. Rozhodně bych doporučil, aby tazatel neposlouchal všechny ty rady, které se mu od místních odborníků dostanou, protože by taky ohlo dojt k nenávratnému poškození stromu.
Strom je ve stavu, kdy má v koruně více starého plodného dřeva než by bylo vhodné, dokázal by pravděpodobně adekvátně zareagovat i na takový zákrok, jak tazatel yznačil, ovšem je nutno říci že opravdu pro to není důvod. Pro staré stromy platí jedno základní pravidlo a sice, když o odrůdě nc nevím a o řezu taky ne, tak zásadně neřežu! Je mnohem lépe nechat strom na samovývoj, než nevhodně zasahovat!
Doporučil bych postupovat tak, aby spodní větve dostaly více prostoru, aby do koruny mohlo vstupovat slunce a mohly by se uvnitř koruny vyvíjet zmlazovací procesy. Pro začátek tohle stačí, další zákrok třeba rok poté, až bude pochopení toho, co se v koruně odehrává větší.
Kdybych ošetřoval takový strom já, určitě bych ho zmladil o něco více, protože strom ještě není natolik starý, aby nezareagoval, ale vám doporučuju opravdu jen lehce naznačit a učit se od toho, jak na to strom zareaguje.
Co se týče toho mého článku o ošetřování starých ovocných stromů, tak ne se vším dneska úplně souhlasím, ale to je prostě vývoj následkem zpětných vazeb, které vám dají ošetřené stromy...
Ing.Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.54 (?), 16.2.2018 21:17
Pane inženýre, tady: "...Předpokládám že se jedná o odrůdu Ontario, sedí i habitus stromu, i vzhled plodů..." jste se asi trochu sekl, ne?
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
SteSvo - (15) - 246.12 (?), 17.2.2018 14:23
Všechny jablka na fotce jsou z tohoto stromu, v bedničce v popředí trhaná, v pozadí nakousaná houfy sršňů a jinak vadná. Ty plody, ke kterým se alespoň trochu dostalo slunce, mají ono červenožluté zabarvení, většina však zůstala zastíněna a zelená. Bohužel nemám lepší fotku nejlepšího jednotlivého kusu (tak, jak to fotíte Vy), než kterou přikládám. Samozřejmě by mě odrůda zajímala, nicméně není to to nejdůležitější... ŠS
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
SteSvo - (15) - 246.12 (?), 17.2.2018 20:58
Ochutnávám od sklizně á 14 dní. Jakože mám rád kyselejší jablka, tak ještě na začátku prosince měla ta moje ještě hodně kyselinek. Teprve od konce prosince je hodnotím (pro sebe) jako vyváženější a konzumovatelná. Jak dlouho vydrží, nevím a zkusím z toho mála, co zbylo, nějaké pokusně uchránit do jara.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|