Prořezání staré jabloně



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
17.2.2018 8:23

Při vší úctě k ing. Fidlovi, který rozumí ovocnařině jako málokdo, určit odrůdu Ontario podle opadaného stromu je věšení bulíků. Některé odrůdy podle habitu určit lze - snad Rubíny a Bohemie či Blenheimskou podle nádorů na kmeni. Ontario určitě ne. Neznáme použitou podnož u stromu pana Svobody, ale vidíme stluštění kmene nad místem štěpování - tedy odrůda roste bujněji než podnož. To by jen středně vzrůstné Ontario udělalo maximálně na slabé podnoži. A na takové zmíněný strom určitě naštěpován není.
   Nicméně souhlasím s názorem, že když nevím jak a proč řezat, tak je lepší neřezat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 16.2.2018 11:49

Stromy, jako má pan Svoboda, se moc neřídí pravidly úrody a neúrody v Evropě - aspoň u nás ne. Ty staré stromy plodí vesměs střídavě, a to s úpornou pravidelností. Problém je, že pro pěstitele je většinou (nebo skoro vždy) impulzem ke zmlazení jabloně nadůroda drobných brakovitých plodů. Tak se odhodlá k hlubšímu řezu hned následující jaro - tedy v roce, kdy strom bude spíš odpočívat. Absence plodů v roce zmlazení pak vede k bujnému zahušťujícímu růstu a ještě výraznější periodicitě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 14.170 (?), 16.2.2018 18:47

Právěže klimaticky nepříznivý rok sjednotí periodicitu na většině území.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.34 (?), 16.2.2018 21:07

Inu nepřispívám v poslední doě proto, že se tu nic tak zvláštního nedělo. Tento příklad jak zmladit starý strom mě ovšem donutll, abych vylezl ze své nory. Předpokládám že se jedná o odrůdu Ontario, sedí i habitus stromu, i vzhled plodů. O odrůdu dlouhého vývoje se spíše tedy nejedná, ale vem to čert, to jsou často jen takové zbytečně zavádějící věci. Rozhodně bych doporučil, aby tazatel neposlouchal všechny ty rady, které se mu od místních odborníků dostanou, protože by taky ohlo dojt k nenávratnému poškození stromu. 

Strom je ve stavu, kdy má v koruně více starého plodného dřeva než by bylo vhodné, dokázal by pravděpodobně adekvátně zareagovat i na takový zákrok, jak tazatel yznačil, ovšem je nutno říci že opravdu pro to není důvod. Pro staré stromy platí jedno základní pravidlo a sice, když o odrůdě nc nevím a o řezu taky ne, tak zásadně neřežu! Je mnohem lépe nechat strom na samovývoj, než nevhodně zasahovat!

Doporučil bych postupovat tak, aby spodní větve dostaly více prostoru, aby do koruny mohlo vstupovat slunce a mohly by se uvnitř koruny vyvíjet zmlazovací procesy. Pro začátek tohle stačí, další zákrok třeba rok poté, až bude pochopení toho, co se v koruně odehrává větší.

Kdybych ošetřoval takový strom já, určitě bych ho zmladil o něco více, protože strom ještě není natolik starý, aby nezareagoval, ale vám doporučuju opravdu jen lehce naznačit a učit se od toho, jak na to strom zareaguje.

Co se týče toho mého článku o ošetřování starých ovocných stromů, tak ne se vším dneska úplně souhlasím, ale to je prostě vývoj následkem zpětných vazeb, které vám dají ošetřené stromy...

                     Ing.Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 227.54 (?), 16.2.2018 21:17

Pane inženýre, tady: "...Předpokládám že se jedná o odrůdu Ontario, sedí i habitus stromu, i vzhled plodů..." jste se asi trochu sekl, ne? 

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 17.2.2018 8:23

Při vší úctě k ing. Fidlovi, který rozumí ovocnařině jako málokdo, určit odrůdu Ontario podle opadaného stromu je věšení bulíků. Některé odrůdy podle habitu určit lze - snad Rubíny a Bohemie či Blenheimskou podle nádorů na kmeni. Ontario určitě ne. Neznáme použitou podnož u stromu pana Svobody, ale vidíme stluštění kmene nad místem štěpování - tedy odrůda roste bujněji než podnož. To by jen středně vzrůstné Ontario udělalo maximálně na slabé podnoži. A na takové zmíněný strom určitě naštěpován není.
   Nicméně souhlasím s názorem, že když nevím jak a proč řezat, tak je lepší neřezat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.129 (?), 17.2.2018 9:58
Zadávateľ pán Svoboda pridal 15.2. aj fotku jabĺk v DEBničke. Z kontextu vyplýva že sú to jablká z inkriminovaného stromu. Ak áno, tak pán Josef má pravdu - Ontário to nie je. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
SteSvo - (15) - 246.12 (?), 17.2.2018 14:23

Všechny jablka na fotce jsou z tohoto stromu, v bedničce v popředí trhaná, v pozadí nakousaná houfy sršňů a jinak vadná. Ty plody, ke kterým se alespoň trochu dostalo slunce, mají ono červenožluté zabarvení, většina však zůstala zastíněna a zelená. Bohužel nemám lepší fotku nejlepšího jednotlivého kusu (tak, jak to fotíte Vy), než kterou přikládám. Samozřejmě by mě odrůda zajímala, nicméně není to to nejdůležitější... ŠS


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.182 (?), 17.2.2018 16:28
Ontario to nie je. Odrodu z fotky ťažko určiť, jednou z možností je Wealthy (foto 1, na foto 2 detail Vašich jabĺk). Bavíme sa o pomerne vitálnom strome, ktorý však nebol roky korigovaný rezom. Môj názor je taký, že do razantnejšieho zmladzovania by som sa nepúšťal, len by som ho presvetlil (niektoré zahusťujúce konáre odrezať celé, na konárový krúžok) a v spodnej časti koruny spravil na viacerých konároch rez na prevod (tak aby "odišli" najstaršie nadol prevísajúce vetvy). Nevidím dôvod na radikálny zásah, plody sú dosť veľké, strom zatiaľ nie je v "dôchodkovom" veku. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 18.236 (?), 17.2.2018 17:45

Wealthy to určitě nebude, jelikož pan Svoboda píše, že jablka ochutnává od konce prosince. Už si to moc nepamatuji, ale naše W.D.R. zrálo okolo půlky září (skoro vždycky spadlo), k jídlu bylo nejlepší v říjnu a dlouho nevydrželo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
SteSvo - (15) - 246.12 (?), 17.2.2018 20:58

Ochutnávám od sklizně á 14 dní. Jakože mám rád kyselejší jablka, tak ještě na začátku prosince měla ta moje ještě hodně kyselinek. Teprve od konce prosince je hodnotím (pro sebe) jako vyváženější a konzumovatelná. Jak dlouho vydrží, nevím a zkusím z toho mála, co zbylo, nějaké pokusně uchránit do jara.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika