Lis na ovoce



host - 58.98 (?)
9.9.2008 10:43

rozbití molekul :-D tak to je vtip dne! a co třeba rovnou štěpná reakce, ta by nebyla?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 10.9.2008 8:55

K jistému "rozbití molekul" ale stutečně dochází, i když v procesu drcení - dojde k narušení buněčných membrán a enzymy, lokalizované původně uvnitř/nebo vně buňky se vylijou a všecko se to promíchá...
V jablečném moštu takhle vzniká třeba malé množství metanolu enzymovou hydrolýzou pektoové kyseliny...

               
host - 58.98 (?), 9.9.2008 10:43

rozbití molekul :-D tak to je vtip dne! a co třeba rovnou štěpná reakce, ta by nebyla?

                  
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 124.22 (?), 9.9.2008 11:11

Jaderná - v jablcích jsou, jak známo, jádra

Promiňte, já nemám sklony k ironizování, ale zde jsem prostě neodolal.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 9.9.2008 13:42

On pan Ferda M. nemá tak úplně nepravdu. Jistě může dojít k rozbití makromolekul. Všichni to jistě znáte. Bakelit nezapáchá, když jej však rozbijete, chvíli ucítíte z čerstvého lomu fenol. Celuloidové pravítko smrdělo jen když se zlomilo. To jsou ale víceméně čisté polymery uhlovodíků V praxi, při chemické skladbě jablka, je mechanická destrukce molekul naprosto zanedbatelné. Na rozdíl od reakce korodujících kovů s ovocnými kyselinami.

               
host - 123.201 (?), 15.12.2012 13:47

správná poznámka: fajnšmekr pozná, že ostředěná šťáva není tak kvalitní jako lisovaná. Kdyby to bylo tak geniální zjednodušení, tak by zmizely i lisy na víno a byly by nahrazeny odstředivkami. Molekuly se odstředěním poničí a výsledek je nekvalitní břečka, která sice chutná na první pohled spodobně, ale jsou to dva rozdílné světy: lisy a odstředivky.

                  
host - 233.100 (?), 25.8.2015 14:49

Houby se odstředěním poničí. Rozdíl je v tom, že odstředěním nebo lisováním nízkým tlakem se získá pouze tekutina z vakuol, která je jaksi vodovatá. Velkým tlakem přejdou do moštu další tekuté složky buněk, které mají výraznější chuť.

            
host - 254.140 (?), 12.9.2008 16:51

Dobrý den, prosím, kde jste sehnal originál plachetky. Děkuji Příhoda.  ferda.ferda@seznam.cz

            
host - 64.137 (?), 26.6.2013 14:46

Jaké má otáčky? Stačí ždímačka s 1450 otáčkami a nebo musí být 2800?Děkuji.

      
host - 1.251 (?), 2.10.2006 23:18
To se už pak můžou rovnou lisovat celá jablka, aby nic neprocházelo přes koš. Ne, vážně, jablka i rozemletá na jemno jsou pořád pro tekutý mošt průchodná a čím jemněji rozemletá, tím víc moštu se z nich dostane. Je jen třeba nepostupovat podle vzoru zahrádkářských moštáren, kde se semelou jablka a 10 minut lisují v nějakém hydraulickém lisu a potom je hotovo.. Domácí lisování jablek vyžaduje čas, pěkně napěchovat koš a potom i několik hodin postupně utahovat a šťáva pořád teče. Třeba my máme doma starý lis s vodorovnými břevny nahoře, které se prohýbají a při lisování působí jak péro, takže není třeba pořád přitahovat. Struhadlo máme kdysi zrobené ze dvou pořádných strojnických fréz o průměru asi 10 cm a délce asi 20 cm, strouháme převodem plochým řemenem do rychla z motoru 2600 otáček na asi odhadem 4000 otáček a ty frézy při takových otáčkách nadělají z jablek doslova kaši, která plave v moštu. Něco jiného to je u  hrušek, ty jsou většinou  šlemovité a plátno opravdu ucpávají. Tam potom není jiná možnost než hrušky strouhat s jabkami, tak do 40 % hrušek a zbytek jablek. Mošt získá zajímavou chuť.
      
host - 85.27 (?), 30.11.2006 14:40
Eko barva nestačí, je potřeba barvu potravinářskou, odolnou proti kyselinám např. Bisyl
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika