|
Lis na ovoce
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.201 (?), 15.12.2012 13:47
správná poznámka: fajnšmekr pozná, že ostředěná šťáva není tak kvalitní jako lisovaná. Kdyby to bylo tak geniální zjednodušení, tak by zmizely i lisy na víno a byly by nahrazeny odstředivkami. Molekuly se odstředěním poničí a výsledek je nekvalitní břečka, která sice chutná na první pohled spodobně, ale jsou to dva rozdílné světy: lisy a odstředivky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.100 (?), 25.8.2015 14:49
Houby se odstředěním poničí. Rozdíl je v tom, že odstředěním nebo lisováním nízkým tlakem se získá pouze tekutina z vakuol, která je jaksi vodovatá. Velkým tlakem přejdou do moštu další tekuté složky buněk, které mají výraznější chuť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 2.10.2006 23:18
To se už pak můžou rovnou lisovat celá jablka, aby nic neprocházelo přes koš. Ne, vážně, jablka i rozemletá na jemno jsou pořád pro tekutý mošt průchodná a čím jemněji rozemletá, tím víc moštu se z nich dostane. Je jen třeba nepostupovat podle vzoru zahrádkářských moštáren, kde se semelou jablka a 10 minut lisují v nějakém hydraulickém lisu a potom je hotovo.. Domácí lisování jablek vyžaduje čas, pěkně napěchovat koš a potom i několik hodin postupně utahovat a šťáva pořád teče. Třeba my máme doma starý lis s vodorovnými břevny nahoře, které se prohýbají a při lisování působí jak péro, takže není třeba pořád přitahovat. Struhadlo máme kdysi zrobené ze dvou pořádných strojnických fréz o průměru asi 10 cm a délce asi 20 cm, strouháme převodem plochým řemenem do rychla z motoru 2600 otáček na asi odhadem 4000 otáček a ty frézy při takových otáčkách nadělají z jablek doslova kaši, která plave v moštu. Něco jiného to je u hrušek, ty jsou většinou šlemovité a plátno opravdu ucpávají. Tam potom není jiná možnost než hrušky strouhat s jabkami, tak do 40 % hrušek a zbytek jablek. Mošt získá zajímavou chuť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|