Většinou protrhávám tak, že stopka zůstane, jen plod odpadne. Nůžky bych musel mít nějaké zaoblené, protože vždycky píchnu i do nějakého plodu který chci nechat. Tak to raději trhám. A nechávám často víc plodů, když jsou pěkně vyvinuté. Jednak dostávám dost těžce vynadáno, že nebudeme mít úrodu, a jednak nepoužívám žádnou ochranu, takže mnoho plodů ještě padne ať kvůli chorobám, či hmyzu.
Špatný plodonoš myslím takový, který plodí ovoce různě deformované, krpaté, po zkušenosti z předchozích let i nechutné, že je nerad dávám i do moštu. Tyto plodonoše taky často drží třeba 10 kusů miniaturních plodů, které by z normálního plodonoše odpadly. Tady se ale drží často skoro až do zralosti, a teprve pak asi uschnou. Slovem "krpatý" myslím to, když je povrch plodu takový drsný, zvrásněný, hrbolatý, možná jako pomerančová kůra. Tyto plody taky často mají takové světlejší zbarvení, bývají jakoby bíle (hodně světle zeleně) flekaté. Už od pohledu vím, že to dobré ovoce nebude. Někdy jsou tyto projevy slabé, někdy silné. Kdesi jsem četl pojen "brakovité ovoce ze spodních zastíněných částí korun", tak to by možná odpovídalo.
Ale mě to spíš přijde jako projev zablokování příjmu některých živin. Máme tady vápencové půdy, a taky po hnojení chlévským hnojem s pochybným obsahem se na stromech objevuje chloróza. A vůbec všude, kde jsme ten hnůj dali, tak žloutnou listy i broskvím, i jahodám. U těch jabloní je to letos už zase méně, nejspíš proto, že jsem je hnojil tuším předloni a od té doby ne. nebo možná jen nebyl dostatečně vyzrálý? Myslím, že ležel půl roku až rok.