Je to starší japonská odrůda - kříženec Golden Delicious x Indo. Goldenu se dost podobá, roste bujněji, je to triploid. Vyniká mimořádně dlouhou skladovatelností, nevadně. Kvalitní chutné plody mi přinesla jen v teplých letech, na vysočinu se nehodí. Strupovitostí trpí silně.
Je to starší japonská odrůda - kříženec Golden Delicious x Indo. Goldenu se dost podobá, roste bujněji, je to triploid. Vyniká mimořádně dlouhou skladovatelností, nevadně. Kvalitní chutné plody mi přinesla jen v teplých letech, na vysočinu se nehodí. Strupovitostí trpí silně.
Plody jsou obzvláště veliké, viděl jsem je na výstavě. Chuť je sladce nakyslá, málo aromatická a pouze průměrná. Pro drobné zahrádky je méně vyhovující bujný růst.
Letos u odrůdy Mutsu nic nového. Škoda té strupovitosti, jinak vitalita, plodnost skladovatelnost i chuť odrůdy by vyhovovaly. Intenzivistům by asi vadil příliš bujný růst.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.106 (?),23.12.2018 20:42
Mutsu - vôbec som netušil, že existuje aj červeno sfarbený variant tejto odrody - Red Mutsu (foto). U nás pravdepodobne absolútne neznáma sorta, na rozdiel od žltého Mutsu ktoré sa bežne vyskytuje na výstavách a degustáciách. Na fotke vyzerá Red Mutsu lákavo. IH