Podnože do horších půd



host - 88.61 (?)
21.9.2013 18:02

Souhlas s Rubinolou, jen je třeba dát pozor na ochranu kmene před mrazovými trhlinami.

Lucas

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 65.144 (?), 20.9.2013 8:37

Pane Paľo, Vy asi nemate horsi pudu, nedavno jste psal, ze mate zahradu na byvalem, dobre vyhnojenem, druzstevnim poli.

Urodnou pudu na povrchu prilis nemam, ale smerem dolu je to mnohem horsi. Chci koupit par stromku ve skolce u Ledce nad Sazavou (470 m.n.m), ja jsem jeste vyse. Jablone na podnozich A2 tam vubec nemaji. Pokud budu mit moznost mluvit s majitelem jako posledne, poptam se ho, jake ma k tomu duvody. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 153.9 (?), 21.9.2013 12:09

Je nutno si uvědomit, ža strom na podnoži A2 je podobně jako na ostatních typových podnožích krátkověký. Vysadil jsem před necelými dvaceti lety do drsných podmínek 11 stromků na A2, do dneška vydržely dva, ale taky už mají namále. Přešel jsem na semenáčky.

Co se týče dobrého zdravotního stavu Rubinoly ve Vašich podmínkách, není to nic nového, před časem jsem četl výsledky pokusů (myslím, že to byl Ing. Blažek), kde Rubinola vyšla jako nejodolnější vůči rakovině ze všech testovaných odrůd. Připočteme-li rezistenci ke strupovitosti a dobrou odolnost vůči padlí, je to pro Vás velmi vhodná odrůda. A chutí taky nezklame.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 88.61 (?), 21.9.2013 18:02

Souhlas s Rubinolou, jen je třeba dát pozor na ochranu kmene před mrazovými trhlinami.

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 153.9 (?), 22.9.2013 18:25

Dobrý den, Rubinola "trpí" prasklinami na kůře větví, ale podle mých zkušeností to nevypadá na mrazové desky. Neodpovídá tomu ani jejich umístění. Zatím se mi všechny tyto "praskliny" bez jakýchkoli problémů zahojily a nepozoroval jsem žádný negativní dopad na zdravotní stav stromků. 

V poslední době používám Rubinolu v podstatě jako kmenotvornou odrůdu. Když roubuji podnož, šoupnu na ni Rubinolu, ta se v korunce krásně rozvětví a pak až na kosterní větve roubuji požadovanou odrůdu. A když to nevyjde, zůstane Rubinola a to opravdu není k zahození ;o).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 23.9.2013 0:35

Začnu trochu zeširoka. Vyrůstala jsem v domku, který měl zahradu s vysokou spodní vodou. Zahrada byla prý kdysi rybníkem. Půda byla jílovitá, nepropustná, vždy po deštích stávala dlouho voda v bramborách. Naše oblast obecně se hodí spíše pro švestky než pro jabloně. Přesto na naší zahradě rostlo několik starých jabloní. V sedmdesátých létech tatínek zkoušel sázet nové koupené stromky, výsledky nebyly dobré. Tenkrát to byly nevhodné odrůdy do našich podmínek jako Jonathan, Golden, Starkrimson. Stromky byly na tehdy pěstovaných typových podnožích, takže odcházely na rakovinu, trpěly padlím a vším možným ještě. Po těchto neúspěsných pokusech si otec začal pěstovat stromky sám, vyséval semínka místních starých odolných odrůd a na ně rouboval tehdy dostupné odrůdy jako Idared, Spartan, Dukát, James grive... Tyto stromy již přežily, nesly jakés takés ovoce, pěstováno bez postřiků. Rostou v zahradě u rodičů dodnes. Sousedé, kteří si stromky kupují ve školkách, mají stromky mladší, protože je musí stále nahrazovat novými. Rakovina se občas vyskytuje i na semenáčích, ale stačí ošetřovat rány na kmeni a silných větvích.

Sama mám zahradu ve svahu, půda též nepropustná, jílovitá, nehluboko je zvětralá skála, výsadba extenzivní, zatravněný sad. I u mne trpí stromky rakovinou, po vzoru otce si pěstuji zásadně svoje stromky a roubuju je na semenáče. Případné rakovinné rány na kmeni a silnějších větvích asi dvakrát do roka vyčistím do zdravé kůry, natřu roztokem Kuprikolu a zatřu stromovým balzámem. Za dvacet let mi neodešel na rakovinu ani jeden strom. Odrůdy pěstuji moderní rezistenty, Grávštýnské, Bohemii a Rubín.  Rubinolu mám a rakovinou u nás trpí taky.   Zdraví Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 8.225 (?), 26.9.2013 10:03

Dobrý den, děkuji všem za příspěvky, ale chtěl bych se zeptat ještě Vás ohledně odolnosti proti rakovině - nevybavujete si ještě nějaké další odrůdy, které trpí málo rakovinou? Je pravda, že Rubíny na M1 mám díky rakovině na odpis všechny, stejně jako Dukát, Ontario a další. Jedině se drží Rubín na A2 a pak ještě odrůda, kterou ti asi budu prosit někdy identifikovat :-)

Na zahradě mám ještě na jednom stromu větev Panenského - někde jsem četl, že to je také odrůda vhodná pro podnože svým slabším vzrůstem. Na druhou stranu na té odrůdě se projevuje rakovina, tak možná zkusím i Welthy, které u mě rakovinou téměř netrpí. Odolností by se nabízela právě Rubinola, ale ta má bujnější vzrůst a bude se asi hodit jen na slabě vzrůstné odrůdy (i když můžu z potomstva vybrat ty slaběji rostoucí semenáčky

Asi si založím účet, protože mě toto forum začíná bavit :-)

M.Rdaosta, Příbram

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 26.9.2013 11:00

Obecně lze říci (ale neplatí to absolutně), že čím slaběji rostoucí podnož a čím slaběji rostoucí odrůda, tím je náchylnost k rakovině větší. Méně jsou napadány odrůdy odolné ve dřevě vůči mrazu. Proto se dřív používaly jako kmenotvorné odrůdy - ne jako podnože, nýbrž pro mezištěpování. Oblíbené byly odrůdy Croncelské, Wealthy, Northern Spy, aj. Z praxe mi ještě přijdou velmi odolné Jaderničky a Strýmky, na nich jsem rakovinu neviděl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 167.138 (?), 26.9.2013 11:30

Veľmi mrazuodolná kmeňotvorná odroda je Antonovka. Poliaci s ňou mali dobré skúsenosti. Kvôli prízemnému mrazu štepili kmienky Antonovky až vo výške hlavy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 61.43 (?), 21.10.2013 12:22

Dobrý den.Asi po 30 letech jsem se rozhodl obnovit sad.Původní stromy byly zákrsky.Nyní jsem se vzhledem k snadnější údržbě trávníku rozhodl pro čtvrtkmeny. A nyní k věci.Pěstoval jsem odrůdu Šampion a i když byl náročnější na některé úkony, byl jsem spokojen. Pročítal sjem různé rady ohledně podnoži k dané odrůdě a vyčetl jsem, že Šampion lze pěstovat na jakékoliv odnoži.Zakoupil jsem špičák na M9 a chtěl bych ho vytáhnout na čvrtkmen.A teď otázka půjde to nebo nepůjde.Původní stromek byl zákrsek(odnož nevím) a nepřipadl mi tedy, že by kořenil mělce.

Díky za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.10.2013 13:41

Čtvrtkmen Šampionu na M9 je pěstovatelný jen v mimořádně příznivých podmínkách, půdních i klimatických. I tak bude stromek velmi rychle stárnout. Vzhledem k tomu, že, jak správně píšete, lze Šampion úspěšně pěstovat na jakékoli podnoži, volil bych určitě nějakou bujnější. U této odrůdy nehrozí mimořádně velká koruna ani při použití semenáče. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika