Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleč na jádrovinách 2014

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?) 
9.6.2014 22:45

laugh inu od myšího ucha můžu stříkat doma, ale do sadu rodičů jedu párkrát za rok... a zítra bych tam měl projíždět služebně, proto jsem zvažoval postřik

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 65.144 (?), 23.6.2014 8:43

Pane Kuky, docetl jsem se v agromanualu, ze - Červenec je rozhodujícím obdobím k zabránění výskytu padlí na jabloních v příštím roce. Budete delat nejaky postrik v cervenci?

Jake mate zkusenosti s Merpanem popr. pripravkem Flint Plus? Je snad Captan nejaka velmi nebezpecna latka? V USA se bezne pouziva do jahod i boruvek pred sklizni, v Nemecku je registrovan (boruvky, maliny, ostruziny) po sklizni. J.R.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4619) - 96.86 (?), 23.6.2014 9:45

Proti padlí (i strupovitosti) stříkam jen do začátku června a nemám ho ani na náchylných Idaredech. Merpan používám a nahradil jsem jím Dithane. Myslím, že je účinnější (strupovitost). Flint Plus obsahuje captan + trifloxystrobin. Velkopěstitelé tvrdí, že na strupovitost funguje jen ten captan. Spíš se hodí proti sazovitosti a skládkovým chorobám před sklizní(to ale nedělám, končím v červnu). Ale jinak se rezistence vytváří v obrovských sadech a jinak na zahrádce (mnohem méně). Captan a také folpet jsou ftalimidy. Nejsou bez rizika (podezření na kancerogenitu a mutagenitu), proto se omezují. Captan už není povolen do révy vůbec, folpet jen pro hrozny na vno...

host - 115.102 (?), 23.6.2014 10:58

Dobrý den,

jak jste na tom s obalečem? Já jsem zmaten. Červivá jablka za tím žádná (350 m.n.m). Miulý týden 20 obalečů v lapáku. Stříkal jsem Calypsem 28.5 a 9.6. Že by se teprve líhli??

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4619) - 96.86 (?), 23.6.2014 11:50

Já jsem stříkal 30. 5. podle lapáku. Potom se nějaký sem tam ještě chytil, ale to bývá každý rok. Můj lapák se docela sešel s AMETem. Asi bych zvážil ještě jeden postřik.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 23.6.2014 12:01

Kuky, a jak jste na tom u vás s obalečem švestkovým druhé generace? Začínam se řídit Hradcem, protože místní stanice se mi zdá poněkud "opožděná".

U mě letos dost řádila první generace a škody jsou o hodně větší, než v jiných letech.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4619) - 96.86 (?), 23.6.2014 13:16

Přiznám se, že jsem na obaleče švestkového ještě nekoukal (AMET, AMS SET). A ani lapák na něj nemám. Stříkám tak asi 10. - 15. července. První generace byla minimální.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 23.6.2014 12:17

No jestli je obtížné utrefit správnou dobu ošetření chemickými přípravky proti líhnůvším se larvám obalečů, pak bych zvážil po aplikaci chem.přípravků, které mají jednorázový účinek, biopřípravek na bázi bakterie (Biobit xl),který v ideálním případě účinkuje 10 dní.

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 1.7.2014 10:15

Má ještě smysl stříkat proti strupovitosti a padlí, pokud bude teplo a vlhko (Topas?)? Spojil bych to s Wuxalem Ca a pomalu vyhlížím, zda budou podmínky na obaleče (Spintor)?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4619) - 38.136 (?), 1.7.2014 12:39

Máte-li listy bez příznaků strupovitosti, tak už ne. Je-li u vás běžné padlí, tak ano. Sníží se napadení v příštím roce. Když už bych stříkal, tak něčím co působí na obě choroby (Topas). Obaleč má ještě čas. Strupovitost se nyní šíří z napadených listů hlavně dešťem. Ne daleko, jako na jaře větrem. Proto, když jsou listy čisté, může se ochrana proti strupovirosti ukončit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz