Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách



host - 62.91 (?)
18.6.2012 22:53

Tak ještě malé doplnění. Aztek 10 EC má v současnosti registrovaný společnost AgroArt, není to ale vůbec ten původní Aztec 140 EC. Účinná látka a působení jsou zcela jiné. Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 62.91 (?), 18.6.2012 22:36

Děkuji pane Vinšálku za reakci na můj dotak k Aztecu. Registraci nejspíš v minulosti rozšiřovali, zde už jsou zahrnuty už i jabloně. 

NV 81/2007 jej ale vyřazuje z povolených přípravků na IP a to je asi i důvod, proč dovozce už neprodloužil registraci. Pokud byl doopravdy tak účinný a selektivní, tak mi připadá, že je ho docela škoda. Na webu jej lze ještě najít i v malých baleních, už ale jen jako nedostupný.

Ten Perfekthion bude asi účinný, mám ale trochu obavy, že nebude selektivní. Soudě alespoň podle zařazení v medodice IP do červené skupiny.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.91 (?), 18.6.2012 22:53

Tak ještě malé doplnění. Aztek 10 EC má v současnosti registrovaný společnost AgroArt, není to ale vůbec ten původní Aztec 140 EC. Účinná látka a působení jsou zcela jiné. Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 18.6.2012 23:26

Ďakujem pánovi Milanovi za cenné informácie. Človek má v nevyhnutnom prípade na výber, aké použije prípravky a je iba na ňom, či zvolí tie razantnejšie alebo šetrné k prírode. Často sa omylný človek "sekne" a experimentuje s ďalšími pesticídmi, dokiaľ nedosiahne svôjho. Ako pristúpime k tomu kúsku prírody, o ktorý sa staráme a v ktorom relaxujeme, je iba v našich rukách...

Pozeral som dnes na jablone a vošky stále nevidím- bez postrekov a inej chemizácie. Jednoduchý mechanický zásah- zakrátenie zavoškavených koncov letorastov v rámci letného rezu bezpečne zabral. O ostatné vošky sa postarali slniečka.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.91 (?), 18.6.2012 23:51

Zdravím Paľo. Já se vloni i z časových důvodů na postřiky úplně vybodl a se mšicemi to také nebylo nijak zlé. Letos jsem se ale spustil s chemií (vloni nakonec z úrody moc nezbylo) a mšicemi se mi to tu jen hemží frown. Mospilan zabíjející slunéčka i pestřenky zřejmě u mne půjde na listinu zcela zakázaných utrejchů (stejně jako Calypso). Příště také použiju chemstop na lepové pásy a bez mravenců budou mšice na stromech nahrané smiley.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6502) - 14.199 (?), 19.6.2012 6:26

Už nejednou jste nám tu předestřel bukolickou idylu na vaší zahrádce. Budiž. Ale to, že u vás mšice nejsou, neznamená, že jinde nebudou taky a možná budou i kalamitně přemnožené.  A bezpečně zlikvidují nové přírůstky jabloní, třešní, růží a čehokoliv. A slunéčka mají někde zrovna jinou práci... To že u vás na zahrádce samovolně není strupovitost, kadeřavost, mšice, etc., je sice těžko uvěřitelné leč možné. Na jiných zahradách to bohužel občas často je opačně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 19.6.2012 8:39

Ad PP: Malo by vás tešiť, že sa dajú niektoré problémy riešiť aj bez tvrdej chémie, ale vidím, že na Vysočine nie je nič nové. Našťastie fotoaparát v mobilu nedokáže "bukolicky" rozmýšľať.laugh Že sú rozdiely v premorenosti v rôznych lokalitách a že existujú pre patogénov aj prírodné bariéry, to je snád každému jasné. Vznik rezistencie u pôvodcov problémov na naších plodinách je však často zapríčinený nie prírodou, ale nesprávnym zásahom Hominis non sapientis.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6502) - 14.199 (?), 19.6.2012 8:51

Nesprávně, ostatně tak, jak je vaším zvykem, interpretujete moje slova. Já řeším některé problémy bez tvrdé chemie. Jen nepoužívám zaručené předpisy na zaručeně přírodní prostředky bezmyšlenkovitě.  Například staré vysokokmeny nestříkám vůbec, snažím se vyzkoušet rezistentní jabloně. Proti padlí na angreštu používám Bioton, naproti tomu Polyversum se mi neosvědčilo jak zálivkou ve skleníku, tak postřikem, po několik sezon. O rezistenci nebyla řeč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?), 19.6.2012 19:27

Ďakujem Vám pane Milane! Veľmi presne ste pochopil, čo som včera svojím príspevkom a odkazom na varovný článok ohľadne reziduí pesticídov odkazoval tým kolegom- záhradkárom, ktorí to s propagáciou chemizácie vlastnej záhradky preháňajú. Označenie "chemik" netreba vnímať pejoratívne, ak sa niekto urazil, nech mi prepáči. Diskutujeme o tom, či je nevyhnutné riešiť problémy vždy iba tou najschodnejšou, najpohodlnejšou a súčasne zdraviu najškodlivejšou cestou. Naše záhradky podľa mňa nepotrebujú prístup sterilnej veľkovýroby. Je to kúsok prírody, ktorý bysme si mali hýčkať a nie ho ničiť.wink Aký úžasný relax je aj napr. sadnúť si na chvíľu k jazierku pred domom (na snímke).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.91 (?), 19.6.2012 20:23

Opravdu krásná ukázka zahrady. Z něčeho takového musíte mít jako (spolu) tvůrce určitě obrovskou radost smiley. Je z toho vidět, jak blízko máte k přírodě, gratuluji a zdravím.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?), 20.6.2012 15:15

Dobrý deň Milane! Máte pravdu, zhruba 8- ročné prírodné jazierko- jama vystlaná fóliou o objemu cca 5 m3-  je spoločným svojpomocným dielom. Okraje fólie sme zaťažili placiakmi z potoka za mestom a medzi ne manželka vysadila rôzne kvety a kríky, ktoré kvitnú od jari do jesene. Listy lekna čiastočne zatieňujú hladinu pred slnkom a znižujú tvorbu rias. Stojatá voda nie je taká čistá ako prúdiaca v Receptári, nestihol som po zime zapnúť filtráciu s UV-lampou. Keď ešte syn študoval na VUT, priviezol v sáčku (vlakom!) z brnenského Hornbachu 4 koi- kapríkov. Dnes sú z nich riadni macci, ktorí nám zobú granulky z prstov. Majú svoje mená, tak ako prezývky u chlapcov vo Foglarových Rýchlych šípoch. Nerobí im problém ani 15 cm hrubý ľad, jednometrová hrúbka vody celá nepremrzne. Zhruba 2/3 pozemku okolo domu slúžia na okrasné rastliny a trávnik. Záhradka pre pestovanie ovocia a zeleniny má cca 2 áre. Keďže pestujeme pod a medzi stromami okrem jahôd aj zeleninu- reďkovku, špenát, šalát, hrášok, cibuľku, červenú repu, papriky, rajčiaky, vnaťovú petržlen a bylinky na záhone, nechcem striekať stromy nebezpečnými pesticídmi. Riešim to voľbou odrôd- prevažne rezistentných a tolerantných a uprednostnením mechanických zásahov či anorganických postrekov pred syntetickými preparátmi. Aj keď p.PP tomu tradične neverí (veľakrát sa na fóre ukázalo, že sa mýlil), zámer sa mi darí realizovať. Určitou výhodou je, že susedia vpravo a vľavo pestujú iba trávniky a koniféry. Pre spóry húb však 100 či 200 metrov nie je žiadna prekážka. Pocit, že aspoň vlastnú zeleninu a ovocie konzumujeme bez prítomnosti reziduí, sa nedá ničím nahradiť.

jazierko začiatkom mája, keď dokvitali azalky a rododendróny
jazierko začiatkom mája, keď dokvitali azalky a rododendróny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika