Odrůda Míšeňské



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 192.71 (?)
16.3.2014 22:23

Bolo tu popísané, kde sa v ČR tieto staré jablone Míšeňského nachádzajú a kde sa- ešte aj po 500 rokoch- dajú kúpiť nové. To nestačí?wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 143.242 (?), 16.3.2014 13:15

Dobrý den.
No, tzv. Sudety jsou ale dlouhatánský kraj a taky zemí na západ od Krušných hor je habaděj. Ráta pán aj Írsko?
Přihodím jedno z uváděných možných míst původu v Čechách (Sudetech). Míšňany (Meisetschlag). Zaniklá obec ve VVP Boletice, okr. CK. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 14.170 (?), 16.3.2014 16:47

Kromě Míšeňského byly oblíbené Polomíšeňské, tedy cv. Hedvábné bílé zimní. Další podobná odrůda, která se sem dovážela a parazitovala na oblibě Míšeňských je Kalterer Bohemer.

Přikládám text od prof. Němce

V.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 14.170 (?), 16.3.2014 16:48

pokračování...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 16.3.2014 18:44

po sklizni, pokud tedy nějaká bude/ protože loni sme jablka na tom údajném míšenském měli..plodí jednou za 2 roky./,vyfotím.Pokud bych věřila té fotce z prodeje stromků, tak jsou to na tuty ony.Ale viděla sem i jiné fotky, co se jim nepodobaly.

Prostě mám menší ploše kulovitá jablka se silnou, kožovitou slupkou, žluté barvy s tečkami a merunkově oranžovým líčkem,/rozmytým, ne žíhané/plody bývají částečně od stopky rzivé.Dužina je tuhá, suchá,spíš sladší, Jablka jsou tvrdá a při pádu ze stromu se minimálně otloukají a na zemi vydrží ležet dlouho, absolutně nehnijí.Fotka posklizni to rozetne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 192.71 (?), 16.3.2014 20:14

"Ráta pán aj Írsko?" Až tak ďaleko na západ od českých pohraničných hôr prirodzene ísť nemusíme, stačí keď ostaneme v Sassku. Práve túto krajinu s bohatou históriou pestovania a šľachtenia jabloní som mal na mysli. Skutočnosť, že popisy chuti Míšeňských jabĺčok sa diametrálne rozchádzajú, ale aj fakt, že sa tieto jablone pestujú už viac ako 500 rokov, svedčia istotne o výnimočných vlastnostiach, vďaka ktorým sa Míšeňské presadilo v konkurencii ostatných krajových odrôd. Bez ohľadu na to, či Míšeňské vzniklo v oblasti Lipska alebo na Českobudějovicku, jeho rozšírenie a skvelá povesť bude zrejme zásluhou nie len iba zdravého rastu a životaschopného dreva, ale pravdepodobne aj slušnej skladovateľnosti, minimálneho otláčanie plodov pri preprave a hlavne osviežujúcej kyselinky spojenej s harmonickou sladkosťou a korenitosťou. Ako rád by som toto jabĺčko okoštoval. Verím tomu, že si podľa Bohuslava Balbína musel pápež spolu s kardinálmi na jablkách od Jiřího Lobkovic parádne pochutnávať. Ak tieto plody vydržali cestu na vozoch z Čiech až do Ríma, klobúk dole pred Míšeňským.yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 16.3.2014 21:08

Zajímavá informace, že papež pojídal jablko společně s kardinály. Kdoví, proč jej nechroustal sám. Akorát mi nejde na um, proč se tak skvělé papežské jabko neudrželo v sortimentu dodnes. A zatím tu ani nikdo nepopsal, žeby jej chutnal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 192.71 (?), 16.3.2014 22:23

Bolo tu popísané, kde sa v ČR tieto staré jablone Míšeňského nachádzajú a kde sa- ešte aj po 500 rokoch- dajú kúpiť nové. To nestačí?wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 14.170 (?), 17.3.2014 6:28

Pro představu jak byla Míšeňská ceněna na trhu přikládám odkaz na svůj starší příspěvek.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 115.144 (?), 17.3.2014 20:53

Porovnanie tržných cien jabĺk z r.1910 je veru zaujímavé. Vysoko bol napr. hodnotený Kalvil biely, o ktorom sme diskutovali vo vlákne Odrody naších dedov a pradedov. Na druhej strane Míšeňské sa predávalo za ľudovejšiu cenu. Po 400 rokoch od zrodu tejto sorty už malo medzi tržnými jablkami väčšiu konkurenciu. Nápad pána Juraja- využiť prednosti Míšeňského a použiť ho do ďalšieho kríženia- nepovažujem za "pohádku entuziastů", ale za docela dobrý nápad- sen, ktorý sa dá zrealizovať. Preniesť napr. gény dlhovekosti Míšeňského do modernej sorty, to už stojí za pokus. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 18.3.2014 6:23

Jste zi zcela jistý, že tento princip dnes šlechtitelé nevyužívají? Že pracují ad hoc, vezmou nějaký pyl, nějakou bliznu, pošmrdlají štětečkem a čekají co vznikne? Že nestudují vlastnosti genetického materiálu který mají k dispozici? Nevím, nejsem šlechtitel ani odborně vzdělán v botanice, ale řekl bych že toto by snad měla být zcela běžná věc ve šlechtitelské praxi. Ostatně z čeho jiného by se genetický materiál používal? Jabka z Marsu vhodná ke křížení dost dlouho ještě mít nebudem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika