Netradiční metoda řezu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?) 
19.5.2009 20:51

No vidíte, s tím příkladem souhlasím, ale tvrdím že to podporuje to co tvrdím - strom nebude dělat listy tam, kde by si na sebe "nevydělaly", takže to co tvrdíte nehrozí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 19.5.2009 20:56

ale kacíři, co plody? ty budou taky na povrchu uzavřené koruny stromu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 128.44 (?), 19.5.2009 20:45

Popřemýšlejte o tomto příspěvku:

_potenciálně možná a skutečná intenzita činnosti fotosyntetického aparátu listů,_

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 98.74 (?), 20.5.2009 11:14

Zapomněli jste na to, že celý proces příjmu sluneční energie lze popsat matematicky za pomoci integrálního a vektorového počtu, přičemž výsledek bude zcela nepoužitelný a tudíž nanic, jak je výše správně řečeno. Díky jednomu sradistovi tady houf lidí řeší fiktivní problém.

          V praxi vidím užitečnost letního řezu v tom, že aktuálně ovlivňuje vývoj stromu likvidací nežádoucích výhonů, napomáhá prosvětlení koruny i osvětlení a vybarvování plodů, omezuje střídavou plodnost i nežádoucí zbujňování a zahušťování stromů po průklestu v předjaří a také rozprostře dost vysoký objem předjarního řezu do delšího časového úseku. Asi bude vhodný i pro odrůdy typu Rubín, Matčino či Čistecké. Nevýhoda - nikdy to nekončí a pořád je třeba vyřezané výhony uklízet. Ale tyto názory jsou spíše odhad podle zkušeností jiných, než zkušenost vlastní. Ke kvalitnějším závěrům potřebuji delší praxi i zkušenost s jednotlivými odrůdami. To, že nerad stříhám větve s plody, není žádná pověra, jen je mi jich líto a bojím se, že mi mohou chybět v případě nepříznivého vývoje zbývající úrody, tedy spíše selský mamon.

Jinak bych se spíše přimlouval za věcnou výměnu zkušeností, teorii nechme výzkumníkům. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 98.74 (?), 20.5.2009 12:37

V principu, p. Radouši, souhlasím. Jenom se ještě se vrátím k tomu řezu větví se zelenými plody. Já postupuji právě opačně. V případě zimního řezu toho o příští úrodě mnoho nevím, jak strom pokvete, zda nevymrzne, atd. V době násady zelených plodů má ty nejhorší nejistoty za sebou a nemusím se bát redukce násady.
   V praxi to praktikuju u odrůd se sklonem ke střídavé plodnosti v letech po nadměrné úrodě.  Silným průklestem v zimě u stromu, který se chystá tak trochu odpočívat bych mohl zimním řezem a odstraněním toho mála květních pupenů, které zbývají podnítit  zbytečně bujný růst. Když strom nezklame a vykvete stejně dobře jako loni, mohu si dovolit po odkvětu ten průklest bez obav o růst i úrodu provést - i se zelenými plůdky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 21.5.2009 7:26

Pane Vysloužile, myslím, že máte pravdu s výřezem větví i s plůdky, dělá to i můj známý pěstitel broskví na Moravě v zájmu jejich velikosti a tím i prodejnosti. Ale já to dělat nebudu, zvlášť pokud jde o odrůdy, které větší úrodu "unesou" a reagují jen únosným zmenšením plodů. Dokonce se mi zdá, že se dostanu ke stejnému cíli z druhé strany. V roce nízké plodnosti bez výčitek svědomí ořežu neplodné větve a tím omezím případnou nadúrodu v roce příštím, možná že řezem v květnu i podpořím diferenciaci květních pupenů na ponechaných větvích. Ale to je jen pokus malých rozměrů a tím i jeho výsledek je relativně bezvýznamný. Máte pravdu s těmi "superúrodnými odrůdami" typu James Grieve či Šampion - tam asi přitlačím na zimní řez, u J.G. je ta podpora růstu s následnou selekcí přírůstků řezem letním často žádoucí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 21.5.2009 13:50

To je zajímavý postup.

V roce nízké plodnosti bez výčitek svědomí ořežu neplodné větve a tím omezím případnou nadúrodu v roce příštím
  Bál bych se, že tím neomezím nadúrodu v roce příštím, spíš podnítím nadměrný růst do dřeva letos. Příští rok pak beztak všechny pupeny vykvetou a periodicita ještě zesílí.

řezem v květnu i podpořím diferenciaci květních pupenů na ponechaných větvích.
  V roce, kdy strom odpočívá vůbec nemám obavy o diferenciaci květních pupenů na příští rok. Nic jiného strom na práci nemá Naopak, starost o diferenciací klvětních pupenů mám v letech nadúrody. Strom investuje energii do plodů a na přípravu květů pro příští sezónu jaksi nemá sil.

Možná jsou to ale jen mé dojmy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 21.5.2009 15:17

Tím ořežu je míněn výřez v této době a to větví strom nepřiměřeně zahušťujících a to nůžkami - jen to, co vezmou. Řezem za vegetace příliš růst nepodnítím. Řidší strom - méně ovoce v příštím roce, tedy faktor omezující alternativní plodnost.

 S tou diferenciací, to je jen domněnka - více světla dává lepší podmínky. Ale nikdy jsem letní řez neprováděl v takovém rozsahu, jako letos, zkušenosti zatím nemohu hodnotit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 21.5.2009 15:59

Aha, tomu rozumím.
  Jsem trochu v jiné situaci. Stromy jsou větší a je jich hodně, takže spíš rozlišuji "stříhání" pilou a benzínovo pilou. Nůžky používám většinou jen na výchovný řez mladých stromků.  Jen když se mi chce,  tak na detailní řez nebo letní řez.  To z lenosti, to není rada.
    Na dospělé stromy po nadúrodě obvykle celý další rok nesahám. Naučila mě to následující praxe, kterou poznal asi každý. Přijde za Vámi soused či kamarád a požádá, abyste mu důkladně prořezal jabloň, která zaplodila obrovské množství drobných brakovitých jablek.  Slušný zahrádkář vyhoví a pod tlakem souseda, který chce raději mnohem méně plodů, ale velkých, provedede v předjaří razantní zmlazovací průklest. Dělával jsem to také tak. Za půl roku soused obvykle přišel opět: "Průklest jsi provedl pěkně, strom mohutně roste - ale má jen pár jablek !" Málokdo pochopí, že počet květních pupenů byl dán dávno před průklestem.  Proto v posledních letech průklest slíbím - ale provést až za rok a raději postupně. Důsledný pěstitel si obvykle najde a přemluví k razantnímu výkonu jiného sadaře, případně si strom prořeže sám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 22.5.2009 7:30

Extenzivní sadaření s dojížděním na velkou zahradu, mnoho vysokokmenů a čtvrtkmenů s mohutnými korunami a předjarní řez pouze pilkou a pákovými nůžkami s nutností několikadenní dovolené a pak metráky jablek, v lepším případě prodané za cenu o pár korun vyšší, než výkup padanek - to vše už mám za sebou. Hodně práce a také chvíle radosti a teď už jen nostalgická vzpomínka. Dnes výrazně menší plocha u rodinného domku, případně pomoc dalším členům rodiny ve stejné situaci, malé tvary s menší náročností na namáhavý průklest. Už tady byl podobný přechod vícekrát popisován, zahrádka má být pro radost a ne pro tvrdou dřinu. S tím souvisí i její plocha a počet stromů. A zásadně odmítám dojíždění, pro mne je to narušování pohody.

Píšu to jen proto, že si možná málo uvědomujeme, jak je náš přístup ke stromům ovlivněn způsobem života a o něm i vypovídá. Pokud kolem mladého stromku projdu desetkrát za den, tak už si jeho větvičky skoro pamatuji a drobný průklest, zvlášť je-li dosažitelný ze země, je otázkou chvíle mezi uvařením kávy a jejím vychladnutím. A pak ani nemusím mít motorovou pilu na průklest či řez blízko u terénu. Ale to je můj způsob života a taky není bez chyb - dvojnásobná zahrada by byla lepší. A taky to ukazuje na to, že pokud mluvíme o řezu jabloní, je třeba dodat i jejich tvar, podnož a odrůdu, možná i záměr a cíl řezu. A hodně se zapomíná na to, že - kromě toho, že jde jen o jeden aspekt ošetřování - nejde o jednorázovou akci, ale o kontinuelní, v závislosti na reakci stromu průběžně korigovaný proces, provázaný s ostatními agrotechnickými postupy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika