Třeba ještě Shalimar.
Podobá se Idaredu trochu vzhledově, vysokou a pravidelnou plodností a dlouhou dobou skladovatelnosti, obě odrůdy se také velmi dobře tvarují.. Podobně jako Idared, chuťově ke špičce však nepatří. Na rozdíl, např., od Admirala či Siriuse.
Toto léto mi vysdhli mladé stromky Idared a Jonagold, existuje za ne náhrada v rezistentných odrudach v porovnatelné kvalite a chuti, podle popisu by se mohla hodit Pinova?
Třeba ještě Shalimar.
Podobá se Idaredu trochu vzhledově, vysokou a pravidelnou plodností a dlouhou dobou skladovatelnosti, obě odrůdy se také velmi dobře tvarují.. Podobně jako Idared, chuťově ke špičce však nepatří. Na rozdíl, např., od Admirala či Siriuse.
Rezistentní, nerezistentní, je škoda, že se zde stále zapomíná na MELROSE. Pinova mně osobně chutná jen když je zajímavě pevně - chruplavá a ne tolik sladká, což netrvá moc dlouho.
Myslím si, že Shalimar má oproti Idaredu vyšší nároky na polohu. Ne, že by moje podmínky byly pro Idaredy ideální, v dobrých rocích však byla (krom vzhledu a trvanlivosti) slušná i chuť. Shalimary ale téměř pravidelně vůbec nedozrávají.
To je pravda. Shalimar vyžaduje poměrně dlohou vegetační dobu pro vyzrání pletiv a dobrou chuť plodů. Teplý podzim mu velice vyhovuje. To Idared jsem nejčastěji sklízel hned po Václavu. Takový Goldstar zraje přeci jen o poznání dříve než Shalimar.
Shalimar je také, zatím, spolehlivý rezistent.
Shalimar je pro mne, po stránce chuťové, zatím dost velké zklamání. Tuhejší, méně šťavnatá dužnina a - teď nevím, zda to popíšu správně - jakýsi natrpklý dozvuk v jinak sladké chuti. Při zcela laickém ochutnávání by možná vyzrálý Idared zvítězil. Přeroubuji Admirálem. R.