Mulčování trávou

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317)
30.5.2007 9:01
Zkuste najít ten příspěvek, já si myslím, že je to blbost. Teoreticky zaléváním hnojivou zálivkou přes namulčovanou kůru může dojít k absorpci zálivky suchou kůrou a spotřebování části živin rozkladnými mikroorganizmy. Ale že by kůra vytáhla živiny z půdy pod sebou, to je asi nesmysl. 
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 81.52 (?), 29.5.2007 10:06, zobrazeno: 23571x
Prozraďte mi, jestli tedy někdo víte, jak se chová mulč z trávy posekané sekačkou,když jej nasypu okolo stromku (jabloň, hrušeň). Kůra brzdí růst a spotřebovává při rozkladu dusík, který pak stromku chybí. Jak je to s trávou. Musím stejně jako u kůrového mulčování hnojit nějakým hnojivem (u kůry dusíkatým) na list, nebo ne? Já si myslím, že tráva nebrzdí vývoj stromku, ale možná se pletu. Děkuji všem, Pavel

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 29.5.2007 15:36
Podle čeho soudíte, že kůrový mulč brzdí růst stromku? Pokud kůra při rozkladu spotřebovává nějaký dusík (o čemž pochybuji) jistě jej nebere z půdy kořenům, tak  jako, plevel, kterou potlačuje.  Kůrou, štěpkovanými větvemi i trávou ze sekačky mulčuji již několik let  a růst stromků se tímto viditelně zlepšil.

host - 185.233 (?), 29.5.2007 21:52

Také jsem začal mulčovat trávou pod jabloněmi (na málo rostoucích podnožích), mám jen zkušenosti s tůjemi, mulčuji je léta a rostou jak divé.

Jen jsem kdesi čtl, že by se zbytky travního  mulče měly na podzim shrabat, aby pod ním neřádili hryzci či co v zimě a aby nevylézali nové kořínky pod mulč u mělcekořenících podnoží...

Jerome

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 29.5.2007 22:20
Ty kořínky skutečně lezou blíž povrchu - jednak jim tam nekonkuruje drn, je tam víc vláhy i živin. Jenže ty kořínky tam rostou hlavně v době kdy rostou, tedy za vegtace. Odstarněním mulče na podzim odstraníte jakous takous izolaci proti mrazu. Aspoň si to myslím, takže vrstvu odstarňuji (častěji zarývám) až na jaře a záhy nahrazuji novou..

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 29.5.2007 23:37
Na mé "Sahaře" mulčuji trávou mnoho let hlavně mladé stromky od výsadby zhruba do 4.roku.Na podzim rýčem velmi mělce podeberu a obrátím /i s příp. strojeným hnojivem/ a tak do půdy zapravím i když chudé,přece jen trošku org.hmoty. Po 2 letech je pod stromky krásně drobtovitá půda a bez plevelů. V podstatě je to jednoduché " kompostování " pod stromy..Navíc,tráva zdarma,vždy po ruce....

host - 81.52 (?), 30.5.2007 7:57

Nechci Vám nic podsouvat, ale v jiné diskusi jsem právě ve Vašem příspěvku (?) četl že ta kůra odebírá ke svému roozkladu dusík a je nevhodné hnojit na mulč. Tedy kůrový mulč. Proro jsem se ptal. Jinak všechny přednosti mulčování, které jsou zde uvedené, chápu a ctím je. Měl jsem za to, že když odebírá dusík z hnojiva, mohla by  možná....

Ale jinak díky, Pavel

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 30.5.2007 9:01
Zkuste najít ten příspěvek, já si myslím, že je to blbost. Teoreticky zaléváním hnojivou zálivkou přes namulčovanou kůru může dojít k absorpci zálivky suchou kůrou a spotřebování části živin rozkladnými mikroorganizmy. Ale že by kůra vytáhla živiny z půdy pod sebou, to je asi nesmysl. 

host - 81.52 (?), 30.5.2007 12:37
Pokud připustíte, že je chyba ne mé straně, tak toho necháme. Berete? Pavel

host - 26.9 (?), 30.5.2007 12:47

našel jsem toto: Jenda, 17.4.2001 8:37, počet návštěv: 1480 Mulčování chrání půdu před vysycháním, mírné kolísání teplot po zetlení přidá humus a trochu živin. Vrstva hrubého materiálu ztěžuje klíčení nalítaných semen. Naprosto ale nechrání proti plevelům ze semen, nebo dokonce oddenků, které jsou v půdě pod mulčovací vrstvou. Fyzikální účinek mulčovací vrstvy má i kamenná drť, která je vhodná zejména k suchomilným trvalkám. Použijeme-li nerozložený hrubší organický materiál, např. kůru, musíme pamatovat, že se bude na záhoně přirozenou cestou rozkládat za součinnosti bakterií. Ty si berou živiny potřebné ke svému rozvoji nejen z tlícího materiálu, ale, zejména zpočátku, kde se dá, tedy i z půdy pod mulčem. Protože jsou to stejné živiny, jaké potřebují rostliny, jsou jim tvrdou konkurencí. Musíme tedy půdu před mulčováním hnojit dvojnásob, a to zejména pokud jde o dusík. Jednu dávku pro rostliny a další pro bakterie. Vrátí se nám to až se mulč úplně rozloží a promění v úrodný humus.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 30.5.2007 13:37
To považuji za přehnané tvrzení. Z čeho by si braly bakterie živiny, kdybychom kůru položilitřeba  na folii? I tato se přece ve vlhku rozloží! A co bakterie v kompostu? Ona ani rozložená kůra, stejně jako rašelina žádné převratné množství dusíku neobsahuje, její přínos je převážně v jejich fyzikálních vlastnostech.
    Pořád si ovšem neumím představit ty bakterie, jak si zajdou do půdy pro dusík a vrátí se s ním nahoru do nastlané kůry. Ale díky za nalezený příspěvek.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz