Mulčování trávou
|
|
 |
 |
host - 26.9 (?) 30.5.2007 12:47
našel jsem toto: Jenda, 17.4.2001 8:37, počet návštěv: 1480 Mulčování chrání půdu před vysycháním, mírné kolísání teplot po zetlení přidá humus a trochu živin. Vrstva hrubého materiálu ztěžuje klíčení nalítaných semen. Naprosto ale nechrání proti plevelům ze semen, nebo dokonce oddenků, které jsou v půdě pod mulčovací vrstvou. Fyzikální účinek mulčovací vrstvy má i kamenná drť, která je vhodná zejména k suchomilným trvalkám. Použijeme-li nerozložený hrubší organický materiál, např. kůru, musíme pamatovat, že se bude na záhoně přirozenou cestou rozkládat za součinnosti bakterií. Ty si berou živiny potřebné ke svému rozvoji nejen z tlícího materiálu, ale, zejména zpočátku, kde se dá, tedy i z půdy pod mulčem. Protože jsou to stejné živiny, jaké potřebují rostliny, jsou jim tvrdou konkurencí. Musíme tedy půdu před mulčováním hnojit dvojnásob, a to zejména pokud jde o dusík. Jednu dávku pro rostliny a další pro bakterie. Vrátí se nám to až se mulč úplně rozloží a promění v úrodný humus.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.52 (?), 29.5.2007 10:06, zobrazeno: 23553x
Prozraďte mi, jestli tedy někdo víte, jak se chová mulč z trávy posekané sekačkou,když jej nasypu okolo stromku (jabloň, hrušeň). Kůra brzdí růst a spotřebovává při rozkladu dusík, který pak stromku chybí. Jak je to s trávou. Musím stejně jako u kůrového mulčování hnojit nějakým hnojivem (u kůry dusíkatým) na list, nebo ne? Já si myslím, že tráva nebrzdí vývoj stromku, ale možná se pletu. Děkuji všem, Pavel
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.233 (?), 29.5.2007 21:52
Také jsem začal mulčovat trávou pod jabloněmi (na málo rostoucích podnožích), mám jen zkušenosti s tůjemi, mulčuji je léta a rostou jak divé.
Jen jsem kdesi čtl, že by se zbytky travního mulče měly na podzim shrabat, aby pod ním neřádili hryzci či co v zimě a aby nevylézali nové kořínky pod mulč u mělcekořenících podnoží...
Jerome
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.52 (?), 30.5.2007 7:57
Nechci Vám nic podsouvat, ale v jiné diskusi jsem právě ve Vašem příspěvku (?) četl že ta kůra odebírá ke svému roozkladu dusík a je nevhodné hnojit na mulč. Tedy kůrový mulč. Proro jsem se ptal. Jinak všechny přednosti mulčování, které jsou zde uvedené, chápu a ctím je. Měl jsem za to, že když odebírá dusík z hnojiva, mohla by možná....
Ale jinak díky, Pavel
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.52 (?), 30.5.2007 12:37
Pokud připustíte, že je chyba ne mé straně, tak toho necháme. Berete? Pavel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.9 (?), 30.5.2007 12:47
našel jsem toto: Jenda, 17.4.2001 8:37, počet návštěv: 1480 Mulčování chrání půdu před vysycháním, mírné kolísání teplot po zetlení přidá humus a trochu živin. Vrstva hrubého materiálu ztěžuje klíčení nalítaných semen. Naprosto ale nechrání proti plevelům ze semen, nebo dokonce oddenků, které jsou v půdě pod mulčovací vrstvou. Fyzikální účinek mulčovací vrstvy má i kamenná drť, která je vhodná zejména k suchomilným trvalkám. Použijeme-li nerozložený hrubší organický materiál, např. kůru, musíme pamatovat, že se bude na záhoně přirozenou cestou rozkládat za součinnosti bakterií. Ty si berou živiny potřebné ke svému rozvoji nejen z tlícího materiálu, ale, zejména zpočátku, kde se dá, tedy i z půdy pod mulčem. Protože jsou to stejné živiny, jaké potřebují rostliny, jsou jim tvrdou konkurencí. Musíme tedy půdu před mulčováním hnojit dvojnásob, a to zejména pokud jde o dusík. Jednu dávku pro rostliny a další pro bakterie. Vrátí se nám to až se mulč úplně rozloží a promění v úrodný humus.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |